Έρευνες - Μελέτες

Πέντε χώρες στον κόσμο οι πιο φιλικές για τις γυναίκες επιχειρηματίες

womanmobile

Σουηδία και Μεγάλη Βρετανία είναι οι δύο ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στο παγκόσμιο “top five” των κρατών, που εξασφαλίζουν στις γυναίκες επιχειρηματίες τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να εξελιχθούν. Στις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας με τις πέντε χώρες - παραδείσους για τις γυναίκες επιχειρηματίες βρίσκονται οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία, ενώ Σουηδία και Μεγάλη Βρετανία συμπληρώνουν την πεντάδα.

ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Σουηδία και Μεγάλη Βρετανία συμμετέχουν στο παγκόσμιο “top five” των κρατών, που εξασφαλίζουν στις γυναίκες επιχειρηματίες τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να εξελιχθούνΣτις υπόλοιπες πέντε θέσεις της κορυφαίας δεκάδας στον κόσμο βρίσκονται η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Χιλή και η Ιαπωνία. Στον αντίποδα, στη βάση της σχετικής κατάταξης, τοποθετούνται η Τυνησία, η Αίγυπτος, η Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση, που περιλαμβάνεται σε σχετικό report της εταιρείας Dell, ακόμη και οι ΗΠΑ, που καταλαμβάνουν την παγκόσμια πρωτιά, έχουν πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουν, ώστε να θεωρούνται απόλυτα φιλικές για τις γυναίκες επιχειρηματίες, καθώς συγκεντρώνουν συνολική βαθμολογία 71 (με κλίμακα το 100).

Στους επιμέρους τομείς, που αξιολογεί η μελέτη, ενώ οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν την υψηλότερη βαθμολογία παγκοσμίως στην αξιολόγηση του παρεχόμενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μόλις το 13% των startups, που έχουν μία γυναίκα στη διοικητική τους ομάδα, και μόνο το 3% εκείνων με γυναίκα CEO έλαβε χρηματοδότηση από venture capital το 2014. “Αν οι γυναίκες επιχειρηματίες προσανατολίζονταν στην ανάπτυξη, στον ίδιο βαθμό που το κάνουν οι άνδρες συνάδελφοί τους, εντός της επόμενης διετίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στις ΗΠΑ 15 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις εργασίας” αναφέρει η έκθεση.

Κριτήρια
Συνολικά, η έκθεση της Dell αξιολόγησε τις επιδόσεις 31 χωρών - αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων - ανά τον κόσμο, διερευνώντας πέντε επιμέρους παραμέτρους του επιχειρείν και το πόσο φιλικές είναι αυτές προς τις γυναίκες: επιχειρηματικό περιβάλλον, πρόσβαση σε πόρους, ηγεσία και δικαιώματα, την πορεία της γυναικείας επιχειρηματικότητας και την εξέλιξη του αριθμού των γυναικών ιδιοκτητών εταιρείας.

Κάτω από τη βάση
Από τις 31 αγορές, που εξετάστηκαν, το 70% πληρούσε σε ποσοστό λιγότερο του 50% τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν στις γυναίκες επιχειρηματίες ένα ευνοϊκό περιβάλλον για ανάπτυξη. Σύμφωνα με τη μελέτη, και στις 31 χώρες, οι γυναίκες που γνωρίζουν έναν ιδιοκτήτη επιχείρησης είναι σημαντικά λιγότερες από τους άνδρες συναδέλφους τους, γεγονός, το οποίο θεωρείται ότι επηρεάζει δυσμενώς τις πιθανότητες να ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση.