Έρευνες - Μελέτες

Καθίζηση υπέστησαν οι πωλήσεις PCs το 1ο τρίμηνο του 2023

laptop_keyboard

Με αρνητικό πρόσημο βρέθηκε η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και το πρώτο τρίμηνο του 2023, με τις πωλήσεις συσκευών να πιέζονται και να καταγράφουν ισχυρά αρνητική επίδοση. Για τέταρτο συνεχές τρίμηνο, η παγκόσμια αγορά κατέγραψε διψήφιο ποσοστό πτώσης, με όλους - ανεξαιρέτως - τους κορυφαίους κατασκευαστές, παγκοσμίως, να υφίστανται μείωση πωλήσεων.

 

Από τα τέλη του 2023 και κυρίως το επόμενο έτος αναμένεται η ανάκαμψη της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστώνΣε παγκόσμιο επίπεδο, τους τρεις πρώτους μήνες του 2023 πωλήθηκαν μόλις 54 εκατ. σταθεροί και φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που συνιστά μείωση κατά 33% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Τη μεγαλύτερη πτώση υπέστησαν οι φορητές συσκευές, με τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά 34% και να κινούνται στα επίπεδα των 41,8 εκατ. μονάδων. Ελαφρά πιο ανθεκτικές ήταν οι πωλήσεις επιτραπέζιων υπολογιστών, σημειώνοντας πτώση 28% μόλις στα 12,1 εκατ.

 

“Τα περισσότερα από τα ζητήματα, που ταλαιπώρησαν τον κλάδο το 2ο εξάμηνο του περασμένου έτους, συνεχίστηκαν και τους τρεις πρώτους μήνες του 2023”, εξηγούν οι αναλυτές της Canalys σε σχετικό report.

Η ασθενής ζήτηση, τα υπερβολικά αποθέματα και η επιδείνωση του μακροοικονομικού κλίματος ήταν οι παράγοντες, που συνέβαλαν στην απότομη πτώση των πωλήσεων.

 

Το πλέον ζέον από αυτά τα ζητήματα σχετίζεται με τα υψηλά αποθέματα. Το 39% των πωλητών έχουν πλέον αποθέματα της τάξης των πέντε εβδομάδων, με το 18% να αναφέρει έως και εννέα εβδομάδες αν όχι και περισσότερες. “Αν και το απόθεμα έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το υγιές εύρος των τεσσάρων έως έξι εβδομάδων”, αναφέρει η IDC.


Πτώσης συνέχεια

Καταναλωτές και επιχειρήσεις αναμένεται να παραμείνουν φειδωλοί στις δαπάνες για την αγορά νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, η ουσιαστική ανάκαμψη της αγοράς δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από το 4ο τρίμηνο του 2023.

 

Η αγορά, πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει τα ισχυρά δομικά στοιχεία, που μπορούν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, με όγκους αποστολών υψηλότερους από την προ-πανδημική εποχή.

 

 “Ακόμη και με μεγάλες εκπτώσεις, οι κατασκευαστές καναλιών και υπολογιστών μπορούν να αναμένουν ότι το αυξημένο απόθεμα θα διατηρηθεί στα μέσα του έτους και ενδεχομένως στο 3ο τρίμηνο”.


  

Οι κατασκευαστές

Τους τρεις πρώτους μήνες του 2023, όλοι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών είδαν μειωμένες πωλήσεις σε διψήφιο ποσοστό. Η Lenovo, με μερίδιο 24%, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αν και κατέκτησε την πρώτη θέση της αγοράς, η κινεζική εταιρεία είδε τις πωλήσεις της να υποχωρούν κατά 30%, μειωμένες στα 12,7 εκατ. συσκευές.

 

Η HP, από την πλευρά της, απέσπασε τη δεύτερη θέση, σημειώνοντας μια λιγότερο δραματική πτώση της τάξης του 24% και όγκο πωλήσεων 12 εκατ. μονάδες αποστολών. Η τρίτη θέση ανήκε στην Dell, η οποία κατέγραψε πτώση 31%, με τις πωλήσεις να διολισθαίνουν στα 9,5 εκατ., για πρώτη φορά από το 2018 κάτω από το όριο των 10 εκατ. συσκευών.

 

Τη μεγαλύτερη πτώση σε επίπεδο 1ου τριμήνου υπέστη η Apple, καθώς ήταν αυτή που αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 οι καταναλωτές αγόρασαν μόλις 4 εκατ. Mac, αριθμός μειωμένος κατά το εκκωφαντικό 46%. Την πρώτη πεντάδα των πιο ισχυρών brands συμπλήρωσε η Asus, με 3,9 εκατ. πωλήσεις.