4ο Μεσογειακό Συνέδριο Πληροφοριακών Συστημάτων (MCIS’09)

Εντός Ελλάδας

Image not found
-

4ο Μεσογειακό Συνέδριο Πληροφοριακών Συστημάτων (MCIS’09)

Έναρξη 09:00 - Λήξη 17:00
Αθήνα

Tο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών οργανώνει στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2009 στην Αθήνα, το 4ο Μεσογειακό Συνέδριο Πληροφοριακών Συστημάτων (MCIS’09). Η συγκεκριμένη διεθνής συνάντηση θεωρείται από τις πιο σημαντικές στο χώρο των Πληροφοριακών Συστημάτων διεθνώς και είναι επίσημο συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΑΙS) με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Επεξεργασίας Πληροφοριών (IFIP). Αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 300 εμπειρογνώμονες (από 30 και πλέον χώρες) με 160 ομιλίες κυρίως από τις χώρες της Μεσογείου για να συζητήσουν θέματα των Π.Σ. όπως νέες εφαρμογές/υπηρεσίες, νέες τεχνικές ανάπτυξης συστημάτων, αναγκαίες πολιτικές και θεσμικές παρεμβάσεις, πρωτοποριακές περιπτώσεις (best-practices), εξελίξεις σε θέματα τεχνολογιών και υποδομών, μελλοντικά σενάρια αξιοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων κ.λ.π.

Οι 160 ομιλίες / ανακοινώσεις του Συνεδρίου αναφέρονται στις παρακάτω ενότητες: Social Study of IT Marketplace in the Private & Public Sector, Free, Libre and Open Source Software and its use in the Mediterranean region, Digital Interactive Media, IS Knowledge and Innovation, Enterprise Information Systems, Healthcare Information Technology, Information Systems and Marketing, Recommender Systems, Developing a Sustainable Information Society, IS Security, E-Government, E- and Mobile Business, Interoperability of Public IS Infrastructures, Security and Privacy in IS: Legal & Regulatory issues, Social Virtual Worlds, Economics of Information Systems, Web Application Security, Challenging Collaboration with RFID integrated Information Systems, Information Systems in Education, Information Systems in Tourism.

Η τιμητική διάκριση για την χώρα μας να οργανώσει αυτό το συνέδριο σηματοδοτεί την διεθνή αναγνώριση για την υψηλού επιπέδου εμπλοκή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του  ΟΠΑ με τα Πληροφοριακά Συστήματα (εκπαίδευση και έρευνα) και τις διεθνείς συνεργασίες που έχει το συγκεκριμένο τμήμα στα Πληροφοριακά Συστήματα (με γνωστά Πανεπιστήμια όπως Cambridge, LSE, MIT, INSEAD κλπ.) αλλά και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πληροφοριακών Συστημάτων (AIS). Το Τμήμα λειτουργεί μόνο για 9 χρόνια αλλά ήδη διδάσκουν 12 καθηγητές στο επιστημονικό χώρο των Πληροφοριακών Συστημάτων, έχουν ήδη αποφοιτήσει πάνω από 250 απόφοιτοι από την κατεύθυνση σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα και έχουν ήδη πάρει το διδακτορικό τους 22 διδάκτορες στα Πληροφοριακά Συστήματα που οι περισσότεροι ήδη εργάζονται σε Ελληνικά ή Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.

Το συνέδριο έχει πολύ ενδιαφέρον και για τους επαγγελματίες της Πληροφορικής στην Ελλάδα. Πολλές παρουσιάσεις αναφέρονται σε εφαρμογές πληροφοριακών συστημάτων (τεχνολογίες, εφαρμογή, αποδοχή από τους χρήστες, ετοιμότητα του οργανισμού κλπ.). Επίσης, παράλληλα με τις επιστημονικές εργασίες οργανώνονται 3 παράλληλες εκδηλώσεις όπου κορυφαίοι διεθνείς εμπειρογνώμονες θα αναλύσουν τις εξελίξεις σε σημαντικά θέματα εφαρμογών ή τεχνολογιών των πληροφοριακών συστημάτων που ενδιαφέρουν κυρίως την Ελλάδα και τις περισσότερες Μεσογειακές χώρες. Συγκεκριμένα:

  • "Αξιοποίηση της Πληροφορικής στην Υγεία" με οργανωτές τους: Michael Gibbs (Cisco Systems), John Gomez (Eclipsys), Mohamed Kabeil (Nicholls State University), Alexandros Veletsos (DeVry University)
  • "Εφαρμογές Πληροφορικής στον Τουρισμό" με οργανωτές τους: Andrew Frew (Queen Margaret University), Μαριάννα Σιγάλα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
  • "Επιχειρηματικά Μοντέλα και Πληροφοριακές Τεχνολογίες για Υπηρεσίες" με οργανωτές τους: Vincento D'Andrea (Univ. of Trento), G.R. Gangadharan (Novey), Renato Iannella (National ICT Australia), Michael Weiss (Carleton University)

Μεταξύ των επίσημων ομιλητών θα είναι οι Έλληνες καθηγητές Καθ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος (Γεν. Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Υπουργείο Οικονομικών) που θα αναφερθεί στην πιο επιτυχημένη εφαρμογή ηλεκτρονικών διακυβερνήσεων (TAXIS) στην Μεσόγειο, Καθ. Χαρίδημος Τσούκας (Univ. of Warwick & ALBA με παγκόσμια επιστημονική αναγνώριση στις Οργανωσιακές Σπουδές) που θα αναφερθεί στις κοινωνικές/οργανωσιακές διαστάσεις των Πληροφοριακών συστημάτων και Δρ. Κωνσταντίνος Γλυνός (Διευθυντής, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) που θα αναφερθεί στις υπάρχουσες διακρατικές συνεργασίες στην Μεσόγειο σε θέματα υποδομών, εφαρμογών και ερευνητικών προγραμμάτων πληροφορικής.

Η τοπική επιστημονική κοινότητα των Πληροφοριακών Συστημάτων που αριθμεί πάνω από 100 μέλη (καθηγητές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες) συμμετέχει ενεργά στο MCIS είτε σε παρουσιάσεις επιστημονικών εργασιών ή στην οργάνωση του συνεδρίου. Η Αν. Καθ. Αγγελική Πουλυμενάκου είναι Πρόεδρος Προγράμματος, η Αν. Καθ. Νάνσυ Πουλούδη είναι Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Προγράμματος και η Επ. Καθ. Κατερίνα Πραματάρη είναι Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής. Επίσης, η όλη προσπάθεια έχει υποστηριχθεί μέχρι τώρα από όλους τους σημαντικούς κλαδικούς φορείς της Πληροφορικής στη χώρα μας, όπως είναι οι: ΕΠΥ, ΣΕΠΕ και eTEE. Επίσης να ευχαριστήσω τους κύριους χορηγούς που είναι η Microsoft, Oracle και CosmoONE.

To συνέδριο θα διεξαχθεί στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πατησίων 76) που είναι εύκολα προσβάσιμες για τους Έλληνες σύνεδρους. Για τους 'Ελληνες ειδικούς της πληροφορικής που θέλουν να παρακολουθήσουν το MCIS 2009 υπάρχει ειδική τιμή εγγραφής (€305) που καλύπτει επίσης και την ετήσια συνδρομή για την Παγκόσμια Ομοσπονδία Πληροφοριακών Συστημάτων (AIS) που προσφέρει πολλές υπηρεσίες στον ειδικό της πληροφορικής (μόνο η ετήσια συνδρομή στο AIS ανέρχεται σε €125). Ειδικά για τα στελέχη των εταιρειών μελών του ΣΕΠΕ, που θέλουν να παρακολουθήσουν το Συνέδριο υπάρχει ειδική τιμή εγγραφής (€180). Την ευθύνη της τοπικής οργάνωσης την έχουν τα Εργαστήρια Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) και Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης (IST) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο site του Συνεδρίου (http://www.mcis2009.org) και στο τηλέφωνο 210-8203685 (κ. Μαρία Τσαούσογλου).

Το Μεσογειακό Συνέδριο Πληροφοριακών Συστημάτων πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας. Το Συνέδριο θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν τα διεθνή δρώμενα των πληροφοριακών συστημάτων και να αποκομίσουν σημαντική τεχνογνωσία από τους ειδικούς που “καθορίζουν” την εξέλιξη του κλάδου. Επίσης, θα δώσει σε Ελληνικές εταιρίες Πληροφορικής τη δυνατότητα του business matchmaking/ networking αφού αναμένεται συμμετοχή από στελέχη/ ερευνητές/ εμπειρογνώμονες από πολλές Μεσογειακές χώρες που είναι μια σημαντική αγορά για πρωτοποριακές εφαρμογές και υπηρεσίες πληροφορικής.