Έρευνες - Μελέτες

Το 10% των χρηστών έχει χάσει χρήματα από την πτώση των κρυπτονομισμάτων

cryptocurrency

Αβεβαιότητα σε πολλούς ιδιοκτήτες κρυπτονομισμάτων σχετικά με τις επενδύσεις τους έχει δημιουργήσει η πρόσφατη ύφεση της αγοράς το 2022, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κακόβουλη δραστηριότητα. Η αστάθεια αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην ευρύτερη υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων.

 

Ένας στους οκτώ χρήστες απαντά ότι δεν εμπιστεύεται πλέον καθόλου τα κρυπτονομίσματαΣτην πραγματικότητα, το 48% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι φοβάται να χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα, επειδή δεν θέλει να διακινδυνεύσει να χάσει τα χρήματά του. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky σχετικά με τις κυρίαρχες τάσεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, το 10% των χρηστών έχει ήδη έχει χάσει χρήματα και γι’ αυτόν τον λόγο έχει σταματήσει να επενδύει.

 

Στο μεταξύ, ένας στους οκτώ απαντά ότι δεν εμπιστεύεται πλέον καθόλου τα κρυπτονομίσματα. Οι ανησυχίες σχετικά με την απώλεια χρημάτων λόγω της αστάθειας των νομισμάτων διατυπώνονται και από όσους δεν κατέχουν κρυπτονομίσματα. Ένα τεράστιο ποσοστό της τάξης του 61% όσων δεν κατέχουν κρυπτονομίσματα δήλωσε ότι αρνείται να τα χρησιμοποιήσει, επειδή ανησυχεί για τα χρήματά του.

 

“Αυτές οι προκλήσεις τρομάζουν τους κατόχους ψηφιακών νομισμάτων, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αποφεύγουν να επενδύσουν ή ακόμα και να εγκαταλείπουν εντελώς τον χώρο. Τέτοιου τύπου τάσεις συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των κύριων παραγόντων, εξαιτίας των οποίων ορισμένοι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων σταμάτησαν να χρησιμοποιούν ψηφιακά νομίσματα”, αναφέρει η Kaspersky. 

 

Περί προσωπικών δεδομένων

Η έλλειψη υλικής υποδομής για την υποστήριξη των κρυπτονομισμάτων (14%) και ο κίνδυνος αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων κατά τη διάρκεια μιας κυβερνοεπίθεσης (6%) αποτελούν περαιτέρω εμπόδια στην υιοθέτηση της χρήσης τους. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι βασικοί παράγοντες για την ευρύτερη υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων.

 

Η εικόνα είναι ανάμεικτη, όσον αφορά τις απαντήσεις των χρηστών. Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, το 41% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι προσδοκίες του έχουν καλυφθεί, ενώ το 35% δήλωσε πως αυτό δεν συνέβη στη περίπτωση τους.

 

Ωστόσο, στην Ευρώπη, όπου υπήρξε το μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών, που μετάνιωσε για την επένδυση στα κρυπτονομίσματα, το 41% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι προσδοκίες του ικανοποιήθηκαν μόνο σε κάποιο βαθμό ή καθόλου. Αυτό συγκρίνεται με το μόλις 26%, που δήλωσε ότι οι ελπίδες τους από τα κρυπτονομίσματα εκπληρώθηκαν.

 

“Όπως συμβαίνει με κάθε αναδυόμενη τεχνολογία, θα υπάρξουν απογοητεύσεις και πισωγυρίσματα, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τα κρυπτονομίσματα παραμένουν ευοίωνες. Δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια, οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο απώλειας χρημάτων ή προσωπικών πληροφοριών και να προστατευθούν από απειλές που σχετίζονται με αυτά”, τονίζει η Kaspersky.

 

Προστασία των χρηστών

Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της ασφαλούς χρήσης κρυπτονομισμάτων, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν:

- Χρησιμοποιήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης: H δημιουργία ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης για κάθε έναν από τους λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων σας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή παραβίασης κωδικού και επιθέσεων brute force.

- Αποφύγετε τις επιθέσεις phishing: Οι επιθέσεις phishing είναι απόπειρες να σας εξαπατήσουν, ώστε να αποκαλύψετε τα διαπιστευτήρια σύνδεσής σας ή τα προσωπικά σας στοιχεία. Να είστε προσεκτικοί με ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή συνδέσμους και να ελέγχετε πάντα τη διεύθυνση URL πριν εισαγάγετε τα στοιχεία σύνδεσής σας.

- Μην μοιράζεστε τα ιδιωτικά σας κλειδιά: Τα ιδιωτικά σας κλειδιά ξεκλειδώνουν το πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων σας. Κρατήστε τα ιδιωτικά και μην τα μοιραστείτε ποτέ με κανέναν.

- Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας: Μείνετε ενημερωμένοι για τις πιο πρόσφατες απειλές στον κυβερνοχώρο και τις βέλτιστες πρακτικές για τη διατήρηση της ασφάλειας του κρυπτονομίσματος σας.

- Χρησιμοποιήστε λύσεις ασφαλείας: Μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας θα προστατεύσει τις συσκευές σας από διάφορους τύπους απειλών.