Έρευνες - Μελέτες

GfK: Υποχώρησε κατά 7,3% η ελληνική αγορά τεχνολογικών προϊόντων

technologyproducts

Επιδείνωση του κλίματος σημειώθηκε στην εγχώρια αγορά τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων το τρίτο τρίμηνο του 2015. Η «έκλεισε» στα € 450 εκατ., καθοδική κατά 7,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Ενδεικτικό των αρνητικών τάσεων, που επικράτησαν στην αγορά, είναι ότι μόνο δύο από τους επιμέρους επτά τομείς είχαν θετικό πρόσημο, οι τηλεπικοινωνίες και οι λευκές συσκευές. Στον αντίποδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της GfK TEMAX για το τρίτο τρίμηνο του 2015, οι υπόλοιπες κατηγορίες εμφάνισαν διψήφια πτώση.

Η αξία της αγοράς έφθασε τα € 450 εκατ., με μόλις δύο από τους επτά τομείς να έχουν θετικό πρόσημο και τις υπόλοιπες να καταγράφουν διψήφια πτώσηΟ κλάδος της Προϊόντων Πληροφορικής υποχώρησε κατά 16,8% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, φθάνοντας στα € 86 εκατ. Η πορεία της επηρεάστηκε δυσμενώς από τη λήξη του προγράμματος της Ψηφιακής Αλληλεγγύης. Η ολοκλήρωση του προγράμματος, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των capital controls, συντέλεσαν, σύμφωνα με την GfK, στη διψήφια πτώση για τα προϊόντα πληροφορικής.

Όπως αναφέρει η έρευνα GfK TEMAX, πέραν της αρνητικής επιρροής στην αξία των πωλήσεων οι παραπάνω παράγοντες οδήγησαν σε πολύ σημαντική αύξηση της μέσης τιμής των βασικών κατηγοριών, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε κατά πολύ το 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Θετικές οι Τηλεπικοινωνίες
Ο μοναδικός κλάδος με καθαρά θετικό πρόσημο το τρίτο τρίμηνο του 2015 ήταν οι Τηλεπικοινωνίες, όπου η αγορά ανήλθε στα € 132 εκατ.. Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης για τον κλάδο μετριάστηκε στο τρίτο τρίμηνο η κατηγορία των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων διατήρησε το θετικό πρόσημο σε διψήφια επίπεδα με την μέση τιμή να διατηρείται κοντά στην αντίστοιχη του 2014.

Αρνητικό πρόσημο συνέχισαν να καταγράφουν, πάντως, τα απλά κινητά τηλέφωνα, τα σταθερά τηλέφωνα (για δεύτερο τρίμηνο στην σειρά), ενώ μετά από πάρα πολλά τρίμηνα πτώση κατέγραψε η κατηγορία των ακουστικών με δυνατότητα ομιλίας.Σε πτώση τα ηλεκτρονικά
Τα ηλεκτρονικά καταναλωτικά προϊόντα βρέθηκαν, για δεύτερο τρίμηνο, με αρνητικό πρόσημο, με την αγορά να φθάνει τα € 69 εκατ. Η κατηγορία της τηλεόρασης -η οποία συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων- σημείωσε σημαντική πτώση για ακόμα ένα τρίμηνο. Αυτό κυρίως οφείλεται στην σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2014 όπου τόσο η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου, όσο και η αλλαγή του αναλογικού σήματος στο υπόλοιπο της Αττικής είχε οδηγήσει την αγορά σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα πωλήσεων. 

Είδη Εξοπλισμού
Όπως διαπιστώνει η GfK, η έναρξη της σχολικής και ακαδημαϊκής περιόδου δεν στάθηκε ικανή να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα του Ιουλίου και Αυγούστου. Ως αποτέλεσμα αρνητικό πρόσημο κατέγραψαν τόσο τα πολυμηχανήματα όσο και οι εκτυπωτές (πιο έντονο). Η δε παρατεταμένη πτώση της μέσης τιμής και για τις δύο κατηγορίες, πολύ πιο έντονη για τα πολυμηχανήματα η οποία πλησίασε το 20%, που ήρθε ως απόρροια των μεγάλων προσφορών από πλευράς λιανεμπορίου. 

Συσκευές
Μικρή ανοδική πορεία σημείωσαν οι λευκές συσκευές για το τρίτο τρίμηνο του 2015. Τα ψυγεία σημείωσαν ιδιαίτερη άνοδο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον Σεπτέμβριο με το “Back to University” και ειδικότερα στις μικρές διαστάσεις. Ο τομέας των μικρών οικιακών συσκευών παρουσίασε πτωτική πορεία με αρνητικό πρόσημο για τις περισσότερες κατηγορίες. 

Φωτογραφικά Είδη
Η διαρκής και σημαντική πτώση των φωτογραφικών μηχανών με σταθερούς φακούς επηρεάζει το σύνολο του κλάδου των φωτογραφικών ειδών. Να σημειωθεί ότι οι μηχανές με αποσπώμενους φακούς κατέγραψαν αρνητικό πρόσημο μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτό συντέλεσε σε πολύ μεγάλο βαθμό η επιβολή των capital controls τον μήνα Ιούλιο, με συνέπεια να συμπιεστεί αρκετά η αξία πωλήσεων κατά την καλοκαιρινή περίοδο η οποία παραδοσιακά έχει ιδιαίτερα σημαντική συμμετοχή στις πωλήσεις αυτών των μηχανών.