Νέα

Σε ψηφιοποίηση και καινοτομία το “βάρος” του προγράμματος InvestEU

investeu_a4_en

Επενδύσεις στην ψηφιοποίηση, στην έρευνα, την καινοτομία και τις δεξιότητες, στηρίζει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε. InvestEU. Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων ύψους σχεδόν €700 δις, η πρωτοβουλία InvestEU αντικαθιστά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, που συστάθηκε ως μέρος του “Σχεδίου Γιούνκερ” μετά από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Το InvestEU κινείται στην ίδια προσέγγιση του σχεδίου Γιούνκερ για τις επενδύσεις, δηλαδή στη χρήση εγγυήσεων από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για τη μόχλευση ιδιωτικών και δημόσιων πόρων. Η Κοινοτική εγγύηση θα επικεντρωθεί στις επενδύσεις σε τέσσερις βασικούς τομείς: την έρευνα, την καινοτομία και την ψηφιοποίηση, τις βιώσιμες υποδομές, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες.

Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων €700 δις, το “InvestEU” αντικαθιστά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών ΕπενδύσεωνΠαρά τις πολυάριθμες σχετικές πρωτοβουλίες, το επενδυτικό κενό στην Ε.Ε. παραμένει. Το πρόγραμμα InvestEU, το οποίο είναι τμήμα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027, αποσκοπεί στην επίλυση του προβλήματος. Συγκεντρώνει τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι προς το παρόν διαθέσιμα, μεταξύ άλλων: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το χρηματοδοτικό μηχανισμό “Συνδέοντας την Ευρώπη”, συγκεκριμένα τμήματα του προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις ΜμΕ (COSME), καθώς και συγκεκριμένες εγγυήσεις και τμήματα του ευρωπαϊκού προγράμματος για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI). 

“Πράσινο φως”
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την προσωρινή, μερική συμφωνία με τους υπουργούς της Ε.Ε. για το νέο πρόγραμμα. Οι ευρωβουλευτές, μάλιστα, προτίθενται να βελτιώσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυξάνοντας τα ποσά που εγγυάται η Ε.Ε. από €38 δις σε €40,8 δις, για την προσέλκυση επενδύσεων αξίας €698 δις, με τον αρχικό στόχο της Επιτροπής να είναι €650 δις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ψηφοφορία, που φέρνει την Ευρώπη ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία του προγράμματος InvestEU. Να σημειωθεί πως, όπως και το σχέδιο Γιούνκερ, το ταμείο InvestEU, θα συνοδεύεται από τον συμβουλευτικό κόμβο InvestEU και την πύλη InvestEU, μια εύκολα προσβάσιμη δεξαμενή ώριμων έργων για τους δυνητικούς επενδυτές. 

Απολογισμός
Από τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στρατηγικού εταίρου της Επιτροπής σχετικά με το σχέδιο Γιούνκερ, προκύπτει ότι, έως τον Απρίλιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων έχει κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους σχεδόν €393 δις. Οι πράξεις, που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ, αντιπροσωπεύουν συνολικό όγκο χρηματοδότησης ύψους €72,8 δις και στα 28 κράτη-μέλη. Η ΕΤΕπ ενέκρινε 524 έργα υποδομών με στήριξη του ΕΤΣΕ ύψους €53,8 δις, ενώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ενέκρινε 554 συμφωνίες χρηματοδότησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις αξίας €19 δις, από τις οποίες αναμένεται να επωφεληθούν 945.000 επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ