Νέα

Η Apple κατέβαλε φόρους €14,3 δις στην ιρλανδική κυβέρνηση

applebrand

Ήταν τον Αύγουστο του 2016, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ιρλανδία χορήγησε αθέμιτα φορολογικά πλεονεκτήματα έως και €13 δις στην Apple. Με απόφασή της, η Ένωση ζήτησε την ανάκτηση των εν λόγω χρημάτων, με την Apple, αλλά και την ιρλανδική κυβέρνηση να προσφεύγουν αμφότερες κατά της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι είναι απολύτως νόμιμες οι φορολογικές συνθήκες για τη δραστηριότητα της εταιρείας στην Ιρλανδία.

Η Ιρλανδία εξακολουθεί να θεωρεί άδικη την απόφαση της Ε.Ε., που της καταλογίζει παροχή φορολογικών πλεονεκτημάτων στην AppleΗ Apple ανακοίνωσε - τις προηγούμενες ημέρες - ότι κατέβαλε φόρους €14,3 δις στην Ιρλανδία. Τα χρήματα, ωστόσο, θα διατηρηθούν σε ένα ειδικό ταμείο, που έχει συσταθεί, έως ότου εκδικαστεί η έφεση της Apple.

Το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του για την πληρωμή των €14 δις χαρακτηρίζει μεν “ορόσημο” την καταβολή, ωστόσο, υπενθυμίζει την αρχική θέση του Δουβλίνου ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συμφωνία της εταιρείας με την Ιρλανδία (που αντιστοιχούσε σε πραγματικό φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο του 1%), ισοδυναμεί με παράνομη κρατική ενίσχυση και προκαλεί στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Η διαδικασία της ανάκτησης των κεφαλαίων ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και αφορά €13,1 δις σε φόρους συν τόκους ύψους €1,2 δις. Τα χρήματα θα διατηρηθούν σε ένα ειδικό ταμείο, που έχει συσταθεί, έως ότου εκδικαστεί η έφεση της Apple, την οποία στηρίζει και η ιρλανδική κυβέρνηση. 

Το ιστορικό
Με απόφαση της η Επιτροπή (στις 30 Αυγούστου 2016) είχε κρίνει ότι τα φορολογικά οφέλη που παραχώρησε η Ιρλανδία στην Apple ήταν παράνομα, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε., καθώς επέτρεψαν στην Apple να πληρώσει σημαντικά λιγότερο φόρο από τις άλλες επιχειρήσεις.

“Η Ιρλανδία πρέπει να ανακτήσει έως και 13 δις παράνομης κρατικής ενίσχυσης από την Apple. Ωστόσο, περισσότερο από ένα χρόνο μετά από την έγκριση της σχετικής απόφασης αυτής από την Επιτροπή, η Ιρλανδία δεν έχει ακόμη ανακτήσει τα χρήματα”, δήλωνε τότε η αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager.

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία για την εφαρμογή από την Ιρλανδία της απόφασης της Επιτροπής ήταν η 3η Ιανουαρίου 2017, σύμφωνα με τις συνήθεις διαδικασίες, δηλαδή τέσσερις μήνες μετά από την επίσημη κοινοποίηση της απόφασης της Επιτροπής. 

Στάση
Η Ε.Ε. εδώ και καιρό έχει δώσει σαφέστατα δείγματα των προθέσεων της να βάλει τάξη επί του ευρωπαϊκού εδάφους όσον αφορά τη φορολογική - και όχι μόνο - στρατηγική πολυεθνικών της τεχνολογίας. Εξ ου και είχε ανακοινώσει την απόφασή της να παραπέμψει την Ιρλανδία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με το σκεπτικό ότι δεν ανέκτησε από την Apple παράνομη κρατική ενίσχυση ύψους έως €13 δις, όπως απαιτούσε σχετική απόφαση της Επιτροπής.

Οι κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις απαιτούν καταρχήν την ανάκτηση των μη συμβιβάσιμων κρατικών ενισχύσεων, προκειμένου να αρθεί η στρέβλωση του ανταγωνισμού που προκάλεσαν οι ενισχύσεις. Δεν προβλέπουν, ωστόσο, πρόστιμα και η ανάκτηση δεν έχει τον χαρακτήρα επιβολής ποινής. Απλώς αποκαθιστά την ίση μεταχείριση με τις άλλες εταιρείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ