Προκηρύξεις - Διαβουλεύσεις

1ο εξάμηνο του 2015 υπογράφονται οι ΣΔΙΤ για τα έργα του Rural Broandband

ruralmanwoman

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015 θα πρέπει να αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων για το έργο του Rural Broadband, που αφορά στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε απομακρυσμένες περιοχές, προϋπολογισμού €161 εκατ. Οι συμβάσεις για το έργο (που πρακτικά έχει “σπάσει” σε τρία υπο-έργα), περιλαμβάνονται στις εννέα συνολικά Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικού προϋπολογισμού €650 εκατ., για τις οποίες αναμένεται η υπογραφή έως το πρώτο εξάμηνο του 2015. Οι ανάδοχοι για το έργο του Rural Broadband αναδείχθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, με τον ΟΤΕ να παίρνει τις Ζώνες 1 και 3 και την κοινοπραξία των Intracom Holdings, Intrakat και hellas online τη Ζώνη 2.

Μέσω του έργου περίπου 600.000 άτομα, που ζουν σε περισσότερες από 5.400 αγροτικές και νησιωτικές περιοχές (δηλ. περίπου στο 40% της χώρας), θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας. Το πλάνο κάνει λόγο για παροχή πρόσβασης, μέχρι το 2015, με ταχύτητες της τάξης των 8Mbps (λήψη δεδομένων) και 1Mbps (αποστολή δεδομένων), ενώ στη δεύτερη φάση οι ταχύτητες θα πρέπει να ανέβουν στα 30Mbps και στα 4Mbps. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 17 έτη, από τα οποία τα 2 αφορούν στην ανάπτυξη υποδομών και τα 15 στην εκμετάλλευση και αξιοποίησή τους.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από κοινοτικούς, καθώς και από ιδιωτική δαπάνη προερχόμενη από τους αναδόχους του έργου. Η συνολική δημόσια δαπάνη ύψους €161 εκατ. θα καταβληθεί ως συνεισφορά για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης (περίοδος κατασκευής και εγκατάστασης).



Το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Εκτός από τα τρία έργα του Rural Broandband, οι άλλες έξι συμβάσεις ΣΔΙΤ, που εκτιμάται ότι θα υπογραφούν έως το πρώτο εξάμηνο του 2015, αφορούν το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες Αθηνών και τη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Σερρών, Ηλείας και Ηπείρου.

Τα παραπάνω προέκυψαν από στοιχεία, που παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Νότης Μηταράκης και ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ, κ. Νικόλαος Μαντζούφας.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, τους τελευταίους 24 μήνες, έχουν εγκριθεί από τη Διϋπουργική Επιτροπή για τις ΣΔΙΤ 15 νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού €1,8 δις, σε σύνολο 23 έργων που βρίσκονται στη φάση υλοποίησης, ύψους €2,8 δις.

Επιπλέον, τέσσερις συμβάσεις, συνολικής αξίας €155 εκατ. υπογράφηκαν έως το 1ο εξάμηνο 2014. Αυτές αφορούν, εκτός από το έργο της Τηλεματικής στις αστικές συγκοινωνίες Αθηνών, επτά πυροσβεστικούς σταθμούς, 24 σχολικές υποδομές στην Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ, που είναι σε εξέλιξη, αφορούν, μεταξύ άλλων, την ψηφιακή καταγραφή, αποθήκευση και διάθεση πρακτικών συνεδριάσεων δικαστηρίων. Το έργο βρίσκεται στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με την τελική υποβολή δεσμευτικών προσφορών να έχει οριστεί για τις 17 Νοεμβρίου.

Τέλος, το έργο της προμήθειας και λειτουργίας συστημάτων ελέγχου και scanners τελωνείων, βρίσκεται υπό έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ.