Έρευνες - Μελέτες

Το 72% των CEOs ανησυχεί για την προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες

ciosman

Η προσαρμογή της επιχείρησης στις νέες τεχνολογίες και στα δεδομένα που αυτές δημιουργούν, αποτελεί την τρίτη βασικότερη πηγή ανησυχίας για τους CEOs ανά τον κόσμο. Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 72% οι διευθύνοντες σύμβουλοι διεθνώς δηλώνουν ότι ανησυχούν για την πορεία προσαρμογή της επιχείρησης τους στις νέες τεχνολογίες. Ως πρώτη αιτία προβληματισμού για τους CEOs αναδεικνύεται ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στην αγορά, με το 86% να ανησυχεί για την αφοσίωση των πελατών, το 74% προβληματίζεται για τους νέους παίκτες στην αγορά, ενώ το 66% σκέφτεται ποια θα πρέπει να είναι τα προϊόντα της εταιρείας τα επόμενα τρία χρόνια.

Πιο αισιόδοξοι οι επικεφαλής των εταιρειών στην Ευρώπη, οι οποίοι σε ποσοστό 70% δηλώνουν σίγουροι για την πορεία της επιχείρησής τους την επόμενη τριετίαΣύμφωνα με τη νέα παγκόσμια έρευνα της KPMG, “CEO Study Outlook”, ένας στους δυο CEOs δηλώνει ότι νιώθει “σχετική ασφάλεια” με το παρόν επιχειρηματικό μοντέλο του οργανισμού τους, ενώ το υπόλοιπο 50% φαίνεται να είναι στην απέναντι όχθη.  Από τους επικεφαλής των επιχειρήσεων, το 29% δήλωσε ότι προβλέπει μεταμόρφωση των οργανισμών σε διαφορετικές νομικές οντότητες τα επόμενα τρία χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι φαίνεται να κατανοούν αυτήν την ανάγκη αλλαγής, προκειμένου οι επιχειρήσεις τους να επιβιώσουν και να ευημερήσουν, ωστόσο η έρευνα δείχνει ότι σχεδόν το 1/3 των στελεχών αναγνωρίζει ότι η επιχείρηση τους δε ρισκάρει αρκετά και περισσότεροι από τους μισούς παραδέχονται ότι δεν έχουν εφαρμόσει, πλήρως, καινοτόμες εταιρικές διαδικασίες.

Συνολικά, πάντως, το 80% των επικεφαλής των επιχειρήσεων δηλώνει αισιόδοξο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους, αλλά και για τις προοπτικές της οικονομίας μέσα στην επόμενη τριετία.

Συγκρίνοντας τα δεδομένα των επιχειρήσεων, διαφαίνεται ότι υπάρχει πιο θετική και σίγουρη διάθεση στην Ευρώπη (70%) και στην Ασία (68%) σε σχέση με τις ΗΠΑ (19%).

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι δηλώνουν πιο σίγουροι για την εξέλιξη και την πορεία της επιχείρησης τους από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο και το 78% προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας και πολλές προσλήψεις μέχρι το 2018.

Προτεραιότητες
Όπως προκύπτει από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.200 CEOs από 10 μεγάλες αγορές διεθνώς και 9 βασικούς τομείς της βιομηχανίας, το 94% των ερωτηθέντων επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και στη λειτουργική αποδοτικότητα. Προτεραιότητα των στελεχών, παγκοσμίως, φαίνεται ότι είναι η ανάπτυξη σε νέες αγορές, η μεγαλύτερη εστίαση στους πελάτες, η γεωγραφική διεύρυνση, η μείωση του κόστους διάρθρωσης των επιχειρήσεων, η αύξηση της ταχύτητας στην αγορά και η προώθηση της καινοτομίας.

Αναφορικά με τις προτεραιότητες σε επενδυτικό επίπεδο, διαφαίνεται, έντονα, η τάση, οι επιχειρήσεις να θέλουν να επεκταθούν εκτός των δικών τους γεωγραφικών ορίων. Οι CEOs στις εταιρείες των Η.Π.Α  επικεντρώνονται στη Κεντρική Ευρώπη, στην Κίνα και στη Νότιο Αμερική, ενώ οι CEOs της Κίνας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας έχουν το ενδιαφέρον τους στραμμένο στις Η.Π.Α.