Νέα

Στο “μικροσκόπιο” της ΕΕ οι τεχνολογικοί κολοσσοί για παραβίαση του ανταγωνισμού

peopletech12

Τον “ανένδοτο” που έχει κηρύξει στους τεχνολογικούς κολοσσούς -με προέλευση τις ΗΠΑ και όχι μόνο- για παραβίαση των όρων περί ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά, δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από τα ηχηρά ονόματα των Google, Apple, Facebook, στο “μικροσκόπιο” της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται η Amazon, η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία online λιανικών πωλήσεων.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκινά εις βάθος έρευνα για την Amazon για αντιμονοπωλιακή πρακτική. Πρόστιμο 242 εκατ.ευρώ στην QualcommΗ Επιτροπή ξεκινά επίσημα εις βάθος έρευνα, προκειμένου να αξιολογήσει εάν ο τρόπος, που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός κολοσσός τα δεδομένα άλλων εταιρειών, παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ. Η έρευνα θα επικεντρωθεί στις συμβατικές συμφωνίες της Amazon με μεμονωμένες εταιρείες πώλησης και ειδικότερα στον τρόπο, με τον οποίο χρησιμοποιεί τα προσωπικά τους δεδομένα. “Αποφασίσαμε να εξετάσουμε σε βάθος τις επιχειρηματικές πρακτικές της Amazon και τον διπλό της ρόλο ως εμπόρου και λιανοπωλητή, προκειμένου να αξιολογήσει τη συμμόρφωσή της με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ” σχολίασε η αρμόδια Επίτροπος Margrethe Vestager.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπης, η Amazon συλλέγει συνεχώς ευαίσθητα δεδομένα των μεμονωμένων εταιρειών που πωλούν τα προϊόντα τους μέσω της πλατφόρμας της. Βάσει της προκαταρκτικής έρευνας της Επιτροπής, η εταιρεία φαίνεται να χρησιμοποιεί αυτά τα ευαίσθητα δεδομένα των εταιρειών αυτών, καθώς και στοιχεία για τα προϊόντα τους και τις συναλλαγές τους. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα επικεντρώσει την έρευνά της στο κατά πόσο η χρήση των δεδομένων αυτών από την Amazon επηρεάζει τον ανταγωνισμό.


Κυρώσεις
Μέσω της έρευνας θα αξιολογηθεί το κατά πόσο η στάση της Amazon παραβιάζει τους κανόνες του ανταγωνισμού της ΕΕ σχετικά με τις αντιανταγωνιστικές συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων (άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή / και την καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης). Πάντως, όπως εξήγησε η Επιτροπή, η έναρξη μιας επίσημης έρευνας δεν προδικάζει το αποτέλεσμά της. “Δεν υπάρχει νόμιμη προθεσμία για την ολοκλήρωση της έρευνας σχετικά με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Η διάρκειά της εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η πολυπλοκότητα της υπόθεσης, ο βαθμός στον οποίο οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις συνεργάζονται με την Επιτροπή και η άσκηση των δικαιωμάτων υπεράσπισης” εξηγεί η Επιτροπή. Η Amazon από την πλευρά της διευκρίνισε ότι θα συνεργαστεί απόλυτα με τις ευρωπαϊκές Αρχές για τη διεξαγωγή της έρευνας.


Βαρύ πρόστιμο στην Qualcomm
Στο μεταξύ, βαρύ πρόστιμο, ύψους 242 εκατ.ευρώ, επέβαλε χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην αμερικανική εταιρεία Qualcomm για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά και των κανόνων περί ανταγωνισμού. Η Qualcomm κρίθηκε ένοχη για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Ο αμερικανικός κατασκευαστής επεξεργαστών, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επεξεργαστών στην κινητή τηλεφωνία, κατηγορείται ότι πωλούσε επί σειρά ετών (2009-2011) chipsets χαμηλότερα του κόστους, με στόχο να θέσει εκτός αγοράς σημαντικούς ανταγωνιστές της.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ