Έρευνες - Μελέτες

Η βιομηχανία του mobile εισφέρει $1,1 τρις στο ΑΕΠ της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού

mobile_strategy

Σε πολύτιμο αναπτυξιακό πυλώνα για την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού εξελίσσεται η βιομηχανία του mobile, που ήδη προσθέτει περισσότερο από $1 τρις, ετησίως, στην τοπική οικονομία. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 4,7% του ΑΕΠ της περιοχής (στοιχεία 2014) και υπογραμμίζει, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, τη δομική συμμετοχή της mobile τεχνολογίας στην εθνική οικονομία.

Το συνολικό οικοσύστημα του mobile προσέφερε, το 2014, απασχόληση - άμεσα και έμμεσα - σε 12,5 εκατ. ανθρώπους στην περιοχή, νούμερο το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στα 15 εκατ. σε μια πενταετία από σήμεραΣύμφωνα με μελέτη της διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (Groupe Speciale Mobile Association - GSMA), η ετήσια συνεισφορά του $1,1 τρις είναι αυξημένη κατά $200 δις σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Μάλιστα, όπως εκτιμά η μελέτη, η συνεισφορά της βιομηχανίας του mobile στην οικονομία της περιοχής θα αυξηθεί στο $1,8 τρις έως το 2020, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 5,9% του τοπικού ΑΕΠ.

Το συνολικό οικοσύστημα του mobile προσέφερε το 2014 απασχόληση - άμεσα και έμμεσα - σε 12,5 εκατ. ανθρώπους στην περιοχή, νούμερο το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στα 15 εκατ. σε μια πενταετία από σήμερα.

Η μελέτη, “The Mobile Economy: Asia Pacific 2015” αποκαλύπτει μερικά εξόχως ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δυναμική του mobile στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού. Για παράδειγμα, η περιοχή φιλοξενεί, σήμερα, περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας κοινότητας των συνδρομητών σε mobile υπηρεσίες.

Επιπλέον, ο αριθμός των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται - και την επόμενη πενταετία - με ρυθμούς ταχύτερους του μέσου όρου της παγκόσμιας αγοράς. Συγκεκριμένα, ο αριθμός τους εκτιμάται ότι θα αυξάνεται, κατά μέσο όρο, ετησίως κατά 5% την περίοδο έως το 2020, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος ανάπτυξης εκτιμάται στο 4%, εκτίμηση που επιφυλάσσει για την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού τη θέση της δεύτερης ταχύτερα αναπτυσσόμενης αγοράς του πλανήτη για το mobile μετά από την περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής.

Αύξηση συνδρομητών
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, στον υφιστάμενο πληθυσμό των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας της περιοχής, θα προστεθούν άλλα 600 εκατ. έως το 2020. Στα τέλη του 1ου τριμήνου του 2015 υπήρχαν στην περιοχή 1,8 δις μοναδικοί συνδρομητές σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 45% του συνολικού πληθυσμού της περιοχής. Τέσσερις αγορές της περιοχής, η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία και η Ιαπωνία συγκεντρώνουν τα τρία τέταρτα της συνολικής συνδρομητικής βάσης της περιοχής.

Προοπτικές
Για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, το πεδίο στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού είναι κάτι παραπάνω από γόνιμο, καθώς πολλές μεγάλες αγορές, όπως αυτές της Ινδίας, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές, παραμένουν σε ένα βαθμό ανεκμετάλλευτες. Στις τρεις προαναφερθείσες αγορές, με πληθυσμό άνω των 1,6 δις, ο αριθμός των μοναδικών συνδρομητών μεταφράζεται σε ένα ποσοστό διείσδυσης μόλις 36%.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη, μεγάλες προοπτικές ανοίγονται και από τη μετάβαση από τα δίκτυα 3ης γενιάς στο 4G. Ήδη, σε συγκεκριμένες περιοχές της Ασίας - Ειρηνικού, όπως η Κίνα, η μετάβαση αυτή πραγματοποιείται ταχύτερα σε σύγκριση με τις ώριμες οικονομίες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Από το συνολικό αριθμό των mobile συνδέσεων, που στα τέλη του 1ου τριμήνου του 2015 ανέρχονταν σε 3,7 δις, το 4G αντιπροσώπευε μόλις το 9%, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι έως το 2020 οι συνδέσεις αυτές θα αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του συνόλου.

Την ίδια στιγμή, τα smartphones αποτελούν το 40% των συνδέσεων της περιοχής, με τον αριθμό τους να φτάνει τα δύο τρίτα του συνόλου των συσκευών έως το 2020. Σύμφωνα, μάλιστα, με άλλη μελέτη της Ericsson, από τα 3,5 δις χρήστες smartphone, που θα προστεθούν έως το 2020 σε παγκόσμιο επίπεδο, τα 2 δις θα προέλθουν από την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού.