Έρευνες - Μελέτες

Στην 41η θέση, μεταξύ 50 χωρών, η Ελλάδα στο βαθμό ετοιμότητας για το e-commerce

tabletscreditcard

Την 17η καλύτερη επίδοση, μεταξύ 50 χωρών ανά τον κόσμο, καταγράφει η Ελλάδα όσον αφορά τη βελτίωση του βαθμού ετοιμότητας για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αν και η χώρα μας επιτάχυνε το 2013 το ρυθμό της κατά 2,67% (σε σχέση με το 2008), παραμένει χαμηλά στη διεθνή κατάταξη, καταλαμβάνοντας την 41η θέση μεταξύ 50 χωρών.Παρά τη χαμηλή της βαθμολογία (24,08), η Ελλάδα έχει δυναμική να εξελιχθεί σε χώρα με υψηλή ψηφιακή ανάπτυξη (δημιουργία starts up), με σκορ 32, κυρίως χάρη στη ροπή της προς την καινοτομία. Παράλληλα, συγκεντρώνει καλή βαθμολογία στο δείκτη της ζήτησης, χάρη στην αύξηση της χρήσης του διαδικτύου (με σκορ 30).

Η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της και έχει μεγάλη ψηφιακή δυναμική - Τι αποκαλύπτει το Digital Evolution IndexΤην παραπάνω εικόνα αποτυπώνει ο δείκτης Digital Evolution Index, προϊόν έρευνας του The Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts, με την υποστήριξη της MasterCard. Ο δείκτης καταγράφει την ετοιμότητα των χωρών να εξυπηρετήσουν τους μελλοντικούς δισεκατομμύρια χρήστες του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η Ελλάδα, στην 41η θέση, μετά από τη Ρωσία και πριν από χώρες, όπως η Ινδία ή η Ουγγαρία, απέχει μακράν από την πρωτοπόρο Σιγκαπούρη ως προς τον βαθμό ετοιμότητας για το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ η Κίνα αναδεικνύεται στην πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία.

Συνολικά, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία και το Χονγκ Κονγκ καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των χωρών, που είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους επόμενους δισεκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου, χάρη στην προηγμένη αλλά και διαρκώς αναπτυσσόμενη, ψηφιακή τους οικονομία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία ολοκληρώνουν την πρώτη πεντάδα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν την έκτη θέση μεταξύ των 50 χωρών που ερευνήθηκαν.

Η Κίνα, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη κατατάσσονται ως οι κορυφαίες τρεις ταχύτερα κινούμενες ψηφιακές οικονομίες, ως αποτέλεσμα της ταχείας αύξησης χρήσης του Διαδικτύου και των smartphones από τον πληθυσμό τους.

Κρίσιμοι παράγοντες
Η έρευνα εντόπισε τέσσερις αλληλο-εξαρτώμενους παράγοντες, την Προσφορά, τη Ζήτηση, τους Θεσμούς και την Καινοτομία, που ορίζουν την ψηφιακή εξέλιξη της κάθε χώρας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στρατηγικά σημεία αξιολόγησης για μελλοντική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις, ενώ οι αναπτυγμένες αγορές κυριαρχούν στις πρώτες θέσεις, μια διαφορετική εικόνα αναδύεται, όταν συγκρίνουμε το ρυθμό ψηφιακής υιοθέτησης. Η έρευνα ανέλυσε την εξέλιξη της κάθε αγοράς από το 2008 έως το 2013, για να καταγράψει τα σημεία - ορόσημο της κάθε χώρας, να παρακολουθήσει την πρόοδο και να εντοπίσει τους τομείς, που χρειάζονται βελτίωση.

Οι χώρες ομαδοποιήθηκαν σε τέσσερις ζώνες χωρών:

Οι χώρες που έχουν σήμερα χαμηλά σκορ ετοιμότητας, όμως, εξελίσσονται γρήγορα. Η Ινδία, η Κίνα, η Βραζιλία, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες είναι ορισμένα παραδείγματα. Εάν τα ποσοστά εξέλιξης τους διατηρηθούν, οι χώρες αυτές θα αναδυθούν ως ισχυρές ψηφιακές οικονομίες, αλλά ο Δείκτης δείχνει ότι η επόμενη φάση της ανάπτυξης μπορεί να είναι πιο δύσκολη να επιτευχθεί.

Ενώ έχουν μια μακρά ιστορία έντονης ανάπτυξης, αυτές οι χώρες (οι περισσότερες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, η Αυστραλία και η Ιαπωνία) έχουν ωριμάσει. Ωστόσο, η καινοτομία και η ανεύρεση αγορών εκτός τοπικών συνόρων θα είναι κρίσιμοι παράγοντες για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Xώρες, όπως η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και οι ΗΠΑ, που έχουν και συνεχίζουν να διατηρούν υψηλά επίπεδα ψηφιακών συναλλαγών, υποστηριζόμενα από εξελιγμένες υποδομές και εκλεπτυσμένους καταναλωτές. Για να παραμείνουν ως χώρες που ξεχωρίζουν, θα πρέπει να συνεχίσουν την πορεία ταχείας ανάπτυξης της καινοτομίας.

Χώρες, που αντιμετωπίζουν προκλήσεις, αλλά με πληθυσμό 2,5 δισεκατομμύρια, αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις. Η Ινδονησία, η Ρωσία, η Νιγηρία, η Αίγυπτος και η Κένυα είναι ορισμένα παραδείγματα.

Ο δείκτης
Η MasterCard σε συνεργασία με τη Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts δημιούργησαν τον δείκτη “Digital Evolution Index”, για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να κατανοήσουν το εξελισσόμενο παγκόσμιο ψηφιακό τοπίο, να εντοπίσουν τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τους υπάρχοντες και μελλοντικούς χρήστες του Διαδικτύου. Ο Digital Evolution Index συγκρίνει την τρέχουσα ικανότητα των χωρών να ανταποκριθούν στην καταναλωτική ζήτηση και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την κυβερνητική πολιτική και την καινοτομία - οι 4 άξονες, που ορίζουν την ψηφιακή ετοιμότητα και ορίστηκαν στην ερευνητική υπόθεση. Εκτός από την τρέχουσα κατάσταση, η μελέτη έλαβε υπόψη την πορεία κάθε χώρας στους τέσσερις άξονες από το 2008 έως το 2013.