Έρευνες - Μελέτες

1 δις νέοι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας εντός της επόμενης πενταετίας

mobileusers

Με ταχείς ρυθμούς διευρύνεται ο “διασυνδεδεμένος” πληθυσμός του πλανήτη, καθώς, μόνο εντός των επομένων πέντε ετών, αναμένεται να προστεθούν σε αυτόν 1 δις νέοι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των μοναδικών χρηστών κινητής παγκοσμίως εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 3,6 δις. στα τέλη του 2014 σε 4,6 δις έως τα τέλη του 2020 (ως μοναδικός συνδρομητής νοείται κάθε άτομο, το οποίο έχει, τουλάχιστον, μία σύνδεση κινητής). Σύμφωνα με την έκθεση “The Mobile Economy: 2015” του GSMA (Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας), από όπου προέρχονται οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις, αυτή η διεύρυνση αντιστοιχεί σε μέση ετήσια άνοδο 4% έως το 2010. Η ίδια έκθεση εκτιμά ότι εντός της προσεχούς πενταετίας, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κάνει χρήση υπηρεσιών κινητής έναντι περίπου 50% στα τέλη του 2014.

Ο αριθμός των μοναδικών χρηστών κινητής θα αυξηθεί από 3,6 δις στα τέλη του 2014 σε 4,6 δις το 2020Οι ρυθμοί ανάπτυξης θεωρούνται κάτι παραπάνω από ταχείς, εάν ληφθεί υπόψη ότι μία δεκαετία νωρίτερα, μόλις ένας στους πέντε ανθρώπους στον πλανήτη ήταν συνδρομητής κινητής τηλεφωνίας υπηρεσιών από έναν στους δύο στα τέλη του 2014.

Προφανώς, η περαιτέρω διεύρυνση του αριθμού των συνδρομητών σε υπηρεσίες κινητής δεν θα είναι ισόρροπη σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, με τις αναπτυγμένες αγορές να υστερούν σε ρυθμούς ανάπτυξης, δεδομένου του υψηλού κορεσμού, που εμφανίζουν ήδη. Για παράδειγμα η συνδρομητική βάση διευρύνθηκε το 2014 κατά μόλις 1% σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, ενώ, στον αντίποδα, στην Υποσαχάρια Αφρική - όπου η διείσδυση είναι εξαιρετικά χαμηλή - ο αντίστοιχος ρυθμός ήταν 12%. Έως το 2020, η διείσδυση της κινητής στην Ευρώπη αναμένεται να διαμορφωθεί σε 82,2%, ενώ στη Βόρεια Αμερική θα φτάσει το 71,1%.

10 δις κάρτες SIM
Η ίδια έκθεση εκτιμά ότι, έως τα τέλη του 2020, θα υπάρχουν 9 δισεκατομμύρια συνδέσεις καταναλωτών, που θα απαιτούν κάρτες SIM, από 7,1 δισεκατομμύρια στα τέλη του 2014. Εάν στα 9 δις των mobile συνδέσεων, που αφορούν καταναλωτές, προστεθεί και το 1 δισεκατομμύριο κυψελοειδών συνδέσεων machine-to-machine (Μ2Μ), τότε ο αριθμός των συνδέσεων μέσω καρτών SIM, έως το 2020, θα αγγίζει τα 10 δις παγκοσμίως.

Να σημειωθεί ότι, ήδη, στα τέλη του 2014 αντιστοιχούσε σχεδόν μία κάρτα για κάθε άνθρωπο στον κόσμο, με το ποσοστό διείσδυσης να φθάνει το 97%. Η ανάπτυξη, σύμφωνα με την έκθεση θα συνεχιστεί, αν και με ρυθμούς πολύ πιο ήπιους αυτών των περασμένων ετών, με αποτελέσματα η διείσδυση να φθάνει το 116% στα τέλη του 2020.