Νέα

Τις διαδικασίες συναλλαγής με το Δημόσιο απλοποιεί η Ελλάδα

peoplewalk

Τη στρατηγική της για την απλοποίηση των διαδικασιών συναλλαγής επιχειρήσεων και πολιτών με το ελληνικό Δημόσιο αρχίζει να υλοποιεί η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η δημιουργία ενός Εθνικού Προγράμματος Απλοποίησης Διαδικασιών, που θα καλύπτει τις λειτουργίες των γεγονότων της ζωής των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων των πολιτών στις συναλλαγές τους με το κράτος. Το πρόγραμμα Απλοποίησης Διαδικασιών θα έχει δύο στόχους: πρώτον, να καταγράψει τα “γεγονότα ζωής”  πολιτών και επιχειρήσεων και δεύτερον, να τα απλουστεύσει. Η δημιουργία του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών προβλέπεται σε νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Πρόγραμμα Απλοποίησης Διαδικασιών δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση με νομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσαΠρόγραμμα Απλοποίησης Διαδικασιών δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση με νομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσαΤη σύσταση του Προγράμματος ανακοίνωσε, χθες, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης. “Αντικείμενο του Προγράμματος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, όπως το πιστοποιητικό γέννησης ή η ανανέωση άδειας οδήγησης. Αυτή είναι μία διαδικασία πολύ εύκολη στην τεχνική της υλοποίηση, δύσκολη, όμως, στη διοικητική της αποτύπωση. Η λύση είναι η διαλειτουργικότητα, να κάνεις τα συστήματα “να μιλήσουν μεταξύ τους”. Να αναπτύξουν web services, ώστε ο πολίτης και φυσικά ο επενδυτής να μην ταλαιπωρείται σε ουρές και χάνει παραγωγικές ώρες με την γραφειοκρατία”, τόνισε ο Υπουργός από το βήμα του 2ου Athens Investment Forum.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, όπως εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης, θα περιλαμβάνονται, εκτός από τις ρυθμίσεις για την απλούστευση των διοικητικών και θεσμικών διαδικασιών και η πρόβλεψη για τη δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα εξυπηρετούνται όλες οι υπηρεσίες, που προσφέρει το κράτος στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. 

5G και ψηφιοποίηση
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Athens Investment Forum, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στην πρόσβαση στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, χαρακτηρίζοντάς τη ως “βασική ανθρώπινη ανάγκη”. Επεσήμανε δε ότι “η ψηφιοποίηση, η επιτάχυνση και η απλοποίηση της αδειοδότησης συστημάτων κεραιών, είναι μία αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει η χώρα να περάσει στη εποχή των δικτύων πέμπτης γενιάς 5G”.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση, που προωθείται μέσω του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου για την αδειοδότηση των κεραιών και των κεραιοσυστημάτων, το οποίο είναι έτοιμο να λειτουργήσει στο πλαίσιο των ψηφιακών υπηρεσιών και συστημάτων που αναπτύσσει το ΤΕΕ. “Στην ανάπτυξη αυτών των δικτύων δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω”, διεμήνυσε ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε: “είναι δεδομένο πως το διακύβευμα για εμάς είναι μια πάρα πολύ σημαντική ποιοτική αλλαγή. Η επανίδρυση του κράτους και η άρση των εμποδίων για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες, έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να απελευθερώσει το δυναμικό της”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ