Έρευνες - Μελέτες

Η βιομηχανία του mobile θα προσθέσει $1 τρις στο ΑΕΠ της Β. Αμερικής

mobileinternet2016

Αδρό ψηφιακό μέρισμα από τη βιομηχανία του Mobile θα “εισπράξει”, μέχρι τα τέλη του 2020, η οικονομία της Βόρειας Αμερικής. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, η εξόχως “ώριμη” ψηφιακά αγορά της Βόρειας Αμερικής θα στηρίζει το 4,5% του ΑΕΠ της στο οικοσύστημα του mobile, η αξία του οποίου αναμένεται να φτάσει το $1 τρις το 2020. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Βόρεια Αμερική, μία από τις πιο προηγμένες ψηφιακά αγορές του πλανήτη, θα μεγιστοποιήσει, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, τον ηγετικό της ρόλο σε περιοχές της τεχνολογίας, όπως το 5G, το Internet of Things (IoT), οι “έξυπνες” πόλεις και τα διασυνδεδεμένα οχήματα. Να σημειωθεί ότι το 2015 η συνδρομή της βιομηχανίας του Mobile στο ΑΕΠ αντιστοιχούσε ποσοστιαία σε 3,5% ή $710 δις. 

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, η “ώριμη” ψηφιακά αγορά της Β. Αμερικής θα στηρίζει το 4,5% του ΑΕΠ της στο mobileΣύμφωνα με νέα μελέτη του GSMA (The Mobile Economy: North America 2016), η βιομηχανία του Mobile και το κομμάτι της οικονομίας που συνδέεται με αυτήν, αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των χωρών της Βόρειας Αμερικής. Τη μεγέθυνση του οικονομικού αποτυπώματος του Mobile στην οικονομία της Βόρειας Αμερικής θα ενισχύσουν νέες ψηφιακές τάσεις, όπως το IoT, η συνδεσιμότητα μεταξύ των μηχανών (machine-to-machine, M2M) και τα δίκτυα επόμενης γενιάς 5G.

“Χάρη στις επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, που πραγματοποίησαν τα τελευταία χρόνια οι πάροχοι υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών στην περιοχή, η Βόρεια Αμερική βρίσκεται σήμερα στην “ελίτ” της παγκόσμιας αγοράς όσον αφορά, για παράδειγμα, τη διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας ή τη χρήση δεδομένων”, σχολιάζει στο σχετικό report. Όπως προσθέτει, η “ωριμότητα” της περιοχής αναφορικά με τα δίκτυα επόμενης γενιάς, 5G, αναμένεται να ενισχύσει αυτήν την ψηφιακή υπεροχή. 

Πρωτοπορία
Η Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι από τις πλέον ώριμες mobile αγορές του κόσμου και συνήθως, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις - παγκοσμίως - σε όλους τους δείκτες, που σχετίζονται με την κινητή τηλεφωνία, το mobile broadband και τα smartphones.

Η έκθεση επισημαίνει μια σειρά από τομείς, στους οποίους η περιοχή της Βόρειας Αμερικής είναι η κινητήρια δύναμη στον τομέα του Mobile και ειδικά σε ό,τι αφορά στις νέες ψηφιακές τάσεις της τεχνολογίας, όπως το Internet of Things. Στα τέλη του 2015, υπήρχαν στην περιοχή περισσότερες από 60 εκατ. συνδέσεις M2M, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 15% των συνολικών συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, ποσοστό που αναμένεται να διπλασιαστεί το 2020. 

Απασχόληση
Η βιομηχανία του Mobile στη Βόρεια Αμερική υποστήριζε - άμεσα και έμμεσα - περισσότερες από 2,3 εκατ. θέσεις εργασίας στην περιοχή το 2015, ενώ εισέφερε στα Δημόσια ταμεία περί τα $82 δις, στα οποία δεν συνυπολογίζονται τα $46 δις από τους πλειστηριασμούς φάσματος στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.