Έρευνες - Μελέτες

Η ασφάλεια των δεδομένων στο επίκεντρο και το 2023

dataprtc1

Η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα για τους χρήστες και το 2023. Οι πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου αποτελούν μια ιδανική στιγμή για να αρχίσουν οι πολίτες να υιοθετούν υγιείς ψηφιακές συνήθειες, τις οποίες θα τηρήσουν κατά τη διάρκεια του χρόνου.

 

Kaspersky: 5 υγιείς ψηφιακές συνήθειες για το 2023Οι ειδικοί της Kaspersky έχουν ετοιμάσει μια λίστα με απλές και υγιείς ψηφιακές συνήθειες, που μπορούν να ενισχύσουν την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων, αλλά και να διευκολύνουν την καθημερινότητά σας την επόμενη χρονιά.

- Καινούργιος χρόνος, καινούργιοι κωδικοί: Ξεκινήστε το νέο έτος ανανεώνοντας τους κωδικούς πρόσβασης σας. Τώρα είναι η ώρα να ελέγξετε και να αλλάξετε τους κωδικούς πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς σας. Και θυμηθείτε τον βασικό κανόνα - μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς.

 

“Σε περίπτωση που κι εσείς - όπως πολλοί άνθρωποι - διαθέτετε πολλαπλούς διαδικτυακούς λογαριασμούς, τότε ένας αξιόπιστος password manager θα σας φανεί ιδιαίτερα βοηθητικός. Οι σύγχρονοι password managers παρέχουν δυνατότητες που κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη σε ό,τι αφορά στους κωδικούς πρόσβασης”, συνιστά η εταιρεία.

 

Διαρροές δεδομένων

- Εγγραφείτε σε ειδοποιήσεις σχετικά με διαρροές δεδομένων λογαριασμού: Εκτός από τους αδύναμους κωδικούς πρόσβασης, οι διαρροές δεδομένων αποτελούν άλλη μια απειλή για τους προσωπικούς και εταιρικούς σας λογαριασμούς. Δυστυχώς, οι παραβιάσεις δεδομένων συμβαίνουν αρκετά συχνά και είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσετε όλες.

 

Εάν διαρρεύσουν τα στοιχεία του λογαριασμού σας, οι απατεώνες μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς σας. Ωστόσο, μπορείτε να βρεθείτε ένα βήμα μπροστά από τους κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιώντας υπηρεσίες που σαρώνουν τις πιο πρόσφατες διαρροές και εξετάζουν αν περιέχουν τα δεδομένα σας.

 

Οι προηγμένοι password managers περιλαμβάνουν επίσης αυτήν τη δυνατότητα και ειδοποιούν γρήγορα τους χρήστες, εάν εντοπιστούν κάποια από τα αποθηκευμένα στοιχεία σύνδεσης ή κωδικοί πρόσβασης στις πρόσφατες διαρροές δεδομένων.

Προστατευμένοι στο Διαδίκτυο

- Για μεγαλύτερη ιδιωτικότητα, χρησιμοποιείστε ένα VPN: Παρ’ όλο που κάποτε ήταν ένα εξειδικευμένο προϊόν για geeky χρήστες και επιχειρήσεις, τα VPN θεωρούνται, πλέον, απαραίτητα για όποιον θέλει να παραμείνει ασφαλής και προστατευμένος στο διαδίκτυο. Οι σύγχρονες λύσεις VPN καλύπτουν όλες τις ανάγκες των χρηστών, για παράδειγμα, είναι εύχρηστες, παρέχουν υψηλές ταχύτητες και διαφυλάσσουν την ιδιωτικότητα των προσωπικών δεδομένων.

Πλέον, το φάσμα των πιθανών σεναρίων για τη χρήση ενός VPN έχει διευρυνθεί σημαντικά. Σας επιτρέπει να πραγματοποιείτε ασφαλείς αγορές στο διαδίκτυο, να παρακολουθείτε υπηρεσίες streaming από οπουδήποτε στον κόσμο ή να έχετε πρόσβαση σε τοπικό περιεχόμενο. Οι σύγχρονες υπηρεσίες VPN παρέχουν, επίσης, υψηλές ταχύτητες και επιτρέπουν στους χρήστες να παρακολουθούν περιεχόμενο ακόμη και σε 4K χωρίς απώλεια ποιότητας ή καθυστερήσεις.

Επιπλέον, αποκρύπτει τη διεύθυνση IP σας από ιστότοπους και διαφημιστές, παρέχοντας καλύτερο απόρρητο. Η παρακολούθηση ιστού μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητες συνέπειες, για παράδειγμα, οι στοχευμένες διαφημίσεις μπορούν να αποκαλύψουν τα δώρα που αγοράσατε στην οικογένειά σας. Μην αφήνετε τους διαφημιστές να σας χαλάσουν την επόμενη γιορτή!

 

Μεταφορά αρχείων

- Μεταφέρετε τα αρχεία σας σε ασφαλή τοποθεσία: Με την ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών, οι σαρώσεις και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των εγγράφων χρησιμοποιούνται πλέον τόσο συχνά, όσο και τα έντυπα πρωτότυπα. Αυτό εγείρει ένα εύλογο ερώτημα - πώς να αποθηκεύσετε τις ηλεκτρονικές μορφές των αρχείων, ώστε να παραμένουν ασφαλείς και να μην πέσουν σε ανεπιθύμητα χέρια;

Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν φάκελο στον υπολογιστή σας ή να τον ανεβάσετε σε ένα cloud, που προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης - αλλά και οι δύο αυτές επιλογές είναι δυνητικά επισφαλείς και μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια προσωπικών δεδομένων.

Μια ασφαλής εναλλακτική θα ήταν η αποθήκευση εγγράφων σε μια εφαρμογή password manager. Οι σύγχρονοι password managers είναι σε θέση να αποθηκεύουν περισσότερα από απλώς κωδικούς πρόσβασης ή τραπεζικά δεδομένα. Πλέον, οι password managers λειτουργούν ως πλήρως κρυπτογραφημένες ηλεκτρονικές αποθήκες, όπου μπορείτε να ανεβάσετε σαρώσεις, PDF και άλλα σημαντικά έγγραφα, που θέλετε να προστατέψετε.

 

Η ασφάλεια των παιδιών

- Μάθετε περισσότερα για τα παιδικά διαδικτυακά χόμπι από κοινού με τα παιδιά: Στις μέρες μας, τα παιδιά κρατάνε στα χέρια τους ψηφιακές συσκευές από μικρή ηλικία - περίπου από πέντε ετών. Για να είναι ασφαλής και ευεργετική η πορεία ενός παιδιού προς τον ψηφιακό κόσμο, είναι σημαντικό να διδάσκουμε και να μοιραζόμαστε μαζί του τους κανόνες διαδικτυακής ασφάλειας από την παιδική ηλικία.

 

Μια άλλη συμβουλή για το νέο έτος είναι να εξερευνήσετε σε βάθος τα διαδικτυακά ενδιαφέροντα των παιδιών σας. Για παράδειγμα, οι γονείς μπορούν να ρωτήσουν για μια αγαπημένη σειρά ή να ακούσουν μουσικά κομμάτια μαζί, ώστε να διδαχθείτε από κοινού ορισμένες ασφαλείς πρακτικές για να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο.

 

Υπάρχει, επίσης, μια σειρά λογισμικού για την ασφάλεια των παιδιών που μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να μάθουν περισσότερα για τα παιδικά χόμπι και να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν υγιείς ψηφιακές συνήθειες από μικρή ηλικία.