Αναδυόμενες Tεχνολογίες

Που θα στρέψει η Ελλάδα την προσοχή της στον τομέα του ΑΙ

mitsotakis-daskalakis

Σε πρακτικές εφαρμογές προς όφελος των πολιτών, όπως για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας και την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, αλλά και η διαχείριση κρίσεων, όπως οι φυσικές καταστροφές, θα στρέψει η Ελλάδα την προσοχή της, όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Η εθνική στρατηγική για το ΑΙ τέθηκε επί τάπητος στην πρώτη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία έγινε χθες και στην οποία προήδρευσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε μία προκαταρκτική συζήτηση για τους στόχους της Επιτροπής και τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το έργο της. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι προσαρμογές που απαιτούνται στην παιδεία, ώστε τα παιδιά να αποκτούν από νεαρή ηλικία κατάρτιση στο νέο γνωστικό αντικείμενο. 

“Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αξιοποιηθεί ως ένα εργαλείο δημόσιας πολιτικής σε πολλούς τομείς. Ο σκοπός της Επιτροπής είναι να μάς βοηθήσει πολύ πρακτικά στον τρόπο, με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένα εργαλείο δημόσιας πολιτικής σε διάφορους τομείς πολιτικής, τους οποίους στη συνέχεια μπορούμε να προσδιορίσουμε”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων

Όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός η Ελλάδα θα εστιάσει σε κάποιους τομείς πολιτικής που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, ενώ θα διερευνήσει με ποιον τρόπο μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα νέα εργαλεία, χρησιμοποιώντας και κάποιους σημαντικούς πόρους, που έχουμε ήδη από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

“Έχουμε 12 έργα, τα οποία είναι ήδη ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία έχουν κάποια διάσταση, που έχει να κάνει με την τεχνητή νοημοσύνη και είναι έργα πολύ πρακτικής εφαρμογής, που βοηθούν την άσκηση δημόσιας πολιτικής”, είπε σχετικά. 

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ενδεικτικά την υγεία ή τον τρόπο με τον οποίον πολεμάμε την φοροδιαφυγή. “Η τεχνητή νοημοσύνη και Ένοπλες Δυνάμεις, μια πολύ μεγάλη πρόκληση για τον μετασχηματισμό της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας μας. Η τεχνητή νοημοσύνη και Πολιτική Προστασία.  Σήμερα που μιλάμε, κάναμε ένα πολύ ενδιαφέρον πρώτο πιλοτικό πείραμα στην Πεντέλη για τον τρόπο με τον οποίον εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να μας βοηθούν στο να εντοπίζουμε γρήγορα εστίες πυρκαγιών”, σημείωσε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός.

Έγινε, επίσης, μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τη συμβολή που μπορεί να έχει η Ελλάδα στην ευρύτερη διαβούλευση για τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου, που θα διέπει την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, στα κίνητρα που μπορούν να δοθούν για την καινοτόμο έρευνα και την προσέλκυση επενδύσεων και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που έχει η χώρα μας. 

Τονίστηκε ότι η τεχνητή νοημοσύνη γεννά προκλήσεις σε διάφορα πεδία, περιλαμβανομένης της λειτουργίας της δημοκρατίας, ενώ παράλληλα επιφέρει αλλαγές σε πολλά πεδία, όπως η αγορά εργασίας, η άμυνα και οι αλυσίδες παραγωγής αξίας.

“Για εμένα αυτό είναι ένα θέμα το οποίο είναι καθ’ όλα συναρπαστικό και θα ήθελα πραγματικά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκή Ένωσης να μπορέσουμε να παίξουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Αλλά για να μπορούμε να το κάνουμε αυτό, θα χρειαστώ τη δική σας τη βοήθεια”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Πλεονέκτημα το επιστημονικό δυναμικό

Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι το ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει, τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας και μπορεί να συγκαταλέγεται στους κερδισμένους των αλλαγών και των ευκαιριών, που θα φέρει η AI. 

“Πιστεύω ότι έχουμε μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα, παραδείγματος χάρη μια πολύ μεγάλη υπερεκπροσώπηση στο επιστημονικό δυναμικό, που ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη. Έχουμε ήδη ένα εκκολαπτόμενο οικοσύστημα εταιρειών στη χώρα μας, που φαίνεται να έχει μία σημαντική δυναμική και έχουμε, θα έλεγα, και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο απορρέει από την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα μας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορούμε να παίξουμε σε ζητήματα, όπως η ηθική διάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, για λόγους που νομίζω ότι είναι απολύτως προφανείς”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Όπως πολύ σωστά είπατε, κ. Πρωθυπουργέ, είναι σημαντικό εδώ να σκεφτούμε πρώτα απ’ όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, που πράγματι είναι η καταπληκτική επιστημονική κοινότητα τόσο μέσα, όσο και έξω από την Ελλάδα. Αυτήν την κοινότητα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε για να κάνουμε αυτό το άλμα, το οποίο πρέπει να γίνει. Προφανώς, η ιστορία της Ελλάδας έχει τόσο συμβολική, όσο και ουσιαστική σημασία. Και το άλλο που πρέπει να σκεφτούμε, στα πλεονεκτήματα αυτά τα ιδιαίτερα της χώρας μας, είναι και σε ποιους τομείς έχουμε ιδιαίτερη γνώση ή παρουσιάζονται ιδιαίτερες ευκαιρίες και μπορεί κάπως να είναι καταλύτης αυτή η γνώση για την προσαρμογή αυτή”, σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Επιτροπής, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα