Εκτοξεύεται η χρήση ΑΙ στην Ελλάδα: Στο 65% από 47% πριν από ένα τρίμηνο
Με εκθετικούς ρυθμούς αναπτύσσεται στην Ελλάδα η τεχνητή νοημοσύνη μεταξύ του πληθυσμού, με τη χρήση να εκτοξεύεται κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο. Σύμφωνα με έρευνα των διαΝΕΟσις και Metron Analysis, η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα εκτινάχθηκε από 47% τον Οκτώβριο του 2025 σε 65% σήμερα.
Έρευνα διαΝΕΟσις και Metron Analysis: αύξηση των 18 ποσοστιαίων μονάδων στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης μέσα σε ένα τρίμηνο
Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, η εξοικείωση είναι σχεδόν καθολική. Το 95% δηλώνει ότι γνωρίζει την ΑΙ, ενώ μόνο 5% απαντά ότι δεν γνωρίζει ή δεν έχει ακούσει κάτι σχετικό. Μάλιστα, οι οκτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι γνωρίζουν καλά τι είναι η ΑΙ και όχι απλώς ότι την έχουν ακουστά.
Η έκρηξη της χρήσης, πάντως, δεν κατανέμεται ομοιόμορφα στις πλατφόρμες. Το ChatGPT κυριαρχεί συντριπτικά. Το 75% των χρηστών δηλώνει ότι το χρησιμοποιεί πολύ ή αρκετά συχνά.
Το ποσοστό αυτό είναι περίπου διπλάσιο από την επόμενη πιο συχνά αναφερόμενη πλατφόρμα, το Google AI Overview, το οποίο συνοδεύει πλέον τις αναζητήσεις στη μηχανή Google. Στην επόμενη βαθμίδα χρήσης κινούνται εργαλεία, όπως το Gemini, με περίπου έναν στους τρεις χρήστες να δηλώνει ότι τα χρησιμοποιεί πολύ ή αρκετά συχνά.
Ενδιαφέρον έχουν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες χρησιμοποιούν τα εργαλεία ΑΙ: το 65% των χρηστών δηλώνει ότι τη χρησιμοποιεί για πληροφόρηση και ενημέρωση, το 64% για μάθηση και εκπαίδευση, ενώ το 52% για επαγγελματικούς λόγους.
Σημαντικά είναι και τα ποσοστά για τεχνική βοήθεια και επισκευές (46%) και για θέματα υγείας (31%, ενώ το 37% τη χρησιμοποιεί για λόγους ψυχαγωγίας, το 31% για προσωπική ανάπτυξη, ένα 11% για ψυχολογική βοήθεια και ένα 6% για συντροφιά.
Η στάση απέναντι στην ΑΙ
Στο σύνολο του πληθυσμού, τα δύο κυρίαρχα συναισθήματα απέναντι στην ΑΙ είναι το ενδιαφέρον (54,8%-55%) και η επιφυλακτικότητα (45,8%-46%). Όμως, η μέση τιμή κρύβει έντονη πόλωση. Σύμφωνα με την έρευνα, στους χρήστες το ενδιαφέρον φτάνει το 68%, δηλαδή 42 μονάδες υψηλότερα από τους μη χρήστες. Στους μη χρήστες, η επιφυλακτικότητα αγγίζει το 65%, 29 μονάδες υψηλότερα από τους χρήστες.
Η πλειοψηφία θεωρεί ότι η ΑΙ θα έχει θετική επίδραση στην αποδοτικότητα στη δουλειά (73,5%), στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων (69,4%), στη λήψη δύσκολων αποφάσεων (55,5%) και στη δημιουργικότητα (50%).
Αντίθετα, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα επηρεάσει αρνητικά την ψυχική ισορροπία, την κριτική σκέψη, την εξωστρέφεια και τη συναισθηματική σύνδεση με άλλους ανθρώπους.
Το ίδιο μοτίβο εμφανίζεται και στα ευρύτερα πεδία ζωής. Το 84,9% βλέπει θετική επίδραση στις επιστήμες. Το 80,8% στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Το 80,1% στον δημόσιο τομέα μέσω μείωσης της γραφειοκρατίας. Το 67% στην παραγωγικότητα της εργασίας και το 65% στην εκπαίδευση.
Ωστόσο, 58% εκτιμά ότι η ΑΙ θα επηρεάσει αρνητικά τη δημοκρατία, 47% τη δικαιοσύνη και 72% τα προσωπικά δεδομένα. Το ίδιο 72% θεωρεί ότι θα γίνει πιο δύσκολη η εύρεση ερωτικού συντρόφου.
Περί εμπιστοσύνης
Οι χρήστες αντιλαμβάνονται, κυρίως, την ΑΙ ως βοηθό (58%), απλό συνομιλητή (37,3%) ή δάσκαλο/σύμβουλο (30,4%). Οι πιο φορτισμένοι ρόλοι συγκεντρώνουν χαμηλά ποσοστά. Μόνο 5% δηλώνει ότι εμπιστεύεται απόλυτα τα αποτελέσματα της ΑΙ. Το 64% τα εμπιστεύεται αρκετά και το 28% λίγο. Το 87% επιμένει, όταν μια απάντηση δεν φαίνεται σωστή και 84% διασταυρώνει με άλλες πηγές.
Παράλληλα, όμως, 7 στους 10 θεωρούν ότι η ΑΙ είναι αμερόληπτη και αντικειμενική, οι μισοί ότι δεν κάνει λάθη και 40% ότι διαθέτει λογική ανώτερη από των ανθρώπων. Η εμπιστοσύνη συνυπάρχει με την επιφύλαξη.