Έρευνες - Μελέτες

Χάνει έδαφος η Ελλάδα στον παγκόσμιο Δείκτη Ανάπτυξης ΤΠΕ

technology_people

Επιδείνωση παρουσιάζει το ψηφιακό προφίλ της Ελλάδας, με τη θέση της χώρας μας μεταξύ των πιο “ώριμων” ψηφιακά χωρών του κόσμου να υποχωρεί την τελευταία πενταετία. Η Ελλάδα κατατάσσεται, για το 2015, στην 39η θέση, από την 35η που κατείχε το 2010, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Δείκτη Ανάπτυξης ΤΠΕ (ICT Development Index-IDI). Πάντως, η βαθμολογία που συγκεντρώνει η Ελλάδα (6,20) είναι πάνω του παγκόσμιου μέσου όρου, που βρίσκεται για το 2015 στο 5,03.

Η χώρα μας υποχώρησε, μέσα σε μία πενταετία, στην 39η θέση από την 35η στο δείκτη ICT Development Index (IDI) - Πολύ υψηλές οι επιδόσεις της ΕυρώπηςΤο Δείκτη Ανάπτυξης ΤΠΕ καταρτίζει η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (International Telecomunications Union (ITU), εξετάζοντας, συνολικά, 167 χώρες διεθνώς. Τα κράτη αξιολογούνται κατά τον ICT Development Index με βάση τις επιδόσεις τους σε μια σειρά από επιμέρους δείκτες, όπως η πρόσβαση των νοικοκυριών στο Διαδίκτυο, το κόστος και η ποιότητα της σύνδεσης ή το επίπεδο χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών από τους πολίτες.

Τις τρεις πρώτες θέσεις της διεθνούς κατάταξης, σύμφωνα με τον ICT Development Index καταλαμβάνουν η Nότια Κορέα με βαθμολογία 8,93, με δεύτερη τη Δανία (8,88) και τρίτη την Ισλανδία (8,86). Την πρώτη πεντάδα με τις πιο “ώριμες” ψηφιακά οικονομίες και κοινωνίες συμπληρώνουν η Μεγάλη Βρετανία στην τέταρτη θέση (8,75) και η Σουηδία (8,67).

Συνολικά, η Ευρώπη διακρίνεται για τις επιδόσεις της στο δείκτη ICT Development Index, καθώς από τις δέκα χώρες με την καλύτερη αξιολόγηση διεθνώς οι οκτώ έχουν ευρωπαϊκή καταγωγή. Για την ακρίβεια, οι μόνες μη ευρωπαϊκές χώρες στο παγκόσμιο “top 10” είναι η Κορέα και η Κίνα. Επίσης, με εξαίρεση την Αλβανία, όλες οι άλλες χώρες της περιοχής επιτυγχάνουν βαθμολογία άνω του παγκόσμιου μέσου όρου του 5,03.

Πηγή: ITU

Βελτίωση επιδόσεων
Επιπλέον, συνολικά η περιοχή της Ευρώπης, εντός της πενταετίας 2010-2015, κατάφερε να βελτιώσει τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη, ανεβάζοντας τη μέση βαθμολογία στο 7,35 σήμερα, έναντι 6,48 το 2010.

Η μέτρηση της ITU, η οποία σημειωτέον θεωρείται από τις πιο αξιόπιστες στην αποτύπωση των ψηφιακών επιδόσεων των χωρών, που αξιολογούνται, συμπεριλαμβάνει στις κορυφαίες 30 χώρες του κόσμου, εκτός από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, περιοχές με υψηλού εισοδηματικού προφίλ πολίτες, όπως η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, το Χονγκ Γκογκ η Ιαπωνία, το Μακάο (στην Κίνα), η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη. (Πίνακας IDI 2015 Rank)

Συνδεδεμένα νοικοκυριά
Σύμφωνα με την εικόνα που περιγράφει η ΙΤU, σήμερα 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 43,4% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν πρόσβαση στο Internet. Ο δε αριθμός των συνδρομητών σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας φθάνει πλέον τα 7,1 δις διεθνώς.