Αναδυόμενες Tεχνολογίες

9 στις 10 εταιρείες αυξάνουν τις επενδύσεις τους στο ΑΙ το 2024

cfo-people-laptop

Αναπόσπαστο τμήμα των εταιρικών προϋπολογισμών γίνονται, πλέον, οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι επιχειρήσεις βλέπουν, πλέον, στο ΑΙ έναν τρόπο να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, ενισχύοντας τις σχετικές επενδύσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με την έρευνα μεταξύ των οικονομικών διευθυντών (CFOs) της Gartner, εννέα στους δέκα CFOs προβλέπουν, για το 2024, αυξημένες δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη. Μάλιστα, κανένας από τους ερωτηθέντες οικονομικούς διευθυντές δεν προβλέπει - για φέτος τουλάχιστον - μείωση του προϋπολογισμού για επενδύσεις στο ΑΙ.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η Gartner διενήργησε έρευνα μεταξύ των οικονομικών διευθυντών και ανώτερων στελεχών, προκειμένου να κατανοήσει πώς αλλάζει η τεχνητή νοημοσύνη τους προϋπολογισμούς και τις δαπάνες των επιχειρήσεων το 2024.

Το 90% των CFOs προβλέπει υψηλότερους προϋπολογισμούς για την τεχνητή νοημοσύνης, ενώ κανένας δεν σχεδιάζει μείωση

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, το 71% των Οικονομικών Διευθυντών, που συμμετείχαν στην έρευνα, σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες για τεχνητή νοημοσύνη κατά 10% ή και περισσότερο, σε σύγκριση με το 2023. Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτήν την αύξηση, καθώς το 81% των Οικονομικών Διευθυντών προβλέπει ότι θα δαπανήσει περισσότερα το 2024 σε αυτόν τον τομέα.

“Καθώς οι οργανισμοί επιχειρούν περαιτέρω στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, τα στελέχη πρέπει να συμφωνήσουν στους απώτερους στόχους τους για τη χρήση αυτής της τεχνολογίας. Οι CFOs θα πρέπει να συμπληρώσουν τις αυξημένες δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη με κρίσιμες συζητήσεις C-suite σχετικά με τις ΑΙ φιλοδοξίες της επιχείρησης”, σχολιάζει η Gartner.

Αύξηση των επενδύσεων στην τεχνολογία

Συνολικά, η έκθεση της Gartner δείχνει ότι η τεχνολογία θα παραμείνει η βασική επενδυτική δραστηριότητα για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τους CFOs, για το 2024, η τεχνολογία βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της λίστας με τις επενδυτικές προτεραιότητες για το τρέχον έτος.

Για την ακρίβεια, το 82% των Οικονομικών Διευθυντών απαντά ότι να σχεδιάζει να δαπανήσει φέτος περισσότερα για την τεχνολογία σε σχέση με το 2023. Μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτούς τους ταχέως αναπτυσσόμενους προϋπολογισμούς τεχνολογίας αποκάλυψε την έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη.

ai_budgets_gartner_

Ο ρόλος των CFOs

Καθώς οι δαπάνες για τεχνητή νοημοσύνη αυξάνονται, οι Οικονομικοί Διευθυντές έχουν να διαδραματίσουν έναν μοναδικό ρόλο τόσο στον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο θα επηρεάσει τη δομή του τμήματος οικονομικών, όσο και για την καθιέρωση της σωστής ΑΙ διακυβέρνησης σε επίπεδο επιχείρησης.

“Για να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια της τεχνητής νοημοσύνης δαπανώνται με σύνεση, οι CFOs θα πρέπει να συνεργαστούν με το C-suite για να δημιουργήσουν το όραμα ενός οργανισμού για την τεχνολογία”, προσθέτει η Gartner στην ανάλυσή της.

“Η δημιουργία ενός οράματος τεχνητής νοημοσύνης σημαίνει να προσδιορίσουμε, εάν ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει το ΑΙ για να βελτιώσει τα υπάρχοντα επιχειρηματικά ή λειτουργικά μοντέλα ή για να προχωρήσει περαιτέρω και να δημιουργήσει μια νέα δυναμική. Ένα άλλο σημείο, που πρέπει να διευκρινίσει κάθε επιχείρηση, είναι εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ένα εργαλείο εσωτερικής λειτουργίας ή ένα εξωτερικό εργαλείο”, καταλήγει η εταιρεία ερευνών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα