Έρευνες - Μελέτες

Η οικονομική κρίση δεν επηρεάζει όλες τις ευρωπαϊκές αγορές ΤΠΕ εξίσου

peoplewalk

Σε μέγγενη έχει βρεθεί η αγορά τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) της Ευρώπης εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Οι τεχνολογικές και τηλεπικοινωνιακές δαπάνες καταναλωτών και επιχειρήσεων στην Ευρώπη πλήττονται καίρια από την οικονομική αβεβαιότητα και από τις διακυμάνσεις του πληθωρισμού. 

Δυο εναλλακτικά σενάρια για τις δαπάνες ΤΠΕ στην Ευρώπη δίνουν οι αναλυτές: αύξηση 3,7% ή μείωση 2,2% τα δύο σενάριαΩστόσο, όπως εξηγούν οι αναλυτές, η παρούσα κρίση δεν επηρεάζει όλες τις αγορές ΤΠΕ στην Ευρώπη με τον ίδιο τρόπο. Γι’ αυτό άλλωστε, η εταιρεία ερευνών IDC στην πρόσφατη έκδοση του “Black Book Live” που δημοσίευσε, δίνει δύο εναλλακτικά σενάρια για τις ευρωπαϊκές δαπάνες ΤΠΕ.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι δαπάνες ΤΠΕ στην Ευρώπη θα αυξηθούν κατά 3,7% σε ετήσια βάση το 2022. Ωστόσο, υπό το βάρος της ασταθούς μακροοικονομικής και πολιτικής κατάστασης, η IDC ετοίμασε μια εναλλακτική πρόβλεψη, την οποία χαρακτηρίζει ως "σενάριο ύφεσης", το οποίο αντανακλά τον αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο και δείχνει μια μέτρια συρρίκνωση των δαπανών για ΤΠΕ στην Ευρώπη κατά 2,2% για το τρέχον έτος. 

Οι αναλυτές είναι ξεκάθαροι ότι, σε περίπτωση που οι ευρωπαϊκές οικονομίες περάσουν σε ύφεση, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις δαπάνες για συσκευές. Ωστόσο, όπως προσθέτουν, τεχνολογίες, όπως οι συσκευές ασφαλείας, η υποδομή ως υπηρεσία, το λογισμικό και ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός αναμένεται να επηρεαστούν λιγότερο σοβαρά. 

Πως θα κινηθούν οι πωλήσεις
Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών θα επιβραδύνει τη ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και tablets στην Ευρώπη, οδηγώντας σε μεγάλα αποθέματα, ενώ παράγοντες, όπως το αυξανόμενο κόστος ζωής, οι ελλείψεις προϊόντων και οι αναστολές αποστολών θα αναστέλλουν επίσης την αγορά. 

“Οποιαδήποτε ύφεση μπορεί επιπλέον να επηρεάσει τις αγορές υποδομών στην Ευρώπη, οι οποίες ήδη υποφέρουν από προβλήματα logistics και έλλειψη εξαρτημάτων. Τα αυξανόμενα επιτόκια θα αναγκάσουν τις εταιρείες να μειώσουν τα δάνεια από τις τράπεζες, γεγονός που θα επιβραδύνει επίσης τη ζήτηση για υποδομές”, σχολιάζει η IDC. 

Όπως, ωστόσο, διευκρινίζει η σχετική ανάλυση, οι δαπάνες για hardware ασφαλείας αναμένεται να παραμείνουν σταθερές κατά τη διάρκεια μιας πιθανής ύφεσης. Κι αυτό γιατί πολλοί οργανισμοί τόσο από τον δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, πρόκειται να αυξήσουν τις επενδύσεις στην ασφάλεια λόγω της ανάγκης προστασίας των δεδομένων τους από κυβερνοεπιθέσεις.

Αντέχει το cloud
Οι επενδύσεις σε υποδομές cloud αναμένεται επίσης να παραμείνουν ισχυρές: Εκτός από τα οφέλη, όπως η ευελιξία, η οικονομική αποδοτικότητα και η επεκτασιμότητα, το cloud θα επιτρέψει αυξημένη ανθεκτικότητα και επιχειρηματική συνέχεια σε περίπτωση ύφεσης.

Σε σχέση με την ασφάλεια, οι δαπάνες για λύσεις λογισμικού θα επηρεαστούν επίσης οριακά από μια ύφεση. Η ζήτηση για πλατφόρμες και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, που αποτελούν μέρος της ατζέντας ψηφιακού μετασχηματισμού του οργανισμού, αναμένεται να συνεχιστεί αμείωτη.

Η ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού είναι πιθανό να παραμείνει σχετικά ανθεκτική κατά τη διάρκεια μιας πιθανής οικονομικής ύφεσης. Κι αυτό γιατί ο όγκος δεδομένων θα συνεχίσει να αυξάνεται και οι τηλεπικοινωνίες θα πρέπει να επενδύσουν σε δρομολόγηση και ασύρματο εξοπλισμό.