Έρευνες - Μελέτες

Το 85% των εργαζομένων φοβάται το robot hacking

Αυξανόμενη βαίνει η χρήση των ρομπότ στη βιομηχανία, με το επίπεδο ρομποτοποίησης να αυξάνεται. Ταυτόχρονα, ωστόσο, αυτή η τάση φέρνει στο προσκήνιο τον αυξημένο αριθμό κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, που μπορεί να επιφέρει.

 

Το 79% των εργαζομένων πιστεύει ότι τα ρομπότ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ευρύτερα και σε διάφορους κλάδουςΠρόσφατη έρευνα της Kaspersky σχετικά με τις συνέπειες της αυτοματοποίησης και της αυξημένης χρήσης ρομπότ έδειξε ότι το 79% των εργαζομένων πιστεύει ότι τα ρομπότ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ευρύτερα και σε διάφορους κλάδους. Ωστόσο, το 85% από αυτούς φοβάται το robot hacking.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν αύξηση των επιπέδων ρομποτοποίησης στις εταιρείες τους τα τελευταία 2 χρόνια. Το 41% των εργαζομένων δήλωσε ότι οι οργανισμοί τους χρησιμοποιούν ήδη ρομπότ και το 29% των οργανισμών σχεδιάζει να τα χρησιμοποιήσει στο εγγύς μέλλον.

 

Ένα από τα ευρήματα της έρευνας ήταν ότι οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν τις βιομηχανίες να αυξήσουν τα οικονομικά οφέλη τους, αλλά και να σώσουν τους ανθρώπους από επικίνδυνα καθήκοντα.

 

Αυτήν την άποψη συμμερίζονται περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους που συμμετείχαν στην έρευνα, καθώς το 52% πιστεύει ότι η χρήση ρομπότ μπορεί να επιταχύνει και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών παραγωγής και να μειώσει το κόστος.

 

Μείωση ατυχημάτων

Επιπλέον, το 60% πιστεύει ότι η ρομποτοποίηση μπορεί να απαλλάξει τους ανθρώπους από δύσκολα ή επικίνδυνα καθήκοντα, να μειώσει τους κινδύνους για τη ζωή και την υγεία στο μέλλον. Αυτό, με τη σειρά του, θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να αποφύγουν τα καθημερινά και βαρετά καθήκοντα και να διατηρήσουν πιο ενδιαφέρουσες και υψηλά αμειβόμενες θέσεις (36%).

 

Στο μεταξύ, πάνω από ένας στους τρεις ερωτηθέντες θεωρεί ότι ένα από τα βασικά καθήκοντα, που μπορούν να εκτελέσουν με επιτυχία τα ρομπότ, είναι να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον και να μειώσουν την πιθανότητα ατυχημάτων λόγω ανθρώπινου λάθους. Αυτήν την άποψη συμμερίζεται το 36% των εργαζομένων.

 

Περί κυβερνοασφάλειας

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα ήταν ότι οι κίνδυνοι για την κυβερνοασφάλεια αυξάνονται λόγω της ρομποτοποίησης. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (85%) πιστεύει ότι τα ρομπότ μπορούν να παραβιαστούν και το 51% γνωρίζει περιστατικά, όπως αυτά που συμβαίνουν στην εταιρεία τους ή σε άλλες τοπικές επιχειρήσεις.

 

Οι ερωτηθέντες διίστανται στην εκτίμησή τους για το πόσο προστατευμένα είναι τα ρομπότ: σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι (44%) πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά μέτρα κυβερνοασφάλειας για την προστασία των ρομπότ σε διαφορετικούς κλάδους, ενώ το 40% πιστεύει ότι υφίστανται επαρκή προστατευτικά μέτρα.

 

Για να διατηρήσετε τα βιομηχανικά συστήματα υπολογιστών σας προστατευμένα από διάφορες απειλές, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν:

- Διενέργεια τακτικών αξιολογήσεων ασφάλειας συστημάτων OT για τον εντοπισμό και την εξάλειψη πιθανών ζητημάτων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

- Καθιέρωση συνεχούς αξιολόγησης και διαλογής τρωτότητας ως βάσης για αποτελεσματική διαδικασία διαχείρισης ευπάθειας. Οι εξειδικευμένες λύσεις ενδέχεται να γίνουν αποτελεσματικός σύμμαχος και πηγή μοναδικών εφαρμόσιμων πληροφοριών, οι οποίες δεν είναι πλήρως διαθέσιμες στο κοινό.

- Εκτέλεση έγκαιρων ενημερώσεων για τα βασικά στοιχεία του δικτύου OT της επιχείρησης: η εφαρμογή διορθώσεων ασφαλείας και ενημερώσεων κώδικα ή η εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων το συντομότερο δυνατό είναι τεχνικά ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ενός μεγάλου περιστατικού που μπορεί να κοστίσει εκατομμύρια λόγω της διακοπής της παραγωγικής διαδικασίας.