Νέα

“Ισχνή” η ελληνική παρουσία στον χάρτη με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε R&D

ependiseisnew

Εξαιρετικά …”διακριτική” είναι η παρουσία της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χάρτη με τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α). Από τις 633 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, που επενδύουν τα περισσότερα σε R&D, μόλις δύο (ποσοστό μικρότερο του 0,5%) είναι από την Ελλάδα. Οι δέκα χώρες με την πιο ισχυρή παρουσία στον εν λόγω χάρτη είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με 140 επιχειρήσεις και ακολουθούν η Γερμανία (138), Γαλλία (89), Σουηδία (52), Ολλανδία (41), Ιταλία (37), Φινλανδία (29), Δανία (25) και Αυστρία, Ιρλανδία και Ισπανία με 17 η κάθε μια.


Source: The 2014 EU Industrial R&D Investment Scoreboard. European Commission, JRC/DG RTD


Μόλις δυο από τις 633 ευρωπαϊκές εταιρείες που επενδύουν τα περισσότερα σε Ε&Α είναι από την Ελλάδα
Μάλιστα, το 97% των συνολικών επενδύσεων στην Ε&Α πραγματοποιείται από επιχειρήσεις, που εδρεύουν στις παραπάνω δέκα χώρες, με τις τρεις πρώτες να αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα των συνολικών επιδόσεων. Στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων συνέχισαν να αυξάνονται το 2013, παρά την οικονομική κρίση (κατά 5,9% και 5,2% αντίστοιχα) πάνω από το μέσο όρο, ενώ οι επενδύσεις γαλλικών επιχειρήσεων στην Ε&Α μειώθηκαν (-3,4%).

Η μείωση των επενδύσεων μερικών μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων επηρέασε, σε μεγάλο βαθμό, το ποσοστό επενδύσεων στην Ε&Α στις αντίστοιχες χώρες τους. Τέτοιες επιχειρήσεις ήταν η Nokia (-17,1%) και η STMicroelectronics (-19,2%), που επηρέασαν σημαντικά το συνολικό επίπεδο επενδύσεων στη Φινλανδία (-11,6%) και τις Κάτω Χώρες (-0,1%)

Τα παραπάνω αποτελέσματα δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Πίνακα Αποτελεσμάτων της Ε.Ε. για τις Βιομηχανικές Επενδύσεις στην Ε&Α για το 2014, που αναλύει τις επιδόσεις των 2.500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων παγκοσμίως, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 90% περίπου των συνολικών επιχειρηματικών δαπανών στην Ε&Α, εκ των οποίων 633 έχουν έδρα την Ε.Ε.

Ευρωπαϊκή εταιρεία στην κορυφή
Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για δεύτερη συνεχή χρονιά, με συνολικές επενδύσεις στην Ε&Α €11,7 δις (αύξηση κατά 23,4%). Τη δεύτερη και τρίτη θέση στην κατάταξη κατέχουν η Samsung (Νότια Κορέα) και η Microsoft (ΗΠΑ).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι δέκα πρώτες επιχειρήσεις σε επενδύσεις R&D είναι - εκτός από τη Volkswagen - oι: Daimler, BMW, Sanofi Aventis, Robert Bosh, Siemens, Glaxosmithkline, Airbus, Ericsson και Nokia.

EU’s top 10 R&D investing companies

Source: The 2014 EU Industrial R&D Investment Scoreboard. European Commission, JRC/DG RTD

Η αυτοκινητοβιομηχανία, όπου οι επενδύσεις συνέχισαν να αυξάνονται κατά 6,2%, αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο των συνολικών επενδύσεων στην Ε&Α, που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις του πίνακα αποτελεσμάτων της Ε.Ε. Από την άλλη πλευρά, οι τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως ο φαρμακευτικός τομέας ή ο τομέας λογισμικού και εξοπλισμού πληροφορικής, σημείωσαν ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη με αποτέλεσμα να μειώσουν το συνολικό μέσο όρο στην Ε&Α στην Ευρώπη.

Συνολική εικόνα
Οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη από επιχειρήσεις, που εδρεύουν στην Ε.Ε., αυξήθηκαν κατά 2,6% το 2013, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό αύξησης είναι χαμηλότερο σε σχέση με το 6,8% του προηγούμενου έτους. Είναι, επίσης, χαμηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο για το 2013 (4,9%) και υστερεί σε σχέση με τις επιχειρήσεις, που εδρεύουν στις ΗΠΑ (5%) και την Ιαπωνία (5,5%).

Συνολικά, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επένδυσαν €162,4 δις το 2013, ενώ οι επιχειρήσεις με έδρα τις ΗΠΑ (804) επένδυσαν €193,7 δις και οι 387 ιαπωνικές επιχειρήσεις €85,6 δις.

Το 2013, οι επιχειρήσεις του πίνακα αποτελεσμάτων απασχολούσαν 48 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Τα τελευταία 8 χρόνια (2005-2013), οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, κυρίως στους τομείς υψηλότερης έντασης Ε&Α, αύξησαν τον αριθμό του προσωπικού τους κατά 18,2%. Η τάση αυτή εξακολουθεί να είναι ισχυρή, παρά την περυσινή μικρή μείωση της απασχόλησης (0,6%) από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η κατάταξη
Ο πίνακας μετρά τη συνολική αξία των επενδύσεων στην Ε&Α, που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις παγκοσμίως με ίδια κεφάλαια, ανεξάρτητα από τον τόπο άσκησης της σχετικής δραστηριότητας Ε&Α. Περιλαμβάνει δε επιχειρήσεις, που επένδυσαν πάνω από €15,5 εκατ. στην Ε&Α το 2013. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν την έδρα τους στην Ε.Ε. (633), τις ΗΠΑ (804), την Ιαπωνία (387) και σε άλλες χώρες (676), μεταξύ των οποίων η Κίνα (199), η Ταϊβάν (104), η Νότια Κορέα (80) και η Ελβετία (62).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ