Νέα

30 εκατ. downloads σε apps ιχνηλάτησης του COVID-19 μέχρι σήμερα στην Ευρώπη

covid_app

Ένα ισχυρό τεχνολογικό εργαλείο έχει ενεργοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου του COVID-19. Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών (tracing apps) είναι από τα ψηφιακά εργαλεία, που έχουν ενεργοποιηθεί στη μάχη κατά του ιού, αν και η χρήση τους έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση, λόγω των ανησυχιών σχετικά με το απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα. 

Πανευρωπαϊκή πύλη διαλειτουργικότητας, που συνδέει τις εθνικές εφαρμογές ιχνηλάτησης σε όλη την ΕΕ, εγκαινίασε η ΈνωσηΜέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν γίνει 30 εκατ. downloads εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στα δύο τρίτα όλων των downloads εφαρμογών στην Ε.Ε.

Για να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες των σχετικών apps, ώστε να σπάσει η διασυνοριακή αλυσίδα των κρουσμάτων, η Επιτροπή, έθεσε σε λειτουργία μια πύλη διαλειτουργικότητας, συνδέοντας τις εθνικές εφαρμογές. Οι εφαρμογές “Corona-Warn-App” της Γερμανίας, το “COVID tracker” της Ιρλανδίας και η εφαρμογή “immuni” της Ιταλίας είναι το πρώτο κύμα εθνικών applications, που διασυνδέθηκαν με την πύλη διαλειτουργικότητας.

Η δεύτερη ομάδα εφαρμογών περιλαμβάνει τα apps “eRouška” της Τσεχίας, “smitte stop” της Δανίας, “Apturi COVID” της Λετονίας και “Radar Covid” της Ισπανίας, ενώ κι άλλες εφαρμογές θα συνδεθούν με το σύστημα τον Νοέμβριο.

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης του νέου κορωνοϊού, τα περισσότερα κράτη - μέλη έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων. Συνολικά, μέσω της υπηρεσίας της πύλης, είναι δυνατή η διαλειτουργικότητα 20 εφαρμογών βασισμένων σε αποκεντρωμένα συστήματα.

Πύλη διαλειτουργικότητας
Τα εθνικά apps μπορούν να συνδεθούν με την πύλη, αφού ακολουθήσουν ένα πρωτόκολλο, που προβλέπει διάφορες δοκιμές και ελέγχους, ενώ πρέπει να εκδοθεί και επικαιροποίηση για κάθε εφαρμογή. Η πύλη διασφαλίζει την απρόσκοπτη διασυνοριακή λειτουργία των εφαρμογών.

Έτσι, οι χρήστες χρειάζεται να εγκαταστήσουν μόνο μία εφαρμογή και όταν ταξιδεύουν σε άλλη συμμετέχουσα χώρα της Ευρώπης, εξακολουθούν να επωφελούνται από την ιχνηλάτηση επαφών και τη λήψη ειδοποιήσεων, είτε στην πατρίδα τους, είτε στο εξωτερικό. Ο διακομιστής της πύλης διατηρεί τον όγκο των ανταλλασσόμενων δεδομένων στο ελάχιστο.

Ειδικότερα, λαμβάνει και διαβιβάζει με αποδοτικό τρόπο αυθαίρετα αναγνωριστικά μεταξύ των εθνικών εφαρμογών. Η πύλη δεν χειρίζεται καμία άλλη πληροφορία εκτός από τις αυθαίρετες “κλείδες”, που δημιουργούνται από τις εφαρμογές: οι πληροφορίες είναι ψευδωνυμοποιημένες, κρυπτογραφημένες, περιορίζονται στο ελάχιστο και αποθηκεύονται μόνο για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων. Επίσης, δεν είναι δυνατή η ταυτοποίηση μεμονωμένων προσώπων, ούτε η παρακολούθηση της θέσης ή της κίνησης των συσκευών.

Να σημειωθεί ότι το σύστημα αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε σε λιγότερο από δύο μήνες από τις T-Systems και SAP και λειτουργεί από το κέντρο δεδομένων της Επιτροπής στο Λουξεμβούργο. 

Αλυσίδες μετάδοσης
“Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι, οι εφαρμογές αυτές μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για να μας βοηθήσουν να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης”, σχολίασε η κυρία Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.

“Κάθε φορά που μια αλυσίδα κρουσμάτων σπάει ταχύτερα, χάρη σε μια εφαρμογή, ενισχύεται ο περιορισμός της πανδημίας. Με τη νέα υπηρεσία πύλης, συνδέουμε εφαρμογές από ολόκληρη την Ευρώπη. Έτσι, οι επαφές μπορούν, επίσης, να λαμβάνουν ειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο εξωτερικό ή έπειτα από αυτό”, τόνισε από την πλευρά του ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας της Γερμανίας, κ. Jens Spahn.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ