Νέα

Νέο Ταμείο €100 εκατ. για καινοτόμες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας

communicationnew1

Ένα επενδυτικό ταμείο, που θα βοηθά καινοτόμες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναπτύσσουν και να φέρνουν στην αγορά καινοτόμες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, ενεργοποιεί η Ε.Ε. Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ομάδα “Breakthrough Energy” υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για τη δημιουργία του Ταμείου “Breakthrough Energy Europe (BEE)” (“Ευρώπη της Ρηξικέλευθης Ενέργειας”), το οποίο θα έχει “προίκα” €100 εκατ. Το “Breakthrough Energy Europe” αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019. Το μισό του μετοχικού κεφαλαίου θα προέλθει από την ομάδα Breakthrough Energy και το άλλο μισό από τα InnovFin - χρηματοδοτικά μέσα επιμερισμού του κινδύνου που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, το τρέχον πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε.

Μήνυμα στις κεφαλαιαγορές ότι η μετάβαση σε μια σύγχρονη και καθαρή οικονομία είναι πλέον γεγονόςΜε τη νέα πρωτοβουλία, η Επιτροπή αναλαμβάνει δράση προκειμένου να στείλει, μεταξύ άλλων, ένα ισχυρό μήνυμα στις κεφαλαιαγορές και τους επενδυτές ότι η παγκόσμια μετάβαση προς μια σύγχρονη και καθαρή οικονομία είναι πλέον γεγονός.

Λειτουργία
Το ΒΕΕ θα συνδέει τους δημόσιους πόρους με μακροπρόθεσμα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου, ώστε η έρευνα και η καινοτομία για καθαρή ενέργεια να μπορούν να φτάνουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα στην αγορά. Με τα κεφάλαια των €100 εκατ., το επενδυτικό ταμείο εστιάζει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής, των μεταφορών, της γεωργίας, της μεταποιητικής βιομηχανίας και των κτιρίων. Πρόκειται για ένα πιλοτικό σχέδιο, που θα μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για παρόμοιες πρωτοβουλίες και σε άλλους τομείς.

Προσχωρώντας στην “αποστολή καινοτομίας”, 23 χώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (εξ ονόματος της Ε.Ε.) δεσμεύθηκαν να διπλασιάσουν τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της καθαρής ενέργειας, ώστε να ανέλθει στο ποσό των 30 δις $ΗΠΑ ετησίως έως το 2021. Με την ευκαιρία αυτή, μια ομάδα επενδυτών από δέκα χώρες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να φέρουν την καινοτομία από τα εργαστήρια στην αγορά, επενδύοντας μακροπρόθεσμα πρωτοφανή κεφάλαια στην ανάπτυξη τεχνολογίας σε αρχικό στάδιο στις χώρες που συμμετέχουν στην “αποστολή καινοτομίας”, δημιουργώντας έτσι την ομάδα “Breakthrough Energy Coalition”.

Ο Μπιλ Γκέιτς
“Οι επιστήμονες και οι επιχειρηματίες, που αναπτύσσουν καινοτομίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, χρειάζονται κεφάλαια για να μπορέσουν να δημιουργήσουν εταιρείες που θα φέρουν τις καινοτομίες αυτές στην παγκόσμια αγορά. Το “Breakthrough Energy Europe” σκοπό έχει την εξασφάλιση αυτών των κεφαλαίων”, σχολίασε ο Μπιλ Γκέιτς, Πρόεδρος της ομάδας “Breakthrough Energy Ventures”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ