Μεγάλη βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά Πληροφορικής
Μεγάλη βελτίωση παρουσιάζει το κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο σημείωσε μεγάλη ανάπτυξη τον Απρίλιο, διαμορφούμενος στις 107,3 μονάδες (από 102,5 μονάδες τον Μάρτιο), έντονα υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι (95,7 μονάδες).
Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων διατηρήθηκαν αμετάβλητες (+22 μονάδες τον Απρίλιο από +21 μονάδες τον Μάρτιο). Αντίθετα, ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση και διαμορφώθηκαν στις +17 μονάδες (από +14 μονάδες τον Μάρτιο).
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 107,3 μονάδες
Σύμφωνα με την έκθεση Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Μάρτιο, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης βελτιώθηκαν σημαντικά και διαμορφώθηκαν στις +50 μονάδες (από +36 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο), όπως αντίστοιχα και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση (+50 μονάδες από +36 μονάδες). Παράλληλα, οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές ενισχύθηκαν στις +28 μονάδες.
Η εικόνα στην Ελλάδα
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνολικά στην ελληνική οικονομία διατηρήθηκε τον Απρίλιο στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα στις 108,5 μονάδες, από 108,4 μονάδες τον Μάρτιο. Στους επιμέρους επιχειρηματικούς δείκτες καταγράφηκε μικρή εξασθένιση στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο και εντονότερη υποχώρηση στις Κατασκευές, ενώ στις Υπηρεσίες σημειώθηκε μικρή βελτίωση των προσδοκιών. Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ελαφρώς.
“Ο συνολικός δείκτης κινείται φέτος, κατά μέσο όρο, περίπου στα ίδια επίπεδα με την περυσινή χρονιά. Συνεπώς, η μικρή επιβράδυνση στους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όρους προσδοκιών τόσο στον επιχειρηματικό σχεδιασμό, όσο και στα νοικοκυριά”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.
Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, “καθώς πλησιάζει η θερινή περίοδος και παρά τις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον, οι τρέχουσες ενδείξεις για τον εισερχόμενο τουρισμό είναι θετικές και συνολικά ο τομέας αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα και να συνεισφέρει ισχυρά σε πλήθος κλάδων, που συνδέονται αμέσως ή εμμέσως με αυτόν”.
Προσθέτουν δε ότι “η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι σημαντική σε κρίσιμες πλευρές της οικονομίας και στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης και σταδιακά η επίδραση του προγράμματος, όπως και άλλων ευρωπαϊκών πόρων, αναμένεται να είναι ισχυρότερη κατά την επόμενη διετία”.
Εξασθένιση στην Ευρώπη
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο εξασθένισε οριακά τόσο στην Ε.Ε., όσο και στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της μικρής υποχώρησης των προσδοκιών σε Βιομηχανία και Υπηρεσίες, καθώς οι προσδοκίες σε Κατασκευές, Λιανικό εμπόριο και καταναλωτική εμπιστοσύνη διατηρήθηκαν αμετάβλητες.
Σε ό,τι αφορά τις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης εξασθένισε αισθητά στη Γαλλία (-4,8) και ηπιότερα στην Ιταλία (-1,3), βελτιώθηκε στην Ισπανία (+2,3) τη Γερμανία (+1,5) και την Πολωνία, ενώ διατηρήθηκε ουσιαστικά αμετάβλητος στην Ολλανδία (+0,3).