Έρευνες - Μελέτες

Οι μισοί ηγέτες κυβερνοασφάλειας θα αλλάξουν δουλειά μέχρι το 2025

ceosnew

Με τα περιστατικά παραβίασης της ψηφιακής ασφάλειας - επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου - να αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό, η έλλειψη στελεχών με τις κατάλληλες δεξιότητες κυβερνοασφάλειας εξελίσσεται σε κομβικό ζήτημα. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό, αν ληφθεί υπόψη ότι σήμερα τα στελέχη της κυβερνοασφάλειας, εκτός από περιζήτητα, βρίσκονται επίσης στα όρια του burn out, εξετάζοντας σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη θέση εργασίας τους.

 

Το 25% των ηγετών κυβερνοασφάλειας σκοπεύει να ασκήσει εντελώς διαφορετικό ρόλο λόγω στρες στο χώρο εργασίαςΓια των λόγων το αληθές, η Gartner προβλέπει ότι σχεδόν οι μισοί ηγέτες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας θα αλλάξουν δουλειά μέχρι το 2025. Μάλιστα, ο ένας στους τέσσερις (το 25%)  απαντά ότι όχι απλά θα αλλάξει εταιρεία, αλλά θα επιλέξει μια εντελώς διαφορετική θέση εργασίας, λόγω πολλαπλών εργασιακών στρεσογόνων παραγόντων.

 

Σύμφωνα με την Gartner, Inc, οι επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας αντιμετωπίζουν μη βιώσιμα επίπεδα άγχους. Οι CISO βρίσκονται σε συνεχή άμυνα, προκειμένου να αποφύγουν μια εκτεταμένη ψηφιακή επίθεση: “Ο ψυχολογικός αντίκτυπος αυτής της καθημερινότητας επηρεάζει άμεσα την ποιότητα των αποφάσεων και την απόδοση των ηγετών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και των ομάδων τους»”.

 

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, καθώς και των τεράστιων ευκαιριών της αγοράς για τους επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας, η απόσπαση ταλέντων αποτελεί σημαντική απειλή για τις ομάδες ασφαλείας. “Η εξουθένωση είναι αποτελέσματα κακής οργανωτικής κουλτούρας, με την εξάλειψη του άγχους να μην είναι ένας ρεαλιστικός στόχος”, αναφέρει η έρευνα της Gartner.

 

Ο παράγων άνθρωπος

Οι εργαζόμενοι και τα ανθρώπινα λάθη αναδεικνύονται στην κύρια αιτία των περιστατικών ασφαλείας. Η Gartner προβλέπει ότι, μέχρι το 2025, η έλλειψη ταλέντου ή η ανθρώπινη αποτυχία θα ευθύνονται για περισσότερα από τα μισά σημαντικά περιστατικά στον κυβερνοχώρο. Ο αριθμός των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο εναντίον ανθρώπων αυξάνεται, καθώς οι παράγοντες απειλών βλέπουν όλο και περισσότερο τους ανθρώπους ως το πιο ευάλωτο σημείο εκμετάλλευσης.

 

Μια έρευνα της Gartner, που διεξήχθη τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2022 σε 1.310 υπαλλήλους, αποκάλυψε ότι το 69% των εργαζομένων έχουν παρακάμψει τις οδηγίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο του οργανισμού τους, τους τελευταίους 12 μήνες.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, το 74% των εργαζομένων θα ήταν πρόθυμο να παρακάμψει την καθοδήγηση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, εάν βοηθούσε τους ίδιους ή την ομάδα τους να επιτύχει έναν επιχειρηματικό στόχο.

 

“Οι CISO θα πρέπει να εξετάζουν όλο και περισσότερο τον κίνδυνο εμπιστευτικών πληροφοριών κατά την ανάπτυξη ενός προγράμματος κυβερνοασφάλειας. Τα παραδοσιακά εργαλεία κυβερνοασφάλειας έχουν περιορισμένη ορατότητα σε απειλές που προέρχονται από μέσα”, εξηγεί η Gartner.