Έρευνες - Μελέτες

Σε στενωπό η παγκόσμια αγορά υπολογιστών τη διετία 2022-2023

laptopfinger

Σε στενωπό θα βρεθεί τόσο το 2022, όσο και το 2023, η παγκόσμια αγορά υπολογιστικών συσκευών (ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablet), εν μέσω της γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς. Το φως στο τούνελ αναμένεται να φανεί από το 2024, οπότε τοποθετείται η σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς υπολογιστικών συσκευών.

Οι πωλήσεις υπολογιστών και tablet αναμένεται να μειωθούν το 2022 και το 2023 εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας“Έρχονται ταραχώδεις καιροί για την παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablet”, αναφέρει σε σχετικό report της εταιρεία International Data Corporation (IDC).

Σύμφωνα με το “Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker” της εταιρείας, οι αποστολές παραδοσιακών ηλεκτρονικών υπολογιστών προβλέπεται να μειωθούν κατά 12,8% το 2022 σε 305,3 εκατ. μονάδες, ενώ οι αποστολές tablet θα μειωθούν κατά 6,8% στα 156,8 εκατ. συσκευές. Η συνδυασμένη αγορά υπολογιστών και tablet προβλέπεται να μειωθεί κατά 2,6% το 2023, πριν επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2024.

“Ο πληθωρισμός, η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας και η αύξηση των αγορών τα τελευταία δύο χρόνια είναι οι κύριες αιτίες για τις μειωμένες προοπτικές”, εξηγούν οι αναλυτές της IDC.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, περαιτέρω συρρίκνωση αναμένεται το 2023, καθώς η καταναλωτική ζήτηση θα έχει επιβραδυνθεί και η ζήτηση από πλευράς του τομέα της εκπαίδευσης θα έχει ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. 

Ταυτόχρονα - όπως αναφέρουν - οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να “τιθασεύσουν” τις ανάγκες τους για υπολογιστικά συστήματα, δεδομένης της επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών. 

Στα προ πανδημίας επίπεδα
“Αν και η ζήτηση επιβραδύνεται, οι προοπτικές για τις πωλήσεις υπολογιστικών συστημάτων παραμένουν πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα”, αναφέρει η IDC στο “Mobility and Consumer Device Trackers”. 

Και προσθέτουν: “Με τις αντίξοες συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία να ενισχύονται, αναμένουμε ότι η επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της καταναλωτικής αγοράς τα επόμενα έξι τρίμηνα”. 

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, τη μακροπρόθεσμη τόνωση της ζήτησης θα καθοδηγήσει ένας συνδυασμός παραγόντων: η αργή οικονομική ανάκαμψη σε συνδυασμό με την ανανέωση των εταιρικών συσκευών, καθώς η υποστήριξη για τα Windows 10 πλησιάζει στο τέλος της. Οι εκπαιδευτικές ανάγκες, αν και πιο εξασθενημένες και η υβριδική εργασία - αν και σε πιο περιορισμένη - αναμένεται επίσης να αποτελέσουν βασικό στήριγμα για την τόνωση των πωλήσεων στην αγορά:

“Εφόσον η οικονομική ανάκαμψη συντελεστεί πριν από τον επόμενο σημαντικό κύκλο ανανέωσης των υπολογιστικών συσκευών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια ανάπτυξη την αγορά τον τελευταίο χρόνο των προβλέψεών μας, το 2024”, τονίζει στο σχετικό report. Πάντως, οι συντάκτες του, προεξοφλούν ότι οι όγκοι των πωλήσεων δεν θα φτάσουν στα ιστορικά υψηλά της πανδημίας.