Έρευνες - Μελέτες

Υποχώρησαν κατά 3% οι πωλήσεις smartphones στη Δυτική Ευρώπη το 2016

smartphonehandddd

Εμφανή σημάδια κορεσμού δίνει, πλέον, η αγορά των smartphones στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης. Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι πωλήσεις “έξυπνων” κινητών αυξήθηκαν κατά 6,6% το 2016,  για να ανέλθουν σε 1,4 δις τεμάχια, στη Δυτική Ευρώπη το πρόσημο ήταν αρνητικό κατά 3%. Οι πωλήσεις smartphones στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης -  από τις πλέον “ώριμες” τεχνολογικά αγορές του πλανήτη - υποχώρησαν το 2016 κατά 3% και διαμορφώθηκαν ελαφρά υψηλότερα από τα επίπεδα των 131 εκατ. συσκευές.

Το 2016 η Δυτική Ευρώπη ήταν η περιοχή με τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων smartphone παγκοσμίωςΣε επίπεδο 4ου τριμήνου, στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης διατέθηκαν 38,6 εκατ. συσκευές, αριθμός αυξημένος κατά περίπου 4% σε ετήσια βάση. Στη Μεγάλη Βρετανία, η ζήτηση ήταν ισχυρή κατά τη διάρκεια των προσφορών της Black Friday. Ωστόσο, αυτή η επίδοση δεν ήταν αρκετή για να σώσει τη γενική εικόνα στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης ή να αντισταθμίσει την πτώση της τάξης του 10%, που σημειώθηκε σε Γερμανία και Γαλλία στη διάρκεια του τριμήνου. Για δε την τρέχουσα χρήση η αγορά αναμένεται να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με το φάσμα του κορεσμού, με τους αναλυτές να προβλέπουν στάσιμες πωλήσεις για το 2017.

Η μόνη άλλη περιοχή του κόσμου, πλην της Δυτικής Ευρώπης, που εμφάνισε αρνητική επίδοση στις πωλήσεις smartphones το 2016 ήταν η Λατινική Αμερική, όπου, ωστόσο, η πτώση ήταν οριακή και δεν ξεπέρασε το 1%.

Στον αντίποδα, η Κίνα πέτυχε αύξηση πωλήσεων στην αγορά των smartphones το 2016, η οποία κινήθηκε ποσοστιαία στο 17% σε σχέση με το 2015, ενώ σε απόλυτους αριθμούς ο κλάδος μέτρησε 450 εκατ. συσκευές.

Αντίστοιχα καλή ήταν η εικόνα της αγοράς στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν το περασμένο έτος κατά 10% στα 78,5 εκατ. συσκευές. σε επίπεδο όγκου αγοράς.

Σύμφωνα με την GfK (Point of Sales Data), η ζήτηση για smartphones το τρέχον έτος θα αυξηθεί ελαφρά, με τις πωλήσεις να ενισχύονται σε ετήσια βάση κατά 5% και να φθάνουν το 1,48 δις.

Ανάκαμψη
Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη τον τόνο των εξελίξεων στην αγορά των smartphones, σύμφωνα με τα στοιχεία της GfK, έδωσε η ανάκαμψη της ρωσικής και της ουκρανικής αγοράς. Συνολικά, οι πωλήσεις “έξυπνων” κινητών στην περιοχή ανήλθαν το 4ο τρίμηνο σε 24,2 εκατ. συσκευές, αυξημένες κατά 16%. Η πολύ καλή αυτή επίδοση συνδέεται με τη σταδιακή αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας. Ως αποτέλεσμα αυτής, η Ουκρανία είδε μια εντυπωσιακή αύξηση κατά 34% στις πωλήσεις smartphones σε  ετήσια βάση, ενώ στη Ρωσία η αντίστοιχη άνοδος ήταν της τάξης του 10%. Η GfK προβλέπει ότι η ζήτηση για smartphone θα φτάσει στα 84,4 εκατ. τεμάχια το 2017, αύξηση της τάξης του 8% σε ετήσια βάση. 

Πωλήσεις Smartphones 4o τρίμηνο 2016 σε σχέση με το 4o τρίμηνο 2015

Πηγή: GfK Point of Sales (POS) Measurement data in 75+ markets, Δεκέμβριος 2016

Πωλήσεις Smartphones 2016 σε σχέση με 2015

Πηγή: GfK Point of Sales (POS) measurement in 90+ markets, 2015 & 2016