Έρευνες - Μελέτες

Στα $4,7 τρις οι ηλεκτρονικές πληρωμές έως το 2019 - Εκρηκτική άνοδο αναμένουν οι αναλυτές

commercekeyboard293





Λαμπρό αναμένεται το μέλλον των ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς έως το 2019 αναμένεται να ανέλθουν στο εντυπωσιακό ποσό των $4,7 τρις έναντι $2,5 τρις φέτος. Τη θετική πορεία των ηλεκτρονικών πληρωμών (mobile και contactless) προδιαγράφει νέα μελέτη της Juniper Research. Σύμφωνα με τη μελέτη “Digital Payment Strategies: Online, Mobile & Contactless 2014-2019”, την ανοδική πορεία ήδη καθοδηγούν - γεγονός που αναμένεται να συνεχιστεί - οι αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα. Τη δυναμική των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Κίνα υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος online λιανέμπορος, η κινεζική Alibaba, ήταν υπεύθυνη το 2013 για το 20% του παγκόσμιου online εμπορίου B2C (business to consumer) και C2C (consumer to consumer).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ίδιο report, το σπιράλ της ανόδου αναμένεται να καθοδηγήσουν, διεθνώς, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω κάρτας και λιγότερο αυτές μέσω κινητού τηλεφώνου, αν και οι τελευταίες εκτιμάται ότι θα γνωρίσουν νέα άνοδο, λόγω της νέας τεχνολογίας εξομοίωσης καρτών HCE (Host Card Emulation), όπου τα στοιχεία της κάρτας και των συναλλαγών φιλοξενούνται με ασφάλεια στο cloud, αντί της κάρτας SIM. Μάλιστα, η σχετική έρευνα, αν και διαπιστώνει μεγάλη άνοδο των ανέπαφων συναλλαγών, κυρίως, σε αγορές, όπως η Αυστραλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Πολωνία, καταλήγει ότι τη μερίδα του λέοντος κρατούν - και θα κρατήσουν - οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω πιστωτικής κάρτας.

Τι γίνεται στην Ελλάδα
Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πίσω όσον αφορά την αγορά των e-payments, αλλά ετοιμάζεται και αυτή να εισέλθει στην εποχή των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων, που μετατρέπουν στην ουσία τα smartphones και τις φορητές συσκευές σε ψηφιακό “πορτοφόλι”. Η χώρα εκτιμάται ότι - περί τα τέλη του 2015 - θα είναι σε θέση να λανσάρει, σε ευρεία εμπορική βάση, σχετικές υπηρεσίες, οι οποίες σήμερα παρέχονται σε πιλοτικό επίπεδο. Οι εμπλεκόμενοι στο θέμα φορείς, ήτοι οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, δηλώνουν έτοιμοι να παρέχουν - σε πλήρη εμπορική βάση - τις σχετικές υπηρεσίες σε διάστημα ενός έτους από την αποσαφήνιση των σχετικών τεχνικών προδιαγραφών, πάνω στις οποίες θα “πατήσουν” οι πληρωμές μέσω κινητού.

Οι σχετικές διαδικασίες δεν μπορεί παρά να “τρέξουν” άμεσα, καθώς αμφότεροι, τράπεζες και τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, έχουν αντιληφθεί απόλυτα τη σημασία των εν λόγω υπηρεσιών για τη μετάβαση τους στη νέα ψηφιακή εποχή. Ειδικά για των κλάδο των τηλεπικοινωνιών, οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω φορητών συσκευών, μεταφράζονται σε μια σημαντική πρόσθετη πηγή εσόδων, ενώ ταυτόχρονα η παροχή της εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στη διακράτηση, αλλά και διεύρυνση, της πελατειακής βάσης. Υπέρ του τάχιστου των εξελίξεων, συνηγορεί το γεγονός της μεγάλης διείσδυσης του Ίντερνετ και της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και της ικανοποιητικής εξοικείωσης των Ελλήνων με τις φορητές συσκευές.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank) βρίσκονται σε επαφές με τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω κινητού.

Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 130.000 κάρτες ανέπαφων συναλλαγών, από 100.000 πέρσι, οι οποίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν τις 250.000 στα τέλη του 2014. Πάντως, μόνο το 5% των σημείων πώλησης έχουν τερματικά για contactless payments, ενώ απαιτείται ένας αριθμός 10.000 τερματικών και 1 εκατ. καρτών, ώστε να δημιουργηθεί εκείνη η κρίσιμη μάζα, που θα οδηγήσει στην ταχεία εξέλιξη της αγοράς των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κινητών συσκευών.  

Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014