Έρευνες - Μελέτες

Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ οι πιο “συνδεδεμένοι” παγκοσμίως

connectedpeople1

Το Χονγκ Κονγκ και η Βόρεια Αμερική φιλοξενούν τους πιο “συνδεδεμένους” καταναλωτές παγκοσμίως, με τους κατοίκους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να είναι εκείνοι που πλησιάζουν τις επιδόσεις τους και μάλιστα, με γοργό ρυθμό. Στο “top ten” των πιο συνδεδεμένων πληθυσμών του κόσμου, το Χονγκ Κονγκ καταλαμβάνει την πρώτη θέση για το 2016, με τη Βόρεια Αμερική να ακολουθεί στη δεύτερη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην τρίτη. Νορβηγία, Γερμανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Δανία και Σουηδία είναι οι χώρες που συμπληρώνουν τη δεκάδα με τους πιο “συνδεδεμένους” πληθυσμούς παγκοσμίως.

Οι πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θεωρούνται ως τρίτος πιο “συνδεδεμένος” πληθυσμός του κόσμουΤο Χονγκ Κονγκ και η Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό) βρίσκονται σταθερά στην κορυφή την τελευταία διετία ως οι δυο πιο “συνδεδεμένοι” παγκοσμίως. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κλείνουν γρήγορα την “ψαλίδα” και θα βρεθούν από την όγδοη θέση το 2015 στην προβλεπόμενη τρίτη θέση φέτος. Ομοίως, η Ελβετία ξεπέρασε τη Δανία και τη Σουηδία και κινήθηκε ανοδικά από τη δέκατη θέση πέρυσι στην προβλεπόμενη όγδοη θέση φέτος.

Την εικόνα αυτή περιγράφει ο νέος δείκτης της GfK για τον “Συνδεδεμένο Καταναλωτή”, που μελετά 78 χώρες και οχτώ παγκόσμιες περιφέρειες, παρέχοντας στοιχεία για το πόσο “συνδεδεμένος” είναι ο κάθε πληθυσμός, τόσο συνολικά, όσο και αναλυτικά σε κάθε ένα από τους έντεκα διαφορετικούς τύπους συσκευών (smartphone, tablet, φορητό υπολογιστή, desktop, wearables, smart TV, TV set-top box, κονσόλα videogame, ereader, συνδεδεμένο αυτοκίνητο και “έξυπνο σπίτι”.

Βελτίωση
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι μια σειρά από άλλες χώρες, όπως είναι η Χιλή και η Ιορδανία, έχουν κάνει σημαντικά άλματα προς τη συνδεσιμότητα τον τελευταίο χρόνο. Η Χιλή έχει σκαρφαλώσει επτά θέσεις, από την 27η το 2015 στην 20η θέση φέτος και πλέον, βρίσκεται ακριβώς πίσω από την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Αυστραλία. Και η Ιορδανία έχει, επίσης, ανέβει από την 31η θέση τον περασμένο χρόνο στην 23η - ξεπερνώντας χώρες, όπως η Κύπρος, το Ομάν, η Νέα Ζηλανδία και το Βέλγιο.

Αναλύοντας τις τάσεις της συνδεσιμότητας ανά τον πλανήτη, η GfK διαπιστώνει ότι για τις αγορές με υψηλή ανάπτυξη, ειδικά σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία-Ειρηνικό, η κύρια τάση παραμένει η υιοθέτηση του “έξυπνου” κινητού. Αυτό αποτελεί την κυρίαρχη συσκευή - και συχνά την πρώτη συσκευή - για τους καταναλωτές που θέλουν να συνδεθούν σε υπηρεσίες δεδομένων.

“Αυτή η τάση είναι πιθανό να παραμείνει κυρίαρχη για τα επόμενα δυο με τρία χρόνια, καθώς οι μειώσεις τιμών οδηγούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο καταναλωτές στο να έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνδεθούν μέσω μιας προσωπικής συσκευής για πρώτη φορά”, αναφέρουν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, για τις ανεπτυγμένες αγορές, κυρίως της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, η κινητήρια δύναμη ανάπτυξης έχει ήδη περάσει στο επόμενο κύμα συνδεσιμότητας του καταναλωτή. Τα wearables - μαζί με τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα - οδηγούν την τάση και προσφέρουν νέα οφέλη στον καταναλωτή. Η τεχνολογία του “έξυπνου σπιτιού” είναι εξίσου σημαντική ευκαιρία, αλλά αναμένεται να είναι πιο αργή και σταθερή ως προς την καμπύλη υιοθέτησης του καταναλωτή.