30 χρόνια ΣΕΠΕ: 30(+) Γυναίκες της Τεχνολογίας

Η Γιάννα Ανδρονοπούλου μιλάει για τον ρόλο των γυναικών στον χώρο ψηφιακής τεχνολογίας

andronopoulou

Η Γιάννα Ανδρονοπούλου, Γενική Διευθύντρια στη Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο, Μαλτα, μιλάει για το σπουδαίο ρόλο των γυναικών στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας και καταθέτει την πολύτιμη άποψη και εμπειρία της για το παρόν και το μέλλον της κλάδου!

Ποια είναι η πιο ουσιαστική συμβουλή που θα δίνατε σε ένα νέο άνθρωπο που ξεκινά την καριέρα του στην τεχνολογία σήμερα;

«Να καλλιεργήσει την περιέργεια και την ενσυναίσθηση. Η τεχνολογία δεν είναι μόνο κώδικας και δεδομένα — είναι εργαλείο για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων ανθρώπων και κοινωνιών. Όποιος ξεκινά σήμερα καλείται να μαθαίνει γρήγορα, να συνεργάζεται με διαφορετικές ομάδες και να σκέφτεται με ηθική και σκοπό. Μην φοβάσαι να πεις "δεν ξέρω" — η συνεχής αναζήτηση γνώσης είναι δύναμη. Ταυτόχρονα, να θυμάσαι ότι η τεχνολογία αποκτά αξία μόνο όταν υπηρετεί τον άνθρωπο. Δεν είναι απλώς ένας κλάδος, αλλά ένας τρόπος σκέψης. Αν ξεκινούσα σήμερα, θα επένδυα στην προσαρμοστικότητα και στην ικανότητα να αντιλαμβάνομαι τις τάσεις και να αλλάζω το status quo μη θεωρώντας τίποτα δεδομένο. Η εξειδίκευση βοηθάει αλλά δεν έχει σημασία μόνο να γίνεις ειδικός σε μία τεχνολογία, αλλά να κατανοήσεις πώς μπορείς να δημιουργήσεις αξία με αυτή. Και πάνω απ’ όλα, να έχεις επίγνωση του αντίκτυπού σου — γιατί η τεχνολογία είναι δύναμη, και η ευθύνη της χρήσης της είναι εξίσου σημαντική με τις δεξιότητές σου.»

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση ή ευκαιρία για τον χώρο της τεχνολογίας στην επόμενη δεκαετία;

«Η μεγαλύτερη πρόκληση της επόμενης δεκαετίας είναι η εμπιστοσύνη. Καθώς η τεχνολογία γίνεται όλο και πιο παρούσα στην καθημερινότητά μας — από την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι την κυβερνοασφάλεια  — η κοινωνία θα απαιτεί διαφάνεια, ηθική και υπευθυνότητα. Ταυτόχρονα, η ευκαιρία είναι μοναδική: να σχεδιάσουμε τεχνολογίες που ενσωματώνουν πολιτισμό, συμπερίληψη και ανθρώπινες αξίες. Στην Ελλάδα, το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει — από την ψηφιακή προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέχρι την εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων και την ενδυνάμωση των νέων με ψηφιακές δεξιότητες. Αν επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, στην υιοθέτηση ασφαλών λειτουργικών πλαισίων για την τεχνητή νοημοσύνη, και καλλιεργήσουμε ένα οικοσύστημα συνεργασίας και καινοτομίας, μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που εκπαιδευόμαστε, εργαζόμαστε και ζούμε. Η επόμενη δεκαετία μπορεί να είναι η πιο ανθρώπινη εποχή της τεχνολογίας — αρκεί να την οραματιστούμε και να την υλοποιήσουμε με υπευθυνότητα και συνείδηση.»

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που πιστεύετε ότι διαθέτετε, τα οποία στην πορεία σας βοήθησαν να εξελιχθείτε στον κλάδο Πληροφορικής και Επικοινωνιών;

Νομίζω είναι στοιχεία που θα βοηθούσαν όποια και αν ήταν η πορεία μου, ασχέτως αντικειμένου. Σε κάθε επιτυχία και αποτυχία φροντίζω να μαθαίνω διαρκώς, να σηκώνομαι όταν πέφτω και να συνεχίζω για τον επόμενο στόχο ή πρόκληση. Το κάνω και με το windsurf αυτό και βρίσκω και η αλήθεια είναι ότι πολλά από αυτά που ακολουθώ στο windsurf έχουν εφαρμογή και στην εργασιακή καθημερινότητα. Το να είμαι στρατηγική, να εστιάζω στην πορεία μου και να επικεντρώνομαι στον τελικό προορισμό ανεξαρτήτως συνθηκών. Το να καλούμαι να αντιμετωπίσω προκλήσεις και αντιξοότητες με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Το να συνεχίζω την προσπάθεια ακόμα και αν τα δεδομένα είναι εναντίον μου. Επίσης αυτό που λέω και στα παιδιά μου και στην ομάδα μου, σημασία έχει τη στιγμή που καλούμαστε να κάνουμε μία επιλογή, να είμαστε συνειδητοποιημένοι και έτοιμοι να την πραγματώσουμε!