Έρευνες - Μελέτες

H Νορβηγία, η πιο “ετοιμοπόλεμη” ευρωπαϊκή χώρα στην αντιμετώπιση ψηφιακών απειλών

globe_itu

Μέτριες -έως κακές- επιδόσεις, ως προς την ετοιμότητα της για την αντιμετώπιση ψηφιακών απειλών, εμφανίζει η Ελλάδα. Η χώρα καταλαμβάνει, μόλις, την 22η θέση μεταξύ 29 θέσεων ανά τον κόσμο, σύμφωνα με το δείκτη Global Cybersecurity Index (GCI).

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, ως οι πλέον προετοιμασμένες αγορές για την αντιμετώπιση ψηφιακών απειλών, βρίσκονται οι ΗΠΑ, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 0,824. Στη δεύτερη θέση, ως η πιο ώριμη αγορά του κόσμου στην απόκρουση ψηφιακών απειλών, βρίσκεται ο Καναδάς, με βαθμολογία 0,794, ενώ την τρίτη θέση μοιράζονται η Αυστραλία, η Μαλαισία και το Ομάν, με επίδοση 0,765. Την τέταρτη θέση μοιράζονται - με την ίδια βαθμολογία - η Νέα Ζηλανδία και η Νορβηγία (με 0,735), ενώ στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ισοβαθμούν Βραζιλία, Εσθονία, Γερμανία, Ινδία, Ιαπωνία, Κορέα και Μεγάλη Βρετανία, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 0,706.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει, μόλις, την 22η θέση μεταξύ 29 θέσεων στον κόσμο, σύμφωνα με το δείκτη
Global Cybersecurity Index (GCI)
Η Ελλάδα, σύμφωνα με το δείκτη Global Cybersecurity Index (GCI), ο οποίος αποτελεί προϊόν συνεργασίας της εταιρείας ABI Research και της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunication Union - ITU), βρίσκεται στην 29η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με βαθμολογία μόλις 0,206. Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι επιδόσεις της Ελλάδας στο δείκτη Global Cybersecurity Index είναι αναιμικές, καθώς η χώρα κατατάσσεται, μόλις, στη 17η θέση μεταξύ των 22 χωρών της περιοχής.

Την πρώτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης καταλαμβάνει η Νορβηγία που αναδεικνύεται η πιο “ετοιμοπόλεμη” στην αντιμετώπιση ψηφιακών απειλών. Τη Νορβηγία ακολουθούν - σε ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο - η Εσθονία, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία στη δεύτερη θέση, ενώ την τρίτη μοιράζονται η Αυστρία, η Ουγγαρία, το Ισραήλ και η Ολλανδία. Λετονία, Σουηδία και Τουρκία βρίσκονται στην τέταρτη θέση, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν Φιλανδία και Σλοβακία.


*Με βάση δευτερεύοντα στοιχεία (Πηγή: ABI Research)
Πίνακας 1. Κατάταξη χωρών στην Ευρώπη σύμφωνα με το Global Cybersecurity Index (GCI), Πηγή: Global Cybersecurity Index & Cyberwellness Profiles, 2015.

Πρωτοπόρος η Ευρώπη
Με το παγκόσμιο μέσο όρο, όσον αφορά το δείκτη Global Cybersecurity Index, να βρίσκεται στο 0,28, η Ευρώπη με γενική βαθμολογία 0,45 θεωρείται – διεθνώς - η περιοχή με τη μεγαλύτερη ετοιμότητα στην αντιμετώπιση ψηφιακών απειλών. Στον αντίποδα, τη χαμηλότερη σχετική ετοιμότητα διαθέσει η Αφρική (0,16).

Διεθνής κατάταξη
Ο δείκτης αξιολογεί τις επιδόσεις των χωρών ανά τον κόσμο, με βάση τις δεσμεύσεις τους σε πέντε τομείς: νομικά, τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ανάπτυξη ικανοτήτων στην αντιμετώπιση απειλών και διεθνής συνεργασία. Το αποτέλεσμα των επιδόσεων σε αυτούς τους πέντε τομείς συγκροτεί το δείκτη Global Cybersecurity Index, ο οποίος είναι ενδεικτικός της ωριμότητας μιας χώρας στην αντιμετώπιση περιστατικών ψηφιακής ασφάλειας.