Προκηρύξεις - Διαβουλεύσεις

Kodu Kup Europe: ένας νέος σχολικός διαγωνισμός - θεσμός, για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών, από τη Microsoft και το European Schoolnet, υπό την αιγίδα του ΣΕΠΕ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας e-Skills for Jobs 2014

announcements_cover

Σας ενημερώνουμε ότι και η Ελλάδα συμμετέχει στο European Kodu Kup, που διοργανώνεται από Microsoft Ελλάς και τo European Schoolnet, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας e-Skills for Jobs 2014 και τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Το Kodu Kup Europe είναι ένας νέος σχολικός διαγωνισμός, που θα ενθαρρύνει τους μαθητές να σχεδιάσουν παιχνίδια και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό/κωδικοποίηση με έναν ευχάριστο και ελκυστικό τρόπο. 

Το Kodu Kup Europe υπογραμμίζει το ρόλο, που διαδραματίζει η εκμάθηση  μέσα από το παιχνίδι (game-based learning) στην ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, της συνεργασίας και της καινοτόμου σκέψης, για τους νέους Ευρωπαίους.

Οι μαθητές θα κληθούν να αναπτύξουν τα δικά τους παιχνίδια δουλεύοντας σε ομάδες και μαθαίνοντας πώς να δημιουργούν φανταστικούς κόσμους, μοντέλα και προσομοιώσεις. Οι φιναλίστ από κάθε χώρα θα προσκληθούν στο Coding Camp στις Βρυξέλες τον Οκτώβρη του 2014, το οποίο θα λάβει χώρα στο Innovation Center της Microsoft  κατά τη διάρκεια του European Coding Week.  

Τι αφορά ο διαγωνισμός;

 • Το πρώτο Kodu Kup Europe περιλαμβάνει 8 χώρες: Το Βέλγιο, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία, τη Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμμετέχουν ως ομάδες με έως και 4 μέλη.
 • Η ομαδική εργασία είναι το κλειδί για τη διαδικασία ανάπτυξης του παιχνιδιού, μέσα από τη δημιουργία τοπίων, σεναρίου, χαρακτήρων, σε κάθε πτυχή του γενικού σχεδιασμού.
 • Όλα τα μέλη των ομάδων πρέπει να είναι στην ηλικιακή ομάδα των 6 έως και 16 ετών.
 • Θα υπάρξουν 2 γύροι αξιολόγησης: στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014 θα προκριθεί 1 φιναλίστ ανά χώρα, που επιλέγεται από μια εθνική επιτροπή (Microsoft + εκπρόσωπος εκπαιδευτικών) με βάση συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης . Οι φιναλίστ κάθε χώρας θα ανακοινωθούν μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2014 και θα συμμετέχουν στη δεύτερη φάση, απ’ όπου - στη συνέχεια - θα προκύψει ο νικητής και ο επιλαχών του διαγωνισμού.   

Τι είναι το Kodu;

 • Το Kodu είναι μια οπτική προγραμματιστική γλώσσα φτιαγμένη ειδικά για τη δημιουργία παιχνιδιών. Είναι σχεδιασμένη να είναι προσβάσιμη  σε παιδιά άνω των 6 ετών και ευχάριστη για τον καθένα.
 • Ανεπτυγμένο από το ερευνητικό τμήμα της Microsoft, Microsoft Research, το Kodu λειτουργεί σε PC και Xbox, επιτρέποντας τη γρήγορη σχεδιαστική δημιουργία. Το Kodu είναι διαθέσιμο δωρεάν.
 • Το Kodu είναι εύκολο στη χρήση και οπτικά ελκυστικό, ειδικά για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 • H σύνταξη του κώδικα, που χρησιμοποιείται, είναι απλή και ενστικτώδης, επιτρέπει όμως παράλληλα έναν υψηλό βαθμό υπολογιστικής σκέψης και βασικές αρχές προγραμματισμού.
 • Το Kodu ενσωματώνεται εύκολα σε κάθε πρόγραμμα μαθημάτων και ιδιαίτερα με την αριθμητική και τη γραφή, καθώς και τις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά  και τη γεωγραφία.
 • Υπάρχει μεγάλη υποστήριξη μέσω πόρων και online κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των www.kodugamelab.com  www.pil-network.com www.planetkodu.com
 • Το Kodu είναι ένα σπουδαίο ξεκίνημα για την πληροφορική. Και μια νέα ευρωπαϊκή περιπέτεια με το Kodu Kup Europe

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2014.

Περισσότερες πληροφορίες  διαθέσιμες στο www.kodukup-europe.org

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ακολουθήσουν το #kodukup_eu για ενημερώσεις και νέα. 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Τίμο Πλάτσα, Διευθυντή Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, Microsoft Ελλάς (211-1206000), email: v-timopl@microsoft.com και τον κ. Βασίλη Ορφανίδη,  Allen Warden Politics (210-8178000), e-mail: vorphanides@awp.guru.