Νέα

Έτος σταθεροποίησης ή και ανάπτυξης το 2015 για την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών

communications

Χρονιά σταθεροποίησης ή ακόμη και ανάπτυξης, υπό την αίρεση ότι δεν θα συμβεί κάτι “δραματικό” στην εγχώρια οικονομία, αναμένεται να είναι το 2015 για την ελληνική αγορά Τηλεπικοινωνιών. Ο κλάδος, που βρίσκεται σε καθοδικό σπιράλ επί σειρά ετών, δείχνει ήδη να ισορροπεί, με τα μηνύματα για το επόμενο έτος να είναι θετικά. Οι εκτιμήσεις δεν αποκλείουν το 2015 να σηματοδοτήσει την επάνοδο της αγοράς των Τηλεπικοινωνιών σε θετικό πρόσημο, με οριακό – έστω - ποσοστό ανόδου στα έσοδα από υπηρεσίες. Για την τρέχουσα οικονομική χρήση εκτιμάται ότι ο κλάδος θα έχει αρνητικό απολογισμό, αν και πάλι η πτώση αναμένεται να είναι οριακή, σε μονοψήφιο ποσοστό της τάξης του 6%.


Με οριακή μείωση της τάξης του 6% αναμένεται να κλείσει φέτος η αγορά τηλεπικοινωνιών
Οι παραπάνω εκτιμήσεις ανήκουν στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο της Wind Ελλάς, κ. Νάσο Ζαρκαλή. Σύμφωνα με όσα τόνισε ο ίδιος, σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους, το 2014  ξεκίνησε για τις εγχώριες τηλεπικοινωνίες με ένα πολύ ισχυρά πτωτικό ρεύμα - απόρροια της επίσης κακής προηγούμενης χρονιάς - το οποίο ποσοστιαία μεταφράστηκε σε πτώση 18% στα έσοδα από υπηρεσίες. Εντούτοις, το καθοδικό ρεύμα συγκρατήθηκε τα επόμενα τρίμηνα, με την πτώση να περιορίζεται κατά το 3ο τρίμηνο στο 5%, ενώ για την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2014 δεν αποκλείεται η αγορά να ισορροπήσει.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της Wind Ελλάς, όλες οι προβλέψεις για την πορεία του κλάδου τελούν υπό την αίρεση κάποιου “δραματικού” γεγονότος στην εγχώρια αγορά, το οποίο, ενδεχόμενο, όπως είπε, δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος, ούτε οι μέτοχοι της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας. “Τυχόν πολιτική ανατροπή δεν συνεπάγεται δραματικό γεγονός”, σχολίασε ο ίδιος, για να προσθέσει: “μία ελάχιστη πιθανότητα να συμβεί κάτι δραματικό, πρέπει να σταθμιστεί με τον κίνδυνο να σταματήσει μια πορεία που έχει ξεκινήσει, η οποία είναι και θα συνεχίσει να είναι δυναμική”.

Ο ίδιος, βέβαια, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν λόγοι πανηγυρισμού, με δεδομένο ότι μιλάμε για μια αγορά,  που το 2007 βρισκόταν στα €4,1 δις - σε έσοδα από υπηρεσίες - και το 2013 διολίσθησε στα επίπεδα των €2 δις.

Προσεχώς 4G
Ο επικεφαλής της Wind Ελλάς προανήγγειλε χθες την είσοδο της εταιρείας στην παροχή υπηρεσιών 4G/LTE το αμέσως προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα στις αρχές του 2015. Με τον τρόπο αυτό, θα εισέλθει η Wind - και επίσημα - στην αγορά του 4G στην Ελλάδα, όπου σήμερα έχουν παρουσία μόνο η Cosmote και η Vodafone. Η Wind θα λανσάρει και αυτή σχετικές υπηρεσίες, με την ολοκλήρωση του σχετικού πιλοτικού προγράμματος, που “τρέχει” για την παροχή υπηρεσιών τέταρτης γενιάς.

Όσον αφορά στην υπόθεση της από κοινού με τη Vodafone διεκδίκησης της Forthnet, ο κ. Ζαρκαλής σχολίασε ότι η διαδικασία του due dilligence οδεύει προς ολοκλήρωση, αν και - όπως τόνισε - κράτησε περισσότερο από όσο αναμενόταν. Εκτίμηση της Wind είναι ότι το θέμα της Forthnet θα έχει ξεκαθαριστεί μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ