Έρευνες - Μελέτες

Πάνω από $400 δισ. έχασε το 2022 η ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογίας

technology1new1

Πικρή γεύση αφήνει το 2022 στην αγορά τεχνολογίας της Ευρώπης, η οποία είδε - τη χρονιά που κλείνει - τις αποτιμήσεις της να διολισθαίνουν, ελέω πολέμου, ενεργειακής κρίσης, πληθωρισμού και οικονομικής αβεβαιότητας. Οι εταιρείες τεχνολογίας έχασαν, συνολικά το 2022, πάνω από $400 δισ., με την αποτίμηση του κλάδου να μειώνεται φέτος στα $2,7 τρισ. έναντι $3,1 τρισ. το περασμένο έτος.

 

Στα $2,7 τρισ. η αποτίμηση του κλάδου της τεχνολογίας το 2022 έναντι $3,1 τρισ. το 2021Την ίδια στιγμή, οι τεχνολογικές startups έγιναν λιγότερο ορατές στα ραντάρ των επενδυτών, με τις χρηματοδοτήσεις που σήκωσαν να μειώνονται κατά $15 δισ. σε σχέση με το 2021. Πρακτικά, φέτος οι νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας της Ευρώπης υποδέχτηκαν χρηματοδοτήσεις $85 δισ., όταν το 2021 είχαν κάνει ιστορικό ρεκόρ με $100 δισ.

 

Πρόκειται για μια μείωση της συνολικής χρηματοδότησης κατά 18%, αν και πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσό - ιστορικά - που έχει διατεθεί στο ευρωπαϊκό τεχνολογικό οικοσύστημα μέχρι σήμερα.

 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική, οι αυξήσεις επιτοκίων, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η οικονομική αβεβαιότητα έριξαν βαριά σκιά στον τεχνολογικό κλάδο. Ανάμεσα στις συμπληγάδες της γεωπολιτικής κρίσης και της οικονομικής αστάθειας, οι αποτιμήσεις ευρωπαϊκών κολοσσών της τεχνολογίας έχουν κυριολεκτικά κατακρημνιστεί.

 

Για παράδειγμα, η υπερδύναμη του fintech και παγκόσμιος πρωτοπόρος στο BNPL (buy now pay later), Klarna, είδε την αξία της να κατρακυλά κατά 85%, από τα $45,6 δισ. σε μόλις $6,7 δισ. Την ίδια περίοδο, οι μετοχές της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ροής μουσικής Spotify υποχώρησαν στη διάρκεια του έτους κατά περισσότερο από 60%.

  

Το μέλλον

Όπως αναφέρει στο ετήσιο report της η εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων Atomico, αποτιμώντας την αγορά της τεχνολογίας σε 41 χώρες της Ευρώπης, παρά την οπισθοδρόμηση, η συνολική αξία του τεχνολογικού οικοσυστήματος της Ευρώπης έχει αυξηθεί κατά $2 τρισ. από το 2015, με ετήσιο σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 26% μεταξύ 2015-2022.

 

Ενώ αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί την επόμενη περίοδο, θα οδηγήσει στη δημιουργία πρόσθετης αξίας άνω του $1 τρισ. για τον κλάδο την επόμενη δεκαετία. 

 

Από γεωγραφικής σκοπιάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία εξακολουθούν να εισφέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο της συνολικής αξίας του οικοσυστήματος, την ίδια στιγμή που άλλες αγορές επίσης αναπτύσσονται γρήγορα. Η συνολική αξία των ιδιωτικών και δημόσιων εταιρειών τεχνολογίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, για παράδειγμα, έχει υπερβεί τα $74 δισ., έχοντας αυξηθεί σχεδόν 4 φορές από το 2017.