Νέα

Οι επικρατέστερες τάσεις της νέας χρονιάς στον κόσμο της Τεχνολογίας

mobility

Το mobility και καθετί που σχετίζεται με αυτό, τα wearable προϊόντα και η είσοδος της γενιάς των Millennials στην αγορά του ΙΤ, θα είναι μερικές από τις επικρατέστερες τάσεις της νέας χρονιάς στον κόσμο της Τεχνολογίας. Αυτήν την εικόνα περιγράφουν κορυφαία στελέχη της EMC σχετικά με τις τάσεις και τις τεχνολογίες, που θα κυριαρχήσουν κατά το μεγαλύτερο μέρος της νέας χρονιάς.

Το Mobility και τα wearable προϊόντα στο επίκεντρο των εξελίξεων το 2015Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, μπορεί οι φανατικοί της Apple σε ολόκληρο τον κόσμο να περιμένουν ότι, μετά την παρουσίαση του iWatch, θα βγουν στην αγορά περισσότερες wearable συσκευές, ωστόσο, όπως τονίζουν, δεν θα πρέπει αυτό να προεξοφλείται. Αιτιολογώντας την εκτίμηση τους, αναφέρουν ότι, ήδη, μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων, κάτω των 35, δεν φοράνε πλέον ρολόι, αντίθετα χρησιμοποιούν το smartphone για οτιδήποτε.

Όπως σημειώνουν, πολλά wearables θα αποτύχουν εμπορικά, αλλά δεν θα αποτύχει, στο σύνολο της, η wearable τεχνολογία. “Αρκετά wearable προϊόντα θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην αγορά, καλύπτοντας εξειδικευμένες εφαρμογές - όπως τα FitBits ή τα Jawbones, τα οποία παρακολουθούν βασικές παραμέτρους της υγείας και των δραστηριοτήτων των ανθρώπων, συνεχίζοντας να αναπτύσσονται και να ενσωματώνονται σε αθλητικά ρούχα, παπούτσια και εξοπλισμό”, αναφέρουν τα στελέχη της EMC.

Ισχυρή τάση το Mobility
Η διείσδυση των κινητών φέρνει σαρωτικές αλλαγές, σχεδόν σε κάθε κλάδο της οικονομίας. Η εκτίμηση είναι ότι όσες επιχειρήσεις προσαρμόζουν τις υπηρεσίες τους, ώστε να τις  προσφέρουν και μέσω φορητών συσκευών, έχουν τη δυνατότητα να κτίσουν άμεσες σχέσεις με τους καταναλωτές. “Αυτό είναι και το όνειρο κάθε υπεύθυνου μάρκετινγκ, η δυνατότητα να επηρεάζει τους καταναλωτές - όταν είναι έτοιμοι να κάνουν την επιλογή τους και να τους στρέψει την προσοχή στα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που ο ίδιος θέλει. Σκεφθείτε έναν έμπορο, ο οποίος γνωρίζει σε ποιο ακριβώς σημείο στέκεται κάποιος πελάτης στο κατάστημά του ή την εταιρεία αθλητικών, που μαθαίνει τον τρόπο άθλησης και το επίπεδο της υγείας των πελατών της - πρόκειται για χρυσωρυχείο”, σημειώνει η EMC.

Πολλές εταιρείες εργάζονται, εδώ και χρόνια, προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ ανάλογα προϊόντα θα αρχίσουν να υιοθετούνται από όλο και περισσότερους. Αυτό σημαίνει τεράστιους όγκους δεδομένων, η επεξεργασία των οποίων θα πρέπει να γίνεται σε πραγματικό χρόνο, γεγονός που θα φέρει τρομακτική αύξηση λύσεων βασισμένων σε τεχνολογίες, όπως τα in-memory databases και το flash storage.

Όλα είναι θέμα Software
Σύμφωνα με την EMC, την επόμενη δεκαετία, σχεδόν κάθε κλάδος της οικονομίας θα αλλάξει ριζικά μέσω του software, πολλές φορές μέσω εφαρμογών για φορητές συσκευές - smartphones και ταμπλέτες σίγουρα - αλλά και συσκευές ενσωματωμένες σε αυτοκίνητα, κινητήρες αεροπλάνων, αθλητικά παπούτσια και ανθρώπους. Όσες επιχειρήσεις δεν ακολουθήσουν αυτόν το δρόμο της καινοτομίας, δεν πρόκειται να μακροημερεύσουν. Η συγκεκριμένη τάση φαίνεται να εδραιώνεται - και από αυτό δεν εξαιρούνται οι υποδομές των data centers, καθώς η λειτουργία και η διαχείριση δικτύων, storage arrays, servers και ολόκληρων data centers θα γίνεται μέσω έξυπνου λογισμικού.

Αλλαγές στην εκπαίδευση
Το 2015 θα ανατείλει μια νέα εποχή στην εκπαίδευση, καθώς αναμένεται να είναι η αρχή του τέλους των διαλέξεων στις πανεπιστημιακές αίθουσες. Η μεταφορά εκπαιδευτικού υλικού σε online πλατφόρμες προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα να μορφωθούν. Φανταστείτε έναν κόσμο, όπου καθένας θα έχει πρόσβαση στο υλικό, το οποίο διδάσκονται οι φοιτητές των καλύτερων αμερικανικών πανεπιστημίων! Την επόμενη φορά, που θα δείτε παιδιά σε κάποιο εκπαιδευτικό site, δώστε προσοχή - αυτό που βλέπετε είναι το μέλλον της εκπαίδευσης σε εξέλιξη.

Agile ανάπτυξη λογισμικού
Την επόμενη δεκαετία, η επιχειρηματική δραστηριότητα θα αλλάξει ριζικά, μέσα από νέες, διαφοροποιημένες εφαρμογές λογισμικού, οι οποίες θα τρέχουν σε φορητές συσκευές. Μόνο που το λογισμικό δεν θα γράφεται με τον τρόπο, που γινόταν πριν 20 χρόνια. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η αλλαγή του κώδικα μετά από κάποιο στάδιο ανάπτυξης είναι πολύ δαπανηρή. Γι’ αυτό, όλοι ήταν υποχρεωμένοι να ορίζουν τις προδιαγραφές σχετικά νωρίς, να τις “κλειδώνουν” και να αντιστέκονται σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής. Η αλλαγή ήταν κάτι ιδιαίτερα αρνητικό. Πολλοί προγραμματιστές πέρασαν την καριέρα τους δουλεύοντας σε έργα, που κράτησαν χρόνια και τελικά κατέληξαν σε λάθος αποτέλεσμα - αυτή ήταν η μαγεία της σειριακής ανάπτυξης (“waterfall” development).

Αν τελικά ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων γίνει πραγματικότητα, θα έχει υλοποιηθεί από τις ίδιες - το “ΙΤ” θα είναι συχνά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε αυτές. Η ανάπτυξη θα γίνεται με τρόπο επαναληπτικό, με χρήση agile τεχνικών - δίνοντας αρχικές προτεραιότητες και αλλάζοντάς τις κάθε δύο εβδομάδες, ανάλογα με το feedback από την ίδια τη δραστηριότητα της επιχείρησης. Πρόκειται για ένα εντελώς νέο μοντέλο ΙΤ, το οποίο προσφέρει σχεδόν άμεση ανταμοιβή - ιδανικό για τη γενιά των millennial, η οποία θα μπαίνει στην αγορά.  Το 2015 θα μπορούσε να εξελιχθεί στη χρονιά, που ξεκινά η αποκέντρωση του IT - με τις λειτουργίες ΙΤ να παραμένουν κεντρικές, αλλά την ανάπτυξη του κώδικα να οδεύει προς τα αντίστοιχα τμήματα της επιχείρησης, που θα χρησιμοποιήσουν κάθε εφαρμογή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ