Έρευνες - Μελέτες

Βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στην Πληροφορική το Σεπτέμβριο

technology1new1

Ελαφρά βελτιωμένο ήταν το επιχειρηματικό κλίμα στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού το Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού κινήθηκε ανοδικά και βρέθηκε το Σεπτέμβριο στις 81,7 μονάδες (από 75,5 μονάδες τον Αύγουστο), σε ελαφρώς χαμηλότερο, ωστόσο, επίπεδο σε σχέση µε το αντίστοιχο περσινό διάστημα (το Σεπτέμβριο του 2016 βρισκόταν στις 84,7 μονάδες).

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο κινήθηκε ανοδικά, αν και σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρσιΟι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού παρέμειναν θετικές το Σεπτέμβριο (στις +10 μονάδες από +5 μονάδες τον Αύγουστο ο δείκτης), ενώ το ισοζύγιο των +3 μονάδων στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση κέρδισε 7 μονάδες.

Στο μεταξύ, το ισοσκελισμένο ισοζύγιο στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού αυξήθηκε το Σεπτέμβριο κατά 13 μονάδες, ενώ και στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου σημειώθηκε άνοδος 10 μονάδων (+5 μονάδες ο δείκτης). Ως προς τις προσδοκίες για τις τιμές, η αποπληθωριστική τάση διατηρήθηκε ως είχε (στις -18 μονάδες ο δείκτης). 

Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το Σεπτέμβριο, το 36% (από 32%) των επιχειρήσεων δήλωνε απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, µε το 29% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 27% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 6% του υπόλοιπους παράγοντες ως τα κυριότερα προσκόµµατα στη λειτουργία του.

Όπως προκύπτει από το Δελτίο του ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες, όπου ανήκει και ο κλάδος της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού, σταθεροποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, µετά από ένα πεντάµηνο ανόδου, κινούµενος εκ νέου στις 92,6 μονάδες, σε ανώτερα επίπεδα σε σχέση µε τα αντίστοιχα περυσινά (80 µονάδες). 

Ελληνική οικονομία
Συνολικά, στην Ελλάδα το οικονομικό κλίμα συνέχισε να βελτιώνεται το Σεπτέμβριο, µε ταυτόχρονη άνοδο και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Συγκεκριμένα, ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος ενισχύθηκε το Σεπτέµβριο και έφθασε στις 100,6 μονάδες (από 98,2 μονάδες τον Ιούλιο και 99 τον Αύγουστο), στο υψηλότερο, μάλιστα, επίπεδο από το ∆εκέµβριο του 2014.

“Η ανάκαµψη του δείκτη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 είναι συμβατή µε το θετικό ρυθµό µεγέθυνσης της οικονοµίας και η ενίσχυσή του κατά τους τελευταίους μήνες είναι συνεπής µε την προσδοκία ότι ο ρυθμός αυτός θα έχει επιταχυνθεί, τουλάχιστον κατά το 3ο τρίμηνο του έτους. Αν και ο δείκτης εξακολουθεί να κινείται σηµαντικά χαµηλότερα από τα επίπεδα της υπόλοιπης Ευρώπης, η βελτίωσή του είναι αξιοσημείωτη”, αναφέρει το ΙΟΒΕ. 

ΕΕ και Ευρωζώνη
Το Σεπτέμβριο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνέχισε την ανοδική του πορεία, η οποία επί της ουσίας ξεκίνησε το περσινό φθινόπωρο, τόσο σε Ε.Ε., όσο και στην Ευρωζώνη. Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,1 µονάδες και στις δύο ζώνες σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα, φθάνοντας στις 113 μονάδες, την καλύτερη επίδοση από το καλοκαίρι του 2007.

Αναλυτικότερα, στην Ευρωζώνη η βελτίωση των προσδοκιών εκπορεύτηκε από τη Βιοµηχανία (+1,6), τις Κατασκευές (+1,6) και το Λιανικό εµπόριο (+1,4), αφού στις Υπηρεσίες (+0,2) και την καταναλωτική εµπιστοσύνη (+0,3) καταγράφηκε σχετική σταθερότητα. Σε επίπεδο των µεγαλύτερων οικονοµιών της Ευρωζώνης, το κλίµα βελτιώθηκε σε όλες και περισσότερο στην Ολλανδία (+1,9) και την Ιταλία (+1,8), ακολουθούµενο από µικρότερη άνοδο στην Ισπανία (+0,6) και οριακά στη Γερµανία (+0,5) και τη Γαλλία (+0,4). Η βελτίωση του κλίµατος σε επίπεδο Ε.Ε. εναρµονίζεται σε µεγάλο βαθµό µε τις αντίστοιχες µεταβολές των τοµέων στην Ευρωζώνη, ενώ σε επίπεδο χωρών, καταγράφεται οριακή πτώση στο Ηνωµένο Βασίλειο (-0,4) και βελτίωση του κλίµατος στην Πολωνία (+2,1).