Μόνο το 1/3 των εταιρειών θεωρεί την τεχνολογική του υποδομή “πολύ υψηλή”
Σε ψηφιακή εγρήγορση έχουν τεθεί οι επιχειρήσεις παγκοσμίως, αν και οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν, ως αποτέλεσμα, μόνο το 1/3 των εταιρειών να θεωρεί σήμερα την τεχνολογική του υποδομή ως “πολύ υψηλή”, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός επαναπροσδιορίζεται διαρκώς.
Σύμφωνα με νέα έρευνα της KPMG, λιγότερο από το ένα τρίτο (29%) των ανώτερων στελεχών των επιχειρήσεων θεωρεί την τεχνολογική τους υποδομή “πολύ υψηλή”. Εν μέσω των ταχύτατων τεχνολογικών εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης (AI), η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι επικεφαλής των επιχειρήσεων “τρέχουν” να προλάβουν τις εξελίξεις.
Η πλειονότητα των επιχειρήσεων υλοποιεί δύο ή περισσότερα προγράμματα μετασχηματισμού
Στην πλειονότητά τους (88%) οι μεγάλες επιχειρήσεις πραγματοποιούν ταυτόχρονα δύο ή περισσότερους οργανωτικούς μετασχηματισμούς, ενώ σε πάνω από τις μισές (54%) τρία ή περισσότερα ταυτόχρονα. Επιπλέον, οι ηγέτες των επιχειρήσεων πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι οι ψηφιακοί μετασχηματισμοί δεν είναι πλέον περιστασιακοί, αλλά είναι ένας “συνεχής επαναπροσδιορισμός”
Τα ευρήματα της Έρευνας της KPMG, με τίτλο “Τransforming the enterprise of the future” (Μετασχηματισμός της επιχείρησης του μέλλοντος), ρίχνουν φως στη σημασία των προηγμένων τεχνολογιών στην πρόοδο του μετασχηματισμού, με το 76% των ανώτερων στελεχών να πιστεύει ότι το genAI, τα νευρωνικά δίκτυα και τα ψηφιακά δίδυμα θα ενισχύσουν σημαντικά την προοπτική επιτυχίας του μετασχηματισμού.
Πέντε εμπόδια
Στην έρευνα αναδεικνύονται τα πέντε κυριότερα εμπόδια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό: έλλειψη πόρων, δεξιοτήτων ή τεχνογνωσίας, αντίσταση των ενδιαφερόμενων μερών στην αλλαγή, αντίσταση από ενδιαφερόμενα μέρη και εργαζομένους, ανταγωνιστικοί επιχειρηματικοί στόχοι,και έλλειψη κεφαλαίων ή ασαφής επιχειρηματική περίπτωση (business case).
Με στόχο την απελευθέρωση δυναμικού και αξίας, η έκθεση της KPMG προβλέπει ότι όσοι σημειώσουν τις καλύτερες επιδόσεις στον μετασχηματισμό τους θα έχουν πλεονεκτήματα σε τέσσερις τομείς.
- Ανθεκτικές κουλτούρες: Η δημιουργία μιας κουλτούρας που διαπνέεται από εμπιστοσύνη, κοινές αξίες και εναρμόνιση με το στρατηγικό όραμα, είναι το κλειδί για την επιτυχία του μετασχηματισμού και τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα του οργανισμού. Η έρευνα αναδεικνύει ότι το 73% των ψηφιακά ώριμων επιχειρήσεων έχουν υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στους ηγέτες τους.
- Ψηφιακή ωριμότητα: Οι ψηφιακά ώριμες επιχειρήσεις είναι πιο πιθανό να σημειώσουν καλύτερες επιδόσεις. Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις δεν αξιοποιούν πλήρως την αξία των δεδομένων, της τεχνολογίας και των ανθρώπων τους.
Τα δύο τρίτα των ανώτερων στελεχών αξιολόγησαν την τεχνολογική τους βάση ως απλά επαρκή, ενώ οι περισσότεροι αναμένουν ότι οι επιπτώσεις της τεχνολογίας στον μετασχηματισμό θα αυξηθούν τα επόμενα ένα έως τρία χρόνια.
- Ευθυγράμμιση του οικοσυστήματος των συνεργατών: Οι κορυφαίες εταιρείες αξιοποιούν τις συνεργασίες για να επιταχύνουν τις στρατηγικές εισόδου στην αγορά, με σκοπό να διαχειριστούν τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και να κάνουν άλματα στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών.
Η έρευνά δείχνει ότι μόλις το ένα τρίτο των ηγετικών στελεχών πιστεύει ότι το τρέχον οικοσύστημα συνεργατών τους είναι σημαντικά ευθυγραμμισμένο με τους στόχους μετασχηματισμού τους.
- Ισχυρές δυνατότητες συντονισμού: Περίπου το 60% των επικεφαλής και των ηγετικών στελεχών πιστεύουν ότι η υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών θα αυξήσει τις προοπτικές επιτυχίας του μετασχηματισμού.