Έρευνες - Μελέτες

9 στους 10 επαγγελματίες στην Ελλάδα βασίζονται σε λύσεις Cloud

cloudcompnew1

Το Cloud και η υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης εξελίσσονται σε κύρια εργαλεία για το ανθρώπινο δυναμικό εν κινήσει, με την παγκόσμια αυτή τάση να γίνεται σταδιακά εμφανής και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του παρόχου ευέλικτων χώρων εργασίας Regus, περισσότεροι από 9 στους 10  επαγγελματίες στην Ελλάδα (94%) θεωρούν ότι η εξ αποστάσεως εργασία δίνει ώθηση στις εφαρμογές “Cloud”, οι οποίες είναι προσπελάσιμες από παντού.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την έρευνα, οι εικονικές ομάδες εργασίας και οι λύσεις κοινής χρήσης αρχείων χρησιμοποιούνται ακόμα περισσότερο. Σύμφωνα με την έρευνα, το Dropbox, η δημοφιλέστερη λύση που βασίζεται σε Cloud, χρησιμοποιείται από το 74% των εργαζομένων, ενώ το Google Drive από το 61% των επαγγελματιών, γεγονός που δείχνει ότι η πρόσβαση στο Cloud είναι ουσιαστική για την παραγωγικότητα. 

Η Regus πραγματοποίησε την έρευνα, ρωτώντας περισσότερους από 100 επαγγελματίες στην Ελλάδα, ώστε να ανακαλύψει ποια είναι τα βασικά εργαλεία που επιτρέπουν την ευέλικτη εργασία. Η έρευνα αποκάλυψε ότι όχι μόνο υπάρχει έντονη ανάγκη για εφαρμογές, που βασίζονται σε περιβάλλον Cloud, αλλά και ότι οι “ευέλικτα” εργαζόμενοι αναζητούν εργαλεία που τους βοηθούν να παραμένουν συνδεδεμένοι διαρκώς.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο εφαρμογές που διευκολύνουν την εξ αποστάσεως εργασία, όπως το Skype (73%) και το Whatsapp (53%), το οποίο γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, παρουσιάζοντας σχεδόν 20% αύξηση της χρήσης του από τον Ιανουάριο του 2015. 

Οι τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες - σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας - επιβεβαιώνουν ότι η διατήρηση της επικοινωνίας με τους προϊσταμένους είναι ουσιαστικής σημασίας για τους εξ αποστάσεως εργαζομένους που πρέπει να διατηρούν υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας. Επίσης, η δημοτικότητα της υπηρεσίας τηλεδιάσκεψης αυξάνεται, με σχεδόν τους μισούς (47%) επαγγελματίες να ισχυρίζονται ότι αποτελεί ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν τακτικά, κάτι που υπογραμμίζει τη σημασία της άμεσης επικοινωνίας σε ένα περιβάλλον που η φορητότητα κερδίζει διαρκώς έδαφος. 

Σημαντικά ευρήματα
Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που αποκαλύπτει η έρευνα είναι ότι, για παράδειγμα, το 79% των επαγγελματιών ισχυρίζεται ότι οι προϊστάμενοι πρέπει να χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους παρακολούθησης της παραγωγικότητας, όπως η τηλεφωνική συνομιλία, αρκετές φορές την εβδομάδα.

Στο μεταξύ, το 90% θεωρεί πως οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι πρέπει να παραμένουν συνδεδεμένοι με τους προϊσταμένους τους μέσω εφαρμογών ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, αλλά και μέσω τηλεφώνου, ενώ το 83% θεωρεί ότι οι προϊστάμενοι και οι εργαζόμενοι πρέπει να πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

“Πλέον είναι σαφές ότι η τεχνολογία για το ανθρώπινο δυναμικό εν κινήσει δεν αυξάνει μόνο την παραγωγικότητα, αλλά διευκολύνει και την ευέλικτη εργασία. Οι εφαρμογές για την εξ αποστάσεως εργασία, όπως οι υπηρεσίες ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων και τηλεδιασκέψεων, βοηθούν τους εργαζόμενους και τους προϊσταμένους να διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και επιτρέπουν στους εργαζόμενους να παραμένουν σε επαφή με τους συναδέλφους στο γραφείο”, σχολίασε σχετικά η Διευθύντρια της Regus για τα Βαλκάνια, κυρία Κατερίνα Μάνου.