Αναδυόμενες Tεχνολογίες

Παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και cleantech μαγνητίζουν τα VCs

venture-capital-2

Μπορεί η χρηματοδοτική κατήφεια που επικρατεί, παγκοσμίως, στην αγορά των κεφαλαίων επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capitals) να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, ωστόσο, υπάρχουν κλάδοι της τεχνολογίας, που συνεχίζουν να προσελκύουν τα VCs. “Δεδομένου του πόσο άγονο υπήρξε το περιβάλλον αποεπενδύσεων τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επενδυτές VC εμφανίζονται ιδιαίτερα συγκρατημένοι στο κλείσιμο των συμφωνιών τους αυτήν τη στιγμή”, αναφέρει η KPMG.

Όπως τονίζει η έκθεση “Private Enterprise Venture Pulse” της KPMG, “οι επενδυτές VC, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών επενδυτών διατηρούν τις τσέπες τους κλειστές, ιδιαίτερα σε συναλλαγές μεταγενέστερου σταδίου. Οι μόνες πραγματικές εξαιρέσεις, που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή, είναι εταιρείες που εστιάζουν στην ΑΙ ή στο cleantech - ενώ πιθανόν να επεκταθούν σύντομα και στην Κυβερνοασφάλεια, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να διαχειριστούν τους κινδύνους που προκύπτουν από την ΑΙ”.

Σε χαμηλό πενταετίας οι παγκόσμιες επενδύσεις VCs σε παγκόσμιο επίπεδο-Εξαίρεση η Ευρώπη

Συνολικά, οι παγκόσμιες επενδύσεις VCs υποχώρησαν το 1ο τρίμηνο του 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο τους από το 2ο τρίμηνο του 2019, ενώ ο αριθμός των συναλλαγών VC ήταν ο μικρότερος μετά το 2ο τρίμηνο του 2016. Σε απόλυτους αριθμούς, οι επενδύσεις Venture Capital κατέγραψαν μείωση από τα $83,8 δισ. μέσω 9.458 συναλλαγών το 4ο τρίμηνο του 2023 στα $75,9 δισ. μέσω 7.520 συναλλαγών το 1ο τρίμηνο του 2024.

“Κινούμαστε σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικών εντάσεων, παρατεταμένης υποτονικότητας στις αποεπενδύσεις των εταιρειών VC και συνεχιζόμενης συγκράτησης στις επενδύσεις σε συναλλαγές μεταγενέστερου σταδίου”, σημειώνει η ίδια έκθεση.

Εξαίρεση το ΑΙ και το Cleantech

Το Cleantech και η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) αποδείχθηκαν οι εξαιρέσεις στον κανόνα, όσον αφορά την ύφεση των παγκόσμιων επενδύσεων VC, προσελκύοντας ισχυρές επενδύσεις το 1ο τρίμηνο του 2024. Μαζί, οι δύο κλάδοι προσέλκυσαν οκτώ από τις δέκα κορυφαίες συναλλαγές παγκοσμίως αυτό το τρίμηνο.

Στον τομέα του cleantech, η εταιρεία πράσινων υποδομών H2 Green Steel με έδρα τη Σουηδία προσέλκυσε τη μεγαλύτερη συμφωνία ($5,2 δισ.), ακολουθούμενη από την κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτροκίνητων οχημάτων IM Motors ($1,1 δισ.), την εταιρεία μπαταριών Ascend Elements με έδρα τις ΗΠΑ ($704 εκατ.) και την κινεζική νέα εταιρεία παραγωγής ενέργειας Huakong Power ($696 εκατ.).

Στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης, το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) Anthropic με έδρα τις ΗΠΑ άντλησε $4 δισ., το LLM της κινεζικής YuiZhiAnMian $1 δισ., η εταιρεία ρομποτικής βάσει τεχνητής νοημοσύνης Figure AI με έδρα τις ΗΠΑ συγκέντρωσε $675 εκατ. και η MiniMax AI με έδρα την Κίνα, που εστιάζει στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, $600 εκατ.

Η Ευρώπη έκανε τη διαφορά

Οι επενδύσεις VC μειώθηκαν τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ασία, αυτό το τρίμηνο, ενώ αυξήθηκαν στην Ευρώπη αποκλειστικά χάρη στην άντληση της H2 Green Steel. Σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας χρηματοδότησης VC συγκεντρώθηκε στην αμερικανική ήπειρο κατά το 1ο τρίμηνο του 2024 ($38,2 δισ. μέσω 3.205 συναλλαγών).

Η Ευρώπη ήταν η μόνη περιοχή, που είδε τις επενδύσεις VC να αυξάνονται αυτό το τρίμηνο - από τα $15,1 δισ. το 4ο τρίμηνο του 2023 στα $17,9 δισ. το 1ο τρίμηνο του 2024, αν και ο αριθμός των συναλλαγών μειώθηκε από 2.419 σε 1.798 κατά την ίδια περίοδο. Η άντληση $5,2 δισ. από τη σουηδική H2 Green Steel ήταν ο κύριος μοχλός αυτής της αύξησης, ξεπερνώντας κατά πολύ το μέγεθος άλλων συναλλαγών στην περιοχή.

Η άντληση $431 εκατ. της “νεοτράπεζας” Monzo, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία VC στην Ευρώπη, ακολουθούμενη από τη γαλλική εταιρεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης Mistral AI ($415 εκατ.), την ολλανδική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου ειδών παντοπωλείου Picnic ($389 εκατ.) και τη γαλλική εταιρεία ηλεκτροκίνητων οχημάτων Electra ($334 εκατ.).

Να σημειωθεί ότι οι Σκανδιναβικές χώρες και η Γαλλία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση των επενδύσεων VCs: στα $6,3 δισ. και $2 δισ. αντίστοιχα. Εντωμεταξύ, οι επενδύσεις VC στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία μειώθηκαν σε $3 δισ. και $1,8 δισ. αντίστοιχα.

To μέλλον

“Αν και δεν θεωρείται πιθανό να δούμε κάποια σημαντική αύξηση στις επενδύσεις VC παγκοσμίως κατά το 2ο τρίμηνο του 2024, λόγω της συνεχιζόμενης μακροοικονομικής αβεβαιότητας και της έλλειψης αποεπενδύσεων, τα βλέμματα αναμένεται να στραφούν πιο επισταμένα στις αγορές IPO των ΗΠΑ. Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν κάποιες επιτυχημένες IPO για κατά την έναρξη του τριμήνου, θα μπορούσε να ασκηθεί σχετική πίεση στις εταιρείες VC να ανοίξουν λίγο περισσότερο τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης τους”, αναφέρει η KPMG.

Όπως τονίζει η εταιρεία, σημαντικός παράγοντας βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος μπορεί να αποτελέσει η διεξαγωγή πετυχημένων IPO στις μεγάλες κεφαλαιαγορές τους επόμενους μήνες. Ανεξαρτήτως, όμως, των τρεχουσών συνθηκών είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι η άντληση χρηματοδότησης για επενδυτικά εγχειρήματα στο Cleantech και το οικοσύστημα της Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης και των εφαρμογών της, θα συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία, καθώς μεταλλάσσουν με ταχύτητα ολόκληρούς επιχειρηματικούς τομείς, παραγωγικά μοντέλα και σιγά σιγά την καθημερινότητα μας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα