Τηλεπικοινωνίες

Ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες: Ανάγκη νέου οράματος στην Ενιαία Αγορά

telecom-2

Τον κώδωνα του κινδύνου για εξασθένιση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών κρούουν 26 θεσμικοί φορείς και μεμονωμένες εταιρείες του κλάδου. Σε κοινό τους “μανιφέστο” οι εν λόγω φορείς, ανάμεσα στους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση Τηλεπικοινωνιακών Παρόχων (ΕΤΝΟ) και η Ένωση Δικτύων Κινητής Τηλεφωνίας (GSMA), εκφράζουν φόβους για ψηφιακή υστέρηση της Ένωσης έναντι των διεθνών ανταγωνιστών της, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ.

“Μετά από δύο αιώνες στην πρωτοπορία της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, τις τελευταίες δύο δεκαετίες η Ευρώπη έχει χάσει δραματικά την αιχμή της. Οι ΗΠΑ και η Κίνα αναπτύσσονται ταχύτερα, για να δημιουργήσουν περισσότερη ευημερία και ένα πιο πράσινο και πιο προηγμένο ψηφιακό μέλλον, ενώ η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. συνεχίζει να εξασθενεί”, αναφέρει το κοινό κείμενο των 26 φορέων.

Τον κώδωνα του κινδύνου για ψηφιακή υστέρηση της Ε.Ε. κρούει η Ευρωπαϊκή Ένωση Τηλεπικοινωνιακών Παρόχων, η Ένωση Δικτύων Κινητής Τηλεφωνίας και άλλοι 24 φορείς του κλάδου

Οι εταιρείες του κλάδου εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τον κατακερματισμό της αγοράς και για το ρυθμιστικό περιβάλλον. “Το όλο και πιο περίπλοκο και κατακερματισμένο ρυθμιστικό περιβάλλον έχει κάνει λιγότερο ελκυστικό για όλες τις εταιρείες να επενδύουν και να αναπτύσσονται γρήγορα στην Ε.Ε.”, αναφέρει το κείμενο, που υπογράφουν οι φορείς και οι εταιρείες του κλάδου.

Σε άλλο σημείο, το ίδιο κείμενο σημειώνει: “Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος συμμόρφωσης, απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων και αυξανόμενο κατακερματισμό στην ενιαία αγορά. Ενώ ο σκοπός της νομοθεσίας είναι συχνά η προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων, υπάρχουν πάρα πολλές απαιτήσεις για τις εταιρείες, που είναι αναποτελεσματικές, αυξάνουν τη γραφειοκρατία και αποκλίνουν μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.”.

Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κάνοντας έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φορείς και επιχειρήσεις του κλάδου των τηλεπικοινωνιών την καλούν “να χαρτογραφήσει επαρκώς και να αντιμετωπίσει επειγόντως τα βάρη και τα εμπόδια, που εμποδίζουν τις εταιρείες να συμμετέχουν σε διασυνοριακές δραστηριότητες, για να αποκτήσουν γρήγορα κλίμακα και να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις”.

Σημειώνουν δε ότι η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι η κύρια πολιτική προτεραιότητα έως το 2030. “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ηγηθεί τώρα ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την άρση των φραγμών στην ενιαία αγορά εντός ενός φιλόδοξου και σαφώς καθορισμένου χρονικού πλαισίου. Στόχος πρέπει να είναι η μετάβαση προς ένα πιο αποτελεσματικό, απλοποιημένο και εναρμονισμένο κανονιστικό πλαίσιο στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.”.

Όπως τονίζουν, “η άρση των φραγμών της ενιαίας αγοράς θα επιτρέψει στις εταιρείες να μειώσουν το περιττό κόστος και να απελευθερώσουν κεφάλαια, που απαιτούνται για να επενδύσουν περισσότερο στην καινοτομία και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και υποδομών, που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της διπλής ψηφιακής και πράσινης μετάβασης”.

Και καταλήγουν, τονίζοντας: “Οι αμέσως επόμενοι μήνες παρέχουν μια απαράμιλλη ευκαιρία για δημόσιο διάλογο και μια σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ε.Ε. για τους πολίτες και τις εταιρείες. Οι προσεχείς εκθέσεις υψηλού επιπέδου για την ενιαία αγορά και την ανταγωνιστικότητα, οι ευρωπαϊκές εκλογές και ο νέος θεσμικός κύκλος της Ε.Ε. προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να γίνει η ενιαία αγορά η ναυαρχίδα του στρατηγικού θεματολογίου της Ε.Ε.”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα