Έρευνες - Μελέτες

Μείωση 38% στις χρηματοδοτήσεις προς ευρωπαϊκές startups το 2023

startupnew112

Τη χειρότερη χρηματοδοτική κρίση των τελευταίων ετών αντιμετωπίζει, το 2023, το νεοφυές οικοσύστημα της Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκές startups, αφενός βρίσκονται αντιμέτωπες με τη μείωση των αποτιμήσεων τους και αφετέρου αντιμετωπίζουν την απροθυμία των επενδυτών να προβούν σε εκτεταμένες χρηματοδοτήσεις.

 

Μόλις €51 δισ. από €83 δισ. αναμένεται να υποδεχτεί φέτος το οικοσύστημαΩς αποτέλεσμα, τα κεφάλαια, που θα υποδεχτούν το 2023 οι startups στην Ευρώπη, αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 38%, με τις συνολικές χρηματοδοτήσεις να διαμορφώνονται σε €51 δισ. έναντι €83 δισ. το 2022. Εάν μάλιστα η σύγκριση γίνει με τις αντίστοιχες επιδόσεις της χρονιάς-ρεκόρ, που ήταν το 2021, όταν οι χρηματοδοτήσεις υπερέβησαν τα €106 δισ., τότε η φετινή μείωση θα είναι της τάξης του 50%.

 

Η κρίση χρηματοδοτήσεων προς το νεοφυές οικοσύστημα της Ευρώπης είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών, θυμίζοντας τις “μαύρες ημέρες” του 2000 και του 2008, οπότε και πάλι η startup σκηνή βρέθηκε σε περιδίνηση. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης “State of the European Tech, 2023” της εταιρείας Atomico, ακόμη και με το αρνητικό πρόσημο του 38%, η ροή χρηματοδοτήσεων προς τις startups της Ευρώπης θα κινηθεί φέτος σε υψηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα του 2020 και του 2019.

 

Εδραιωμένο το οικοσύστημα

Όπως εξηγούν, όταν η ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογίας αντιμετώπισε, για τελευταία φορά, μια τέτοιας φύσης κρίση το 2000 και το 2008, ήταν δομικά αποδυναμωμένη, γεγονός που δεν συμβαίνει σήμερα, αφού το οικοσύστημα είναι εδραιωμένο και άρα πολύ πιο ανθεκτικό.

 

Άλλωστε, παρά τη μείωση τόσο των χρηματοδοτήσεων, όσο και των αποτιμήσεων, η αξία των ευρωπαϊκών startups παραμένει σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα $3 τρισ., με το σχετικό μέγεθος να έχει αυξηθεί κατά $2 τρισ. μόνο την τελευταία 6ετία.

  

Η εικόνα διεθνώς

Η κρίση χρηματοδοτήσεων προς το νεοφυές οικοσύστημα δεν είναι ευρωπαϊκό, αλλά παγκόσμιο πρόβλημα. Τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Κίνα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, τα οικοσυστήματα καινοτομίας θα δουν φέτος μείωση της χρηματοδότησης κατά 50% έναντι της χρονιάς-ρεκόρ (σ.σ. το 2021).

 

Η παγκόσμια μείωση του όγκου των επενδύσεων έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ροή κεφαλαίων μεταξύ των γεωγραφικών περιφερειών, ανά τον πλανήτη. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, αυτή η τάση μεταφράστηκε σε μείωση του όγκου των κεφαλαίων, που προέρχονται από Αμερικανούς επενδυτές.

 

Το 2021, κάθε δολάριο, που επενδύθηκε από Ευρωπαίους επενδυτές, αντιστοιχούσε σε 66 σεντς επενδύσεων από τις ΗΠΑ. Το 2023 βρισκόμαστε μόλις στο 40% αυτής της αναλογίας.

 

Η επιβράδυνση των χρηματοδοτήσεων προς ευρωπαϊκές startups είναι ορατή σχεδόν σε όλες τις χώρες, όταν συγκρίνουμε τις επενδύσεις σε τεχνολογία το 1ο εξάμηνο του έτους με την ίδια περίοδο του 2022. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πτώση είναι της τάξης του 57%, ενώ το πρόσημο στη Γαλλία είναι αρνητικό κατά 55% και στη Γερμανία κατά 44%.