Έρευνες - Μελέτες

To προσωπικό υπηρεσιών Πληροφορικής, η 2η πιο περιζήτητη ειδικότητα στην Ελλάδα

peoplewalk

Την ίδια στιγμή που οι δείκτες της ανεργίας στην Ελλάδα συνεχίζουν να “χτυπούν κόκκινο”, η χώρα εξακολουθεί να εμφανίζει έλλειψη στελεχών με τις κατάλληλες δεξιότητες για την κάλυψη διαθέσιμων θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, έξι στους δέκα εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο προσωπικό, ώστε να καλύψουν θέσεις εργασίας με υψηλές απαιτήσεις και εξειδικευμένες δεξιότητες. Μάλιστα, η Ελλάδα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, βρίσκεται στο Top-10 των χωρών που αντιμετωπίζουν - σε διεθνές επίπεδο - τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας κάλυψης ανοικτών θέσεων εργασίας.

Έξι στους δέκα εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας με υψηλές απαιτήσεις σε δεξιότητεςΣύμφωνα με τα ευρήματα της ετήσιας διεθνούς έρευνας Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2016, το 59% των εργοδοτών στην Ελλάδα αναφέρει δυσκολία στην εύρεση στελεχών, γεγονός που τοποθετεί τη χώρα στην 8η θέση παγκοσμίως. Το ποσοστό αυτό (59%) παραμένει σταθερό για δεύτερη συνεχή χρονιά και είναι το υψηλότερο που καταγράφεται στην Ελλάδα, τα τελευταία εννέα χρόνια διεξαγωγής της έρευνας στη χώρα μας, ενώ βρίσκεται 19 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (40%). 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 40% των εργοδοτών αντιμετωπίζει δυσκολία στην εύρεση εργαζομένων με τα απαιτούμενα προσόντα, ποσοστό, αφενός, αυξημένο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2015, αφετέρου, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί παγκοσμίως από το 2007.

Οι εργοδότες στην Ιαπωνία εξακολουθούν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης ταλέντου (86%), ενώ την πρώτη πεντάδα με τα υψηλότερα ποσοστά συμπληρώνουν Ταιβάν (73%), Ρουμανία (65%), Χονγκ Κονγκ (69%) και Τουρκία (66%).

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 8η θέση στην παγκόσμια κατάταξη - μετακίνηση κατά μία θέση συγκριτικά με την 7η θέση που κατείχε το 2015. Αντιθέτως, ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Νορβηγία (16%), η Ολλανδία (17%), το Ηνωμένο Βασίλειο (18%) και η Ιρλανδία (20%), δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα προσέλκυσης ταλέντων. 

Έλλειψη Ταλέντων στην Ελλάδα και παγκοσμίως, 2008 – 2016

Πηγή: ManpowerGroup

Υπηρεσίες ΙΤ
Η έλλειψη τεχνικών δεξιοτήτων (29%), απαιτούμενης εμπειρίας (27%), προσωπικών δεξιοτήτων (12%), η αναζήτηση υψηλότερης αμοιβής σε σχέση με την προσφερόμενη (11%) και η έλλειψη διαθέσιμων υποψηφίων ή η απουσία υποψήφιων (11%) καταγράφονται ως οι κύριοι λόγοι δυσκολίας κάλυψης θέσεων εργασίας.

Για 8η συνεχή χρονιά, οι εργοδότες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων στον τομέα των “Επαγγελματιών Πωλητών”, ενώ ακολουθεί η ειδικότητα του “Προσωπικού Υπηρεσιών IT”, η οποία βρισκόταν στην έκτη θέση της κατάταξης το 2015.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι “Εξειδικευμένοι Τεχνίτες”, ειδικότητα που βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα από το 2011. Να σημειωθεί ότι ειδικότητες, όπως “Προσωπικό για το χώρο Εστίασης και Ξενοδοχείων” καθώς και “Οδηγοί”, επανέρχονται στη λίστα καταλαμβάνοντας την 8η και την 9η θέση αντίστοιχα. Συγκριτικά με τη λίστα των 10 θέσεων του 2015, εκτός κατάταξης βρίσκονται οι εξής ειδικότητες: “Εργάτες” (9η θέση για το 2015) και “Διευθυντές Πωλήσεων” (10η θέση για το 2015). 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σταθερά στην κορυφή των θέσεων που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν, παραμένουν οι “Επαγγελματίες Πωλητές” για πέμπτη συνεχή χρονιά. Το “Προσωπικό υπηρεσιών IT” παραμένει δυσεύρετο, καταλαμβάνοντας φέτος τη 2η θέση, ενώ στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης εμφανίζονται οι “Μηχανικοί”. 

Αντιμετώπιση
Σύμφωνα με το 70% των εργοδοτών στην Ελλάδα, η σημαντικότερη στρατηγική αντιμετώπισης της έλλειψης ταλέντου είναι η παροχή προγραμμάτων εκπαίδευσης και ανάπτυξης στο υπάρχον προσωπικό. Αυτή η προσέγγιση εμφανίζεται πρώτη στη σειρά των στρατηγικών και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το 53% των εργοδοτών αναζητά τρόπους ανάπτυξης των δεξιοτήτων του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού. Δεύτερη στρατηγική για το 47% των Ελλήνων εργοδοτών αποτελεί η αναζήτηση ταλέντων εκτός της “παραδοσιακής δεξαμενής”, ενώ τρίτη σε σειρά με ποσοστό 42% είναι η υιοθέτηση εναλλακτικών στρατηγικών πρόσληψης. 

Στρατηγικές αντιμετώπισης ταλέντου στην Ελλάδα και Παγκοσμίως 2016