Έρευνες - Μελέτες

Αυξημένες κατά 47% οι on-line πωλήσεις συσκευασμένων αγαθών το 2016 - Στα $58 δις ο τζίρος

commercekeyboard





Την ανιούσα, παρά τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα, συνεχίζουν να ακολουθούν οι ηλεκτρονικές αγορές, με τα έσοδα από τις on-line πωλήσεις συσκευασμένων προϊόντων να εκτιμώνται στα $58 δις έως το 2016. Η εν λόγω επίδοση συνιστά έναν ισχυρότατο ρυθμό ανάπτυξης, κατά 47%, σε σχέση με το τρέχον έτος, όπου ο τζίρος της συγκεκριμένης αγοράς εκτιμάται διεθνώς στα $36 δις. Μάλιστα, εντός της προσεχούς διετίας, το on-line εμπόριο συσκευασμένων προϊόντων (επισήμως πρόκειται για τα λεγόμενα Ταχέως Διακινούμενα Καταναλωτικά Προϊόντα - Fast Moving Consumer Goods) αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 5,2% του συνολικού τζίρου του κλάδου, από 3,7% σήμερα. 

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Kantar Worldpanel για την αγορά των Fast Moving Consumer Goods, πλέον οι καταναλωτές στρέφονται στις on-line αγορές για μια όλο και ευρύτερη γκάμα αγαθών, που περιλαμβάνει από δημητριακά για το πρωινό μέχρι καλλυντικά. Από τη μελέτη της Kantar Worldpanel προκύπτει ότι η Νότιος Κορέα θα διατηρήσει τα παγκόσμια πρωτεία στις on-line αγορές FMCG, αυξάνοντας το μερίδιο της συγκεκριμένης αγοράς στο 13,8% έως το 2016 από 10,2% σήμερα, με τις εκτιμήσεις για την πορεία του κλάδου στην Ταϊβάν και στην Κίνα να είναι ακόμη πιο αισιόδοξες. 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το on-line εμπόριο ταχέως διακινούμενων καταναλωτικών προϊόντων προβλέπεται ότι θα γνωρίσει μεγάλη άνθηση στη Γαλλία, η οποία εκτιμάται ότι έως το 2016 θα έχει ξεπεράσει σε επιδόσεις την ανταγωνίστρια αγορά της Μεγάλης Βρετανίας. 

Ευρωπαϊκή αγορά
Στη γαλλική αγορά οι on-line πωλήσεις FMCG - ως ποσοστό του συνόλου των πωλήσεων - θα ανέλθουν σε 6,1% έως το 2016 από 3,9% σήμερα, με τη Μεγάλη Βρετανία να αναπτύσσεται πιο αργά, με ποσοστά 5,5% και 4,9% αντίστοιχα. Πάντως παρά τη θετική συγκυρία για το διεθνές ηλεκτρονικό εμπόριο, οι αναλυτές της Kantar υπογραμμίζουν ότι - ακόμη και σήμερα - υπάρχει μια μερίδα εταιρειών του λιανικού εμπορίου, που διστάζει να επιχειρήσει on-line. Κύριες αιτίες της αποθάρρυνσης των επιχειρήσεων από το ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως διαπιστώνει η έρευνα, είναι η εσφαλμένη εντύπωση ότι οι e-πωλήσεις θα βλάψουν το φυσικό κανάλι πώλησης και ότι οι καταναλωτές θα πάψουν να είναι “πιστοί” σε ένα brand, αν αγοράζουν on-line. 

“Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και είναι έτοιμοι να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες, που θα τους φέρουν σε επαφή με μια πολυπληθή, παγκόσμια “δεξαμενή” πελατών”, αναφέρουν οι αναλυτές της Kantar Worldpanel. Οι ίδιοι θυμίζουν τα αρχικά προβλήματα, που αντιμετώπισε διεθνώς ο κλάδος των “Ειδών Παντοπωλείου” μέχρι να εισέλθει στην on-line εποχή, τα οποία υπερκεράστηκαν, υποβοηθούμενα από τον κολοσσό της Amazon, που “αγκάλιασε” την όλη πρωτοβουλία.  

Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014