Έρευνες - Μελέτες

Η επιστροφή στο σχολείο εξαιρετική ευκαιρία για τους κυβερνοεγκληματίες

Σε κρίσιμο εφόδιο της νέας σχολικής χρονιάς αποδεικνύεται η ψηφιακή ασφάλεια και η προστασία της ιδιωτικότητας, καθώς η επιστροφή στο σχολείο προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία στους κυβερνοεγκληματίες, ώστε να εξαπατήσουν γονείς και παιδιά.

 

Απειλές, όπως οι απάτες phishing ή οι επιθέσεις ransomware, πλήττουν μαθητές και γονείςΣύμφωνα με τους ειδικούς της ESET, υπάρχουν διάφορες απειλές που πρέπει να προσέξουν οι γονείς, όπως για παράδειγμα οι απάτες phishing ή οι επιθέσεις ransomware.

 

Οι αναλυτές συνιστούν στους γονείς να είναι προετοιμασμένοι για τις πιο συνηθισμένες απάτες που συνδέονται με την επιστροφή στο σχολείο, όπως είναι οι απάτες υποτροφιών, οι απάτες τεχνικής υποστήριξης και άλλες.

 

Με στόχο την ασφαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι αναλυτές συνιστούν σε γονείς και παιδιά να μην κάνουν “κλικ” σε άγνωστους συνδέσμους και μην ανοίγουν ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επίσης, να μην χρησιμοποιούν φορητές συσκευές άλλων, όπως στικάκια USB, smartphones.

 

“Εστιάστε στην κακή γραμματική ή την περίεργη σύνταξη σε μηνύματα, που λαμβάνετε από αγνώστους. Επιπλέον, διαλέξτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και μην αφήνετε τη συσκευή σας ξεκλείδωτη ή χωρίς επιτήρηση”, συνιστούν οι ειδικοί.

 

Επίσης, προτρέπουν γονείς και παιδιά να κάνουν τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων και να ενημερωθούν από το σχολείο ή το πανεπιστήμιό σας σχετικά με την πολιτική απορρήτου και ασφάλειας που ακολουθούν.

 

“Διατηρήστε το λειτουργικό σας σύστημα (OS) ενημερωμένο. Εάν είστε γονέας, επενδύστε σε αξιόπιστα προγράμματα Γονικού Ελέγχου”, αναφέρει η ESET.  

 

Οι φορητές συσκευές

Οι ειδικοί της ESET εφιστούν την προσοχή ειδικά στις φορητές συσκευές και κυρίως στα κινητά τηλέφωνα, τα οποία συχνά γίνονται εργαλείο για κακόβουλους απατεώνες, που εισβάλλουν στην ιδιωτική ζωή και ασφάλεια.

 

Αναφορικά με την προστασία των κινητών η ESET αναφέρει ότι ένας πολύ καλός τρόπος για τη θωράκιση των συσκευών είναι η εγκατάσταση στα smartphone και tablet Android ενός αξιόπιστού λογισμικού ασφαλείας, που θα προσφέρει ασφάλεια από ένα πλήθος απειλών για κινητά, ενώ παράλληλα θα προστατεύει τα δεδομένα.

 

Τέτοιου είδους λογισμικά ασφαλείας έχουν στόχο να δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον αξιοποιώντας τη λειτουργία Anti-Phishing. Η συγκεκριμένη λειτουργία ενσωματώνεται με τα πιο κοινά προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο (Chrome και πολλά άλλα) που είναι διαθέσιμα σε συσκευές Android για να παρέχει προστασία σε όλες τις διαδικτυακές δραστηριότητες, που θέλετε να πραγματοποιήσετε.

 

“Σας συνιστούμε, επίσης, να έχετε πάντα ενεργοποιημένο τη λειτουργία Anti-Phishing. Όλες οι κακόβουλες ιστοσελίδες, που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων κακόβουλου λογισμικού και phishing ενός αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας, θα μπλοκαριστούν και θα εμφανιστεί μια προειδοποιητική ειδοποίηση που θα σας ενημερώνει για την απόπειρα επίθεσης”, τονίζει η εταιρεία.

 

“Τα αξιόπιστα λογισμικά ασφαλείας για Android θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα τηλέφωνα και τις συσκευές σας εύκολα ανιχνεύσιμα και ταυτόχρονα θα κάνουν την κλοπή τους δυσκολότερη συμβάλλοντας στην προστασία των πολύτιμων δεδομένων σας”, καταλήγουν οι ειδικοί.