Έρευνες - Μελέτες

Οι δημοφιλείς σειρές γίνονται πεδίο δράσης για το κυβερνοέγκλημα

streaming

Σε ευρύχωρο πεδίο δράσης για το ψηφιακό έγκλημα εξελίσσεται κάθε δραστηριότητα που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, με τις δημοφιλείς σειρές να είναι μια από αυτές. Στις αρχές Ιουλίου κυκλοφόρησε η τέταρτη σεζόν μιας από τις πιο πολυαναμενόμενες σειρές, του Stranger Things.

 

Stranger Scams: Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αδειάζουν τα πορτοφόλια των θαυμαστών της δημοφιλούς σειράςΠαρά το διάλειμμα τριών ετών λόγω καθυστερήσεων που σχετίζονται με την πανδημία, oι fans περίμεναν τη σειρά με αγωνία και την ανέβασαν για ακόμα μια φορά στην κορυφή των streaming charts.

 

Δυστυχώς, η επιθυμία των ένθερμων θαυμαστών να δουν νέα επεισόδια το συντομότερο δυνατό έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από απατεώνες. Οι ερευνητές της Kaspersky βρήκαν πολυάριθμα παραδείγματα spam emails και σελίδων phishing που είχαν σχεδιαστεί για να κλέψουν χρήματα και προσωπικές πληροφορίες των fans.

 

Παρ’ όλο που έχουν ήδη κυκλοφορήσει τα νέα επεισόδια, οι fans εξακολουθούν να μην είναι ασφαλείς, επειδή δεν επιλέγουν όλοι να παρακολουθήσουν τη σειρά στον επίσημο ιστότοπο. Όταν οι χρήστες αρνούνται να πληρώσουν για συνδρομή σε μια streaming υπηρεσία και επιλέγουν να παρακολουθήσουν μια ταινία ή μια εκπομπή σε κάποια παράνομη σελίδα, καταλήγουν να πληρώσουν βαρύτερο τίμημα από αυτό που εξοικονομούν - χάνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία και τα δεδομένα της κάρτας τους.

 

Πως δρουν οι εγκληματίες

Εκμεταλλευόμενοι το ενδιαφέρον γύρω από αυτήν τη δημοφιλή σειρά, ορισμένοι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα “να παρακολουθούν τα νέα επεισόδια μόνο με $1”. Για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν την προσφορά, τους ζητήθηκε να δημιουργήσουν νέο λογαριασμό και να εισαγάγουν τη διεύθυνση και τα τραπεζικά τους στοιχεία.

 

Αφού εισήγαγαν τα στοιχεία τους, οι απατεώνες άδειαζαν τα πορτοφόλια των θυμάτων, χωρίς τα θύματα να έχουν πρόσβαση στη νέα σεζόν της αγαπημένης τους σειράς.

 

Οι ειδικοί της Kaspersky έχουν εντοπίσει spam emails που επίσης κάνουν κατάχρηση της δημοτικότητας του Stranger Things. Τέτοια emails χρησιμοποιούνται για την πώληση προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας και διαδίδονται μέσω emails χωρίς τη συγκατάθεση του παραλήπτη.

 

Για παράδειγμα, σε ένα από τα spam emails δόθηκε στους χρήστες η ευκαιρία να αγοράσουν graphic t-shirts limited-edition που σχετίζονται με τη νέα σεζόν του Stranger Things. Ο ιστότοπος υποστήριζε όλες τις γλώσσες και όλα τα νομίσματα για πληρωμή.

 

Μπορεί να μην είναι απαραίτητα μια σελίδα phishing, αλλά το γεγονός ότι οι διαφημίσεις για αυτά τα προϊόντα προωθήθηκαν μέσω spam και το ίδιο το domain δημιουργήθηκε μόλις πρόσφατα, εγείρουν υποψίες για την ασφάλεια της αγοράς από αυτήν τη σελίδα. 

 

Προστασία

Για να αποφύγετε να πέσετε θύματα απάτης, η Kaspersky συνιστά:

- Αποφύγετε συνδέσμους, που υπόσχονται πρώιμες προβολές ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών. Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την αυθεντικότητα του περιεχομένου, επικοινωνήστε με τον πάροχο ψυχαγωγίας σας.

- Ελέγξτε την αυθεντικότητα του ιστότοπου πριν εισαγάγετε προσωπικά δεδομένα και χρησιμοποιήστε μόνο επίσημες, αξιόπιστες ιστοσελίδες για να παρακολουθήσετε ή να κατεβάσετε ταινίες. Ελέγξτε ξανά τις μορφές URL και την ορθογραφία των ονομάτων της εταιρείας.

- Δώστε προσοχή στις επεκτάσεις των αρχείων που κατεβάζετε. Ένα αρχείο βίντεο δεν θα έχει ποτέ επέκταση .exe ή .msi.

- Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας, που εντοπίζει κακόβουλα συνημμένα και αποκλείει ιστότοπους phishing.