Αναδυόμενες Tεχνολογίες

Ευρωπαϊκός αγώνας δρόμου για κανόνες στα μοντέλα ΑΙ γενικού σκοπού

ai-artificial-3

Πρωτοβουλία προκειμένου να διευκρινίσει τους κανόνες, που αφορούν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) γενικού σκοπού (GPAI), έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν σε μία στοχευμένη διαβούλευση. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην έκδοση κατευθυντήριων γραμμών, που θα παρέχουν σαφήνεια σχετικά με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μοντέλα ΤΝ γενικού σκοπού, τα οποία αναμένονται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της τεχνολογίας σε διάφορους τομείς.

Η διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Μαΐου 2025, επιδιώκει να συγκεντρώσει τις πρακτικές εμπειρίες των ενδιαφερομένων και να διευκρινίσει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τα μοντέλα ΤΝ γενικού σκοπού. Ερωτήματα, όπως “τι ακριβώς είναι τα μοντέλα ΤΝ γενικού σκοπού;”, “ποιοι οργανισμοί θεωρούνται πάροχοι σε διάφορους σχηματισμούς;” και “ποιες ενέργειες θεωρούνται απαραίτητες για τη διάθεσή τους  στην αγορά;”,  θα αναλυθούν σε βάθος.

Η Επιτροπή συγκεντρώνει παρατηρήσεις για να αποσαφηνίσει τους κανόνες, που διέπουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης γενικού σκοπού

Τα μοντέλα ΤΝ γενικού σκοπού είναι εκείνα, που δεν περιορίζονται σε έναν συγκεκριμένο τομέα, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα πλήθος από διαφορετικά περιβάλλοντα και εφαρμογές, από την υγειονομική περίθαλψη έως τη χρηματοδότηση και την εκπαίδευση. Η αναγνώριση αυτών των μοντέλων και η διαμόρφωση ενός σαφούς πλαισίου για τη διαχείρισή τους είναι κρίσιμη για να εξασφαλιστεί ότι θα χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και σεβασμό στους κανονισμούς.

Οι κατευθυντήριες γραμμές, που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα παρέχουν αναλυτικές απαντήσεις για το πώς θα ερμηνεύονται και θα εφαρμόζονται οι κανόνες της ΕΕ, όπως αναφέρονται στην πράξη για την ΤΝ. Παράλληλα, οι κατευθυντήριες γραμμές θα περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο η Υπηρεσία ΤΝ της ΕΕ θα παρέχει στήριξη για τη διευκόλυνση της συμμόρφωσης των παρόχων μοντέλων ΤΝ.

Κώδικας Ορθής Πρακτικής

Στην ίδια κατεύθυνση, οι κατευθυντήριες γραμμές θα καθορίσουν τον ρόλο του κώδικα ορθής πρακτικής, ο οποίος - εφόσον εγκριθεί από την Υπηρεσία ΤΝ και το Συμβούλιο ΤΝ - θα μπορούσε να μειώσει τον διοικητικό φόρτο για τους παρόχους και να χρησιμεύσει ως δείκτης συμμόρφωσης με τις κανονιστικές απαιτήσεις. Ο κώδικας, ο οποίος βρίσκεται σε στάδιο οριστικοποίησης, θα συμπληρώνει τις κατευθυντήριες γραμμές και αναμένεται να δημοσιευτεί πριν από τον Αύγουστο του 2025.

Στην πράξη, η απόφαση της Επιτροπής να ζητήσει παρατηρήσεις από τη κοινωνία των πολιτών, την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και από δημόσιες αρχές και άλλους εμπειρογνώμονες, αποσκοπεί στη διασφάλιση μιας ευρείας συμμετοχής στη διαμόρφωση των κανονισμών. Η συλλογή παρατηρήσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των πρακτικών προκλήσεων και των αναγκών του τομέα.

Επιπλέον, η Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι σύντομα θα ξεκινήσει και μία νέα διαβούλευση, αυτήν τη φορά για τον χαρακτηρισμό των συστημάτων ΤΝ ως υψηλού κινδύνου. Η ανάγκη να προσδιοριστούν σαφώς τα συστήματα υψηλού κινδύνου είναι επιτακτική, καθώς αυτά ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε τομείς, όπως η ασφάλεια, η ιδιωτικότητα και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

“Η αποσαφήνιση των κανόνων για τα μοντέλα ΤΝ γενικού σκοπού θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των χρηστών. Η διαμόρφωση ενός ξεκάθαρου και κατανοητού ρυθμιστικού πλαισίου είναι καθοριστική για τη σωστή ενσωμάτωσή τους στην αγορά και τη χρήση τους προς όφελος της κοινωνίας”, αναφέρει η Επιτροπή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα