Νέα

Επεκτείνεται χρονικά η παραμονή της έδρας του ENISA στην Αθήνα

bussinpeople

Επεκτείνεται χρονικά η παραμονή της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Την αναθεώρηση της Συμφωνίας για την έδρα του Οργανισμού υπέγραψαν, χθες, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ENISA, καθηγητής Udo Helmbrecht. Με τη συμφωνία που υπεγράφη, εκτός από την παραμονή της έδρας του Οργανισμού στην Αθήνα, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση - υψηλών προσόντων - προσωπικού από την Ευρώπη, ώστε να ανταπεξέλθει ο ENISA στις ανάγκες που προκύπτουν από τον - υπό διαμόρφωση - νέο και αναβαθμισμένο ρόλο του.

Η Αθήνα παραμένει έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια ευρεία δέσμη μέτρων για την οικοδόμηση ισχυρής κυβερνοασφάλειας για την Ε.Ε. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού, ώστε να συνδράμει τα κράτη-μέλη στην αποτελεσματική αποτροπή και αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων. Στόχος είναι να ενισχύσει την ετοιμότητα αντίδρασης της Ε.Ε. μέσω της διοργάνωσης ετήσιων πανευρωπαϊκών ασκήσεων με αντικείμενο την κυβερνοασφάλεια, καθώς και μέσω της διασφάλισης της καλύτερης ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με απειλές, η οποία θα επιτευχθεί με τη δημιουργία κέντρων ανταλλαγής και ανάλυσης πληροφοριών. 

Συγκυρία
“Η νέα εποχή και η ψηφιακή επανάσταση φέρνει πολύ μεγάλες δυνατότητες, αλλά παράλληλα και προκλήσεις. Είμαστε χαρούμενοι που, σήμερα, υπογράψαμε τη Συμφωνία επέκτασης για την παραμονή της έδρας του ΕNISA, ενός τόσο σημαντικού ευρωπαϊκού Οργανισμού, στην Αθήνα”, τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Ο κ. Παππάς πρόσθεσε: “Είμαστε στη διάθεση των ανθρώπων του Οργανισμού για να διευκολύνουμε την κρίσιμη δουλειά τους, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ευτυχής η συγκυρία, επίσης, καθώς η Συμφωνία συμπίπτει με την κατάθεση στη Βουλή της Οδηγίας για την ασφάλεια των δικτύων (NIS)”. Από την πλευρά του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ENISA σημείωσε: “Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την κυβερνητική υποστήριξη που παρέχετε στον ENISA, ο οποίος βρίσκεται τόσα χρονιά στην Ελλάδα. Μετά την εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε το καλοκαίρι, σήμερα κάνουμε ένα ακόμη βήμα προόδου στην εξαιρετικά καλή μας συνεργασία”.

Την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Βασίλης Μαγκλάρας: “Είμαστε ευτυχείς, όχι μόνο επειδή καταφέραμε να κρατήσουμε την έδρα του Οργανισμού στην Ελλάδα, αλλά και γιατί πετύχαμε την αναβάθμιση του ρόλου του. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε πως θα κάνουμε τα πάντα, προκείμενου ο ENISA να γίνει ο πιο στρατηγικός Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ