ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

Εντός Ελλάδας

Image not found
-

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

Έναρξη 11:00 - Λήξη 17:00
Κομοτηνή (Πλατεία Ειρήνης), Αθήνα – «Τεχνόπολις», Θεσσαλονίκη (Πλατεία Αριστοτέλους)

Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Τηλεπικοινωνιών και της Κοινωνίας της Πληροφορίας διοργανώνει μία «μεγάλη γιορτή» .

Σε κεντρικά σημεία και πλατείες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Κομοτηνής, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Δήμους, θα δημιουργηθούν  «Ευρυζωνικά Πάρκα». Στις συγκεκριμένες πόλεις,  θα λάβουν χώρα σημαντικές εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν και θα προβάλλουν τις δυνατότητες και τα οφέλη της ψηφιακής επανάστασης της πληροφορίας και των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών.

Παράλληλα, σε κάθε πόλη θα διεξαχθεί δημόσια συζήτηση σχετικά με τα θέματα που προκύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Τηλεπικοινωνιών και της Κοινωνίας της Πληροφορίας έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου, την ημέρα που πριν από 144 χρόνια ιδρύθηκε η  Παγκόσμια Τηλεγραφική Ένωση, η σημερινή Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση (ITU) . 

Σήμερα, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει ένα τεράστιο άλμα στην ευρυζωνική διείσδυση. Με βάση τα τελευταία  στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας:

-Η διείσδυση στην ευρυζωνικότητα ανέρχεται στο 13,5% σε σχέση με 0,1% το 2004.

-Το 23% των ελληνικών νοικοκυριών και το 80% των επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 10 εργαζομένους, διαθέτουν ευρυζωνική σύνδεση, ενώ στις μικρές επιχειρήσεις έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα 2003-2005 θεαματική άνοδος από 4,7% στο 37,8 %.

-Ως προς τη χρήση του internet, στις ηλικίες έως 25 ετών το ποσοστό ανέρχεται στο 95%.

Παράλληλα, η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες με τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης των ευρυζωνικών συνδέσεων, παρουσιάζοντας το 2008 αύξηση της τάξεως του 48% στις σταθερές ευρυζωνικές γραμμές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, σχεδιάζει και υλοποιεί σημαντικά έργα για την περαιτέρω προώθηση της ευρυζωνικότητας, με την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών (Fiber to the Home-FTTH). Το σχέδιο ύψους € 2,1 δισ. αφορά στην επένδυση σε ψηφιακές υποδομές, με τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών ανοικτής πρόσβασης στους παρόχους, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να απολαμβάνουν υψηλές ταχύτητες τουλάχιστον 100Mb/s. 

Τo Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, αξιοποιώντας τα οφέλη της Ευρυζωνικότητας διοργανώνει:

 -Το Σάββατο 16 Μαΐου, από τις 11.00 έως τις 19.00,  εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα των Τηλεπικοινωνιών και της Κοινωνίας της Πληροφορίας στην πλατεία Ειρήνης στην Κομοτηνή,

-Την Κυριακή, 17 Μαΐου,  τις εκδηλώσεις θα  φιλοξενήσουν η Αθήνα στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) και η Θεσσαλονίκη στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν δημόσιες συζητήσεις ενώ οι χώροι θα μετατραπούν σε «Ευρυζωνικά Πάρκα» με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ταυτόχρονα θα φιλοξενήσουν πλήθος δράσεων και ψυχαγωγικών δρώμενων, όπως:

· Διαδικτυακές συζητήσεις

·Διαγωνισμούς

·Παιχνίδια

·Ποδήλατα

·Skateboards

·Graffities

·Περίπτερα φορέων

Παράλληλα με τις δημόσιες συζητήσεις, νέοι καλλιτέχνες και ηθοποιοί θα συζητήσουν με τους επισκέπτες για τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα νέα μέσα όπως το facebook, το youtube και τα blogs και θα παρουσιάσουν τις προσωπικές τους ιστοσελίδες.

Οι εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις θα μεταδίδονται ζωντανά από τον κόμβο του ΥΜΕ στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα www.yme.gov.gr. , στην οποία θα υπάρχει σύνδεσμος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τις συζητήσεις και τις διοργανώσεις.

Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης το Σάββατο, 16 Μαΐου 2009, στις 11.00 θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Ειρήνης στην Κομοτηνή και θα συμμετέχει στη συζήτηση με θέμα «Νέοι και διαδίκτυο στην εποχή της ευρυζωνικότητας» και την Κυριακή 17 Μαΐου, στις 13.00 θα επισκεφθεί την «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) όπου θα συνομιλήσει μέσω δορυφόρου με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο, ενώ αμέσως μετά θα λάβει μέρος στη συζήτηση με θέμα «Νέες τεχνολογίες – οικολογικές εφαρμογές».